Malinoffee pie

Żałuję, że moja Siostra jest taka zapracowana, bo po pierwsze za rzadko mnie odwiedza (!), a po drugie jej wizyty w kuchni zawsze kończą się sukcesem ; ) Na pewno każdy z Was słyszał o banoffee pie, ale ze względu na to, że A. nie lubi bananów zastąpiłyśmy je malinami. Moim zdaniem jest to całkiem pyszna alternatywa! Nie jest łatwo pokonać mnie w deserowym starciu, ale w tym przypadku nawet jak dla mnie dwa kawałeczki wystarczyły… ; ) Polecam!!!


Tarta z malinami i bitą śmietaną

Składniki na kruche ciasto (forma do tarty o średnicy 28 cm):

  • 250 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 375 g mąki pszennej
  • 3 duże żółtka

Zimne masło posiekać z mąką, dodać cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Przełożyć na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na wielkość odrobinę większą niż średnica formy i przełożyć do niej ciasto. (Wylepić dno formy oraz brzegi.) Ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez około 15-20 minut, aż się ładnie zarumieni. Przestudzić.

Pozostałe składniki:

  • 1/2 puszki masy kajmakowej/krówkowej (230 g)
  • 500 g malin (mogą być mrożone)
  • 500 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 1 pełna łyżeczka żelatyny + 1/8 szklanki wrzątku (można pominąć lub zastąpić fixem)
  • ok. 60 g gorzkiej czekolady

Mrożone maliny rozmrozić. Na ostudzone ciasto wyłożyć masę kajmakową, na to przełożyć maliny (używając mrożonych muszą być one dokładnie odsączone) . Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i delikatnie przestudzić, ale uważać by całkowicie nie wystygła. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając przygotowaną żelatynę. Gotową śmietanową masę wyłożyć na maliny. Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach tarki, posypać tartę. Schłodzić w lodówce co najmniej 4-5 godzin (wtedy łatwiej będzie pokroić tartę).

Smacznego : )


malinoffee pie


Tarta z malinami

Komentarzy: 19

  1. 31 stycznia 2015 / 15:14

    zatęskniłam za słońcem i świeżymi malinami..
    cudowne ciasto!

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2015 / 18:41

      Mi również już tęskno do lata i świeżych owoców 🙂

  2. 31 stycznia 2015 / 23:14

    Uwielbiam maliny, karmel i kruche ciasto więc połączenie idealne!

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2015 / 23:36

      Dokładnie, dla mnie również 🙂

  3. Kasiula
    3 lutego 2015 / 11:17

    Wygląda tak pysznie jak smakuje! od teraz mój ulubiony przepis, jesteś wielka 🙂

    • Marta
      Autor
      3 lutego 2015 / 19:07

      Dziękuję, bardzo mi miło 🙂

  4. 8 lutego 2015 / 19:47

    ta przełamana słodycz malinami to coś dla mnie! 🙂

    • Marta
      Autor
      11 lutego 2015 / 22:51

      Koniecznie wypróbuj, jest pyszna! 🙂

  5. Basia
    14 lutego 2015 / 10:36

    Zrobilam na walentynki dla moich mezczyzn i powiem nie wytrzymalam troche wyjadlam.. idealna! 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2015 / 0:32

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  6. Benia
    1 czerwca 2015 / 22:13

    Tarta ideał, robiłam już tyle razy, że przepis znam na pamięć 🙂

    • Marta
      Autor
      3 czerwca 2015 / 9:33

      Bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂

    • Marta
      Autor
      12 lipca 2015 / 15:49

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  7. Kinia
    13 lutego 2016 / 23:24

    Cudowna prosta do przygotowania a efekt nieziemski, wszzyscy zachwyceni 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2016 / 11:53

      Super, bardzo mi miło 🙂

  8. Asia
    5 lipca 2017 / 13:55

    Bardzo łatwa i bardzo pyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      6 lipca 2017 / 14:01

      Cieszę się, że posmakowała 🙂

  9. Justynka
    4 sierpnia 2017 / 21:59

    Uwielbiam ją a za bananami do ciasta też nie przepadam 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 − 17 =