Muffinki dyniowo jabłkowe

Muffinki mają u nas taką moc przyciągania, że niezależnie od tego, czy są przygotowane na słodko, czy wytrawnie, znikają w oka mgnieniu ; ) Bardzo chętnie przygotowuję je dla moich Maluchów z myślą o drugim śniadaniu, dodając do nich jak najwięcej zdrowych dodatków. Poza tym, że są pożywne, łatwo je również przetransportować i zjeść poza domem. Polecam!


Dyniowe muffinki

Składniki  12 sztuk:

  • 125 g puree z dyni
  • 1 jabłko
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g mąki pszennej lub razowej
  • 50 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 60 g suszonej żurawiny

Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować na parze, a następnie zmiksować do uzyskania puree. Jabłko obrać, zmiksować blenderem. Dodać do puree z dyni  wraz  z jajkami, olejem, jogurtem, miodem i ekstraktem z wanilii. W drugiej misce wymieszać suche składniki. Mokre składniki przelać do suchych i krótko wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do papilotek i piec w piekarniku rozgrzanym, do 160 C (termoobieg), przez ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka.  Studzić na kratce.

Smacznego : )


Śniadaniowe muffinki

 

Muffinki dyniowo bananowe

 

Przepis powstał w ramach kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” (www.poranapomidora.com), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Komentarzy: 22

  1. Arnika
    28 września 2015 / 10:21

    Pysznie wyglądają 🙂

    • Marta
      Autor
      28 września 2015 / 22:02

      Bardzo dziękuję, tak właśnie smakują 😉

  2. Judyta
    28 września 2015 / 10:40

    Bardzo fajny pomysł dla moich dzieciaków 😉

    • Marta
      Autor
      28 września 2015 / 22:02

      Mam nadzieję, że się skusisz 😉

  3. 28 września 2015 / 17:07

    Prześliczne babeczki! *.*
    Prezentują się uroczo! 🙂

    • Marta
      Autor
      28 września 2015 / 22:02

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Judyta
    28 września 2015 / 19:16

    Super, do wykorzystania poki sezon na dynie

    • Marta
      Autor
      28 września 2015 / 22:03

      Zdecydowanie tak 🙂

  5. 28 września 2015 / 19:30

    ostatnio chodzi za mną jakiś wypiek z dynią i jabłkami, a ciągle brak mi czasu moze wlasnie powinnam sie skusic na muffinki 🙂

    • Marta
      Autor
      28 września 2015 / 22:04

      Coś wiem o ciągłym braku czasu… ale mam nadzieję, że uda się go trochę wygospodarować na coś pysznego 🙂

  6. Marika
    29 września 2015 / 1:11

    Bosko się prezentują 🙂

    • Marta
      Autor
      29 września 2015 / 12:17

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. 29 września 2015 / 15:21

    Przepis na czasie, jabłka i dynia super, szkoda, że co z dynią to nic mi się nie udaje, w dyni tylko umiem oczy wyciąć świeczkę wsadzić i na parapet

    • Marta
      Autor
      29 września 2015 / 20:37

      Proszę się nie poddawać! trening czyni mistrza, a dynia w wypiekach sprawdza się świetnie 🙂

  8. Kinga
    4 października 2015 / 0:42

    Przepyszne!

    • Marta
      Autor
      5 października 2015 / 11:30

      Bardzo mi miło 🙂

  9. 9 października 2015 / 21:50

    Bardzo apetyczne!

    • Marta
      Autor
      10 października 2015 / 0:17

      Dziękuję, polecam wypróbować 🙂

  10. 14 października 2015 / 16:02

    Jej, jak tak patrzę na Twoje fotografie ( przepiękne! ) to zastanawiam się, jak wiele musisz mieć wszelkich dodatków typu talerzyki, łyżki etc. 🙂

    P.S : Jak sobie radzisz z oświetleniem w zimie, gdy światła dziennego jest mniej lub wcale ?

    • Marta
      Autor
      15 października 2015 / 1:16

      Bardzo dziękuję! 🙂 przyznam się szczerze, że dodatków mam sporo, jestem uzależniona od ich zbierania ; ) problem raczej taki, że nie mam gdzie tego trzymać… 😉 Jeśli chodzi o oświetlenie to staram się fotografować koło 13-14, tuż przy oknie, wybieram ciemniejsze tonacje dodatków i podwyższam iso 😉

  11. Marta
    28 października 2017 / 13:56

    Witam:)
    Czy moge zetrzec jablko na tarce? I czy odsaczamy sok?
    Pozdrawiam, Marta.

    • Marta
      Autor
      29 października 2017 / 23:12

      Najlepiej zmiksować blenderem, bo zmieni się konsystencja 🙂 ewentualnie można spróbować zetrzeć i nie odsączać, ale tej opcji nie testowałam 😉

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
12 + 26 =