Mars Cake (ciasto z batonikami Mars)

Przepis znaleziony na blogu Dorotuś z lekką modyfikacją odnośnie wykorzystanych batoników ; ) Pomimo, że autorce nie smakowało, wypiek bardzo zachęcił mnie wizualnie i byłam ciekawa połączenia karmelu, czekolady i migdałów ; ) Bardzo słodki smak ciasta zdecydowanie mi nie przeszkadzał, ale te kawałki migdałów nie do końca mnie przekonały ; ) Ciasto zaliczam do smacznych, ale nie do ulubionych, więc zapewne nie wrócę do niego tak szybko.

Ps. Odnośnie konkursu, zgodnie z poprzednią adnotacją proszę o kontakt mailowy eMMę.


Ciasto Mars
Składniki:

  • 75 g batoników mars, drobno posiekanych
  • 75 g mlecznej czekolady – połamanej
  • 50 g masła
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Posiekane batoniki Mars, połamaną mleczną czekoladę i masło – umieścić w niedużej miseczce i roztopić w kąpieli wodnej. Masa czekoladowa powinna być gładka. Lekko przestudzić.

Migdały, kakao, szczyptę soli, proszek do pieczenia – wymieszać.

W misie miksera ubić jajka (w całości, nie rozdzielamy na żółtka i białka) z cukrem i ekstraktem z wanilii. Powinna powstać jasna, kremowa, lekka masa. Do ubitej w ten sposób masy wlać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując. Wsypać suche składniki (migdały z kakao, solą i proszkiem), delikatnie wymieszać.

Formę tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej surowe ciasto. Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 – 65 minut. Upieczone ciasto powinno lekko odchodzić od ścianek formy, na włożonym patyczku nie powinno być śladów surowego ciasta

Składniki na polewę:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 2 posiekane batoniki mars

Czekoladę wraz z masłem i kakaem rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i polać ciasto, a następnie posypać batonikami.

Smacznego : )

Komentarzy: 9

  1. 12 września 2011 / 15:56

    poproszę kawałek…pychotka,mniam:)

  2. Nina_97
    12 września 2011 / 22:19

    Wow, wygląda meeeeeega czekoladowo, tez chce kawałek, a nawet 2!!!!!!!!!

  3. Amela
    13 września 2011 / 11:06

    Idealne na mocne śniadanie przed nauka:)

    • Marta
      Autor
      13 września 2011 / 19:34

      Też lubię zaczynać dzień od słodyczy ; )

  4. Karolina
    25 września 2012 / 9:08

    Mam na niego ochote ale zrobie bez migdalow bo nie lubie,

  5. Marta
    Autor
    25 września 2012 / 9:36

    Mamy podobne upodobania 😀

  6. Daria
    24 listopada 2012 / 21:54

    No a mi nie wyszedł:) Jest za słodki i bardzo się ciągnie. Czy to na pewno dobry przepis?

    • Marta
      Autor
      24 listopada 2012 / 22:12

      Przepis osobiście sprawdziłam i tak jak pisałam ciasto jest słodkie, ale mi to zupełnie nie przeszkadzało 🙂 Batoniki mars są w końcu słodkie i ciągnące… 😀

Skomentuj Amela Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 + 25 =