Ruskie cannelloni

Przepis pochodzi z książki „Makaron My story”, pominęłam jedynie skwarki z braku dostępności słoniny w naszym domu ; ) Danie szybkie i smaczne, ale w kwestii ruskiego farszu zostanę przy moim zdaniu, że ani z naleśnikami, ani z makaronem nie będzie smakować tak dobrze jak z pierogami : )


Ruskie cannelloni

Składniki :

  • 10 rurek cannelloni
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • 100 g słoniny
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jedną cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Gdy ziemniaki ostygną wymieszać je z twarogiem i podsmażoną cebulką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cannelloni ugotować al dente, odcedzić i przelać zimną wodą, aby się nie skleiły. Z farszu formować podłużne kluski i delikatnie nadziać nimi cannelloni.

Słoninę pokroić w kosteczkę i rzucić na patelnię. Gdy zacznie się rumienić, dorzucić drugą posiekaną cebulę i chwilę razem podsmażać, tak by powstała okrasa. Ruskie cannelloni układać w naczyniu do zapiekania i okrasić skwarkami z cebulą.

Danie wstawiamy do gorącego piekarnika (ok. 200 C) i zapiekamy przez 10-15 minut.

Smacznego : )

Komentarzy: 6

  1. 30 stycznia 2012 / 18:54

    oj przyznanm,ze ten przepis wywoluje u mnie sprzeczne emocje…;)

  2. 30 stycznia 2012 / 20:11

    O bogowie! Połączenie ulubionego farszu z makaronem musi być przepyszne. Na pewno wypróbuję! 🙂

  3. relina_54@wp.pl
    30 stycznia 2012 / 23:22

    O, cos dla mnie! Kocham farsz ruski w pierogach i pod kazda postacia! Na takie polaczenie bym nie wpadła 🙂

  4. pani_roza
    31 stycznia 2012 / 22:52

    Hm, jestem chyba zbyt prosta na to danie, dla mnie odpada to połaczenie, ale przynaje,ze niespotykane

  5. Marta
    Autor
    1 lutego 2012 / 12:15

    Co do tego połączenia zdania są podzielone 🙂 Warto przygotować i sprawdzić, czy będzie smakowało 🙂

  6. marysia
    3 lutego 2012 / 11:11

    pycha danie!!!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Solve : *
23 + 4 =