Mini serniczki

Mini serniczki na ciasteczkowym spodzie, to błyskawiczny sposób na przygotowanie deseru na ostatnią chwilę ; ) Bardzo lubię wszystko w wersji mini, bo bardzo łatwo mogę oszukać siebie, że nawet jeśli zjem kilka takich babeczek, to są one tak niewielkie, że nie powinnam mieć wyrzutów sumienia ; ) Zabrakło mi w nich owocowego akcentu, pewnie mogłyby być smaczniejsze w połączeniu z malinami, bądź truskawkami.


Mini serniczki
Składniki :

  • 150 g ciasteczek digestives
  • 500 g zmielonego twarogu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej
  • 1 białko
  • ew. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ciasteczka pokruszyć, wyłożyć do papilotek, uklepać spody serniczków. Piekarnik nagrzać do 175 C i papilotkami wyłożyć formę na muffiny. Twaróg wymieszać z cukrem, mąką i białkiem. Opcjonalnie dodać ekstrakt z wanilii. Masę wyłożyć na ciasteczka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 C. Piec przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Można jeść po wystudzeniu lub po schłodzeniu w lodówce (wówczas masa będzie bardziej kremowa).

Smacznego : )

Komentarzy: 6

  1. 11 października 2011 / 21:04

    Dla mnie są idealne nawet bez owoców 🙂 I faktycznie, wyrzuty sumienia jakby mniejsze…

  2. antosia!
    11 października 2011 / 21:20

    Mini serniczki= mini kalorie, hahah;P wygladaja przepysznie!

  3. lurituri
    12 października 2011 / 12:12

    Fajny pomysł. Nie trzeba przynajmniej inwestowac w kilogram sera i jakos tak lżej się robi, bo to jednak mini serncizki a nie sernik:) Na pewno wypróbuję!

  4. janka
    13 października 2011 / 23:24

    Juz dodalam do listy do zrobienia na weekend:)

  5. Mago_66
    14 października 2011 / 14:16

    U Ciebie zawsze znajde cos fajnego na weekend, jutro od rana pieke:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Solve : *
30 − 17 =