Muffinki czekoladowe z bananami

Muffinki to sprawdzony sposób na szybki  i niezawodny wypiek. Przeważnie za wypiekami z bananami nie przepadam, ale w tych babeczkach nadały ciekawego posmaku. Przepis pochodzi ze „Złotej księgi czekolady”.

 

Muffinki czekoladowe z bananami

 

Składniki  na około 20 sztuk:

  • 150 g mąki razowej
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 2 dojrzałe banany przetarte na „papkę”
  • 60 ml mleka
  • 120 g wiórków z gorzkiej czekolady
  • 120 g pokrojonych orzechów włoskich

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 C. W misce mieszamy suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce na wysokich obrotach miksera ucieramy masło z cukrem na gładki krem i stopniowo dodajemy kolejne jajka. Zmniejszamy obroty i dodajemy rozdrobnione banany. Następnie stopniowo dodajemy wymieszaną wcześniej mieszankę mączną na przemian z mlekiem, nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy wiórki czekoladowe i orzechy, mieszając bez użycia miksera.

Foremki do muffinek napełniamy ciastem do 2/3 wysokości i pieczemy ok. 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy babeczki na kratkę do schłodzenia, możemy oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego : )

Komentarzy: 10

  1. m
    26 stycznia 2012 / 13:35

    ach, dlaczego ja jestem na diecie?! Marta powinnaś ograniczyć takie przepisy w najbliższym czasie – to dla mnie tortura i pokusa w jednym. 😉 ale! tortilli z poprzedniego posta na pewno nie odpuszczę! 🙂

    • Marta
      Autor
      26 stycznia 2012 / 14:42

      Chętnie bym Ci doradziła żebyś rzuciła tą dietę, ale trzymam kciuki, że mimo wszystko masz silniejszą wolę niż ja! 😉

  2. grzegorz
    26 stycznia 2012 / 14:54

    Fajny pomysł na mufiny, cos innego, dzieki.

  3. 26 stycznia 2012 / 22:34

    Marto, czy jesteś szczęśliwą posiadaczką tej pięknej księgi?? też mam przepis z tej książki na ciasto czekoladowo-pomarańczowe, o którym zupełnie zapomniałam… muszę go poszukać:P

  4. Marta
    Autor
    26 stycznia 2012 / 23:07

    O tak mam tą księgę i ją uwielbiam:) jak na razie wypróbowałam niewiele przepisów, ale mam nadzieję, że wykorzystam wszystkie 🙂

  5. rori.blogspot.com
    27 stycznia 2012 / 23:20

    przepis na weekendowe slodycze zapewniony,dzieki!

  6. nikoletta54@wp.pl
    28 stycznia 2012 / 12:42

    Kurcze, zapomniałam kupic maki razowej, moge ja jakos zatspic? bo juz mezowi obeicalam te babeczki, a u nas taki ziab,ze z domu mi sie nei chce wychodzic…

  7. Marta
    Autor
    28 stycznia 2012 / 12:56

    Zamiast mąki razowej możesz użyć mąki pszennej, u nas też ziąb, więc rozumiem, że nie masz ochoty na żadne spacery 🙂

  8. 1 maja 2012 / 13:37

    Fajny przepis, a czy konieczne jest dodawanie dwóch rodzai mąk czy można z jednej???

    • Marta
      Autor
      1 maja 2012 / 15:11

      Możesz zastąpić mąkę razową, mąką pszenną 🙂

Skomentuj kasia k. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 − 15 =