Sernik z czekoladową kruszonką, na cieście kakaowym

Uwielbiam serniki w połączeniu z ciastem czekoladowym. Masa serowa jest lekko cytrynowa, jednak dla mnie kakaowe ciasto było za mało słodkie ; ) Nie mogę powiedzieć, abym od razu się w nim zakochała, ale następnym razem wzbogacę go również o kawałki brzoskwiń, być może wtedy podbije nasze serca ; ) Jego zaletą jest  to, że długo utrzymuje świeżość, jeśli przechowywujemy go w lodówce. Przepis wystarcza na kwadratową formę o boku 24 cm lub tortownicę o takiej samej średnicy.

 

Sernik z czekoladową kruszonką, na cieście czekoladowym

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki (typ 650)
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki śmietany 12 % lub 18 %
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła

Z podanych składników dokładnie zagnieść ciasto. Nie należy przejmować się tym, że jest trochę kruche i łamliwe. Podzielić je na dwie części i jedną z nich włożyć do lodówki, drugą do zamrażarki.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg  zmielonego twarogu półtłustego
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 40 g budyniu śmietankowego
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło roztapiamy i odkładamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy białka na sztywną masę, dodajemy cukier, a następnie żółtka i mieszamy. Dodajemy po łyżce sera, cały czas mieszając. Następnie wlewamy ostudzone masło, skórkę z cytryny, skrobię oraz proszek i dokładnie miksujemy.

Formę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem z lodówki. Na spód wylewamy masę serową, a na jej wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki, część ciasta wyjętą z zamrażarki. Pieczemy przez ok. 1 godz w temp. 200 C (wkładamy do zimnego piekarnika). Po upieczeniu, wyłączamy piekarnik, uchylamy jego drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego : )

Komentarzy: 13

  1. 28 stycznia 2012 / 13:49

    Muszę się przyznać, że sernik na kakaowym spodzie z kruszonką jest jednym z moich ulubionych. Wyszedł Ci przepięknie i z chęcią zjadłabym kawałek do popołudniowej kawy 🙂

    • Marta
      Autor
      28 stycznia 2012 / 17:09

      Ja w ogóle bardzo lubię serniki, szkoda że pozostali domownicy nie podzielają tej pasji 🙂

    • marzena
      8 grudnia 2015 / 15:00

      witam. na jaką blachę jest przepis?

      • Marta
        Autor
        8 grudnia 2015 / 16:05

        Kwadratowa forma 24×24 cm. Będą pasować również forma 21×21 lub tortownica o średnicy 24 cm, wtedy oczywiście sernik będzie się trochę różnił wysokością 🙂

  2. brygida
    30 stycznia 2012 / 14:09

    Wygląda przepięknie, idealny na 2gie sniadanko w pracy! Szkoda,ze mi takich pysznosci nitk nie piecze;/

  3. bad_girl
    30 stycznia 2012 / 23:22

    Mój ukochany sernik!

  4. 10 lutego 2012 / 16:48

    Wow, naprawdę Ci się udał, cudny jest!

  5. 25 maja 2012 / 15:36

    moim zdaniem sernik najefektowniej właśnie wygląda w takim czekoladowo-kakaowym połączeniu! Ale współczuje niepodzielania smaków przez domowników, u mnie na szczęście chociaż rodzice uwielbiają serniki, reszta niestety stanowczo woli te ciasta z owocami:)

  6. Marta
    Autor
    25 maja 2012 / 17:33

    To prawda, że trudno jest mi samej mierzyć się co tydzień z blachą sernika, ale podobnie jak u Ciebie w domu jest wielu miłośników ciast z owocami 🙂

  7. 18 lipca 2013 / 19:23

    Ja robię nieco mniej kruszonki i chyba używam ciemniejszego kakao, ale również jestem fanką tego ciasta 🙂

    • Marta
      Autor
      18 lipca 2013 / 21:25

      Ciemne kakao na pewno fajnie wyglada 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
17 − 8 =