Przepis na te pyszne, delikatne muffinki otrzymałam od mamy, która znalazła go w Głosie Wlkp. ; ) Są idealnie wilgotne, w smaku przypominają odrobinę serniczki. Ich wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a składniki potrzebne do przygotowania zapewne przeważnie mamy pod ręką. Polecam!
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 400 g jogurtu naturalnego, użyłam typu greckiego
- 100 g roztopionego masła
Suche składniki mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy składniki mokre i dodajemy je do suchych. Całość ponownie mieszamy i nakładamy do papilotek. Można dodać nutelę, kawałki owoców, czekolady, konfitury itp. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 25 – 3o minut.
Smacznego : )
Do wypróbowania:)
Zgłoś swój konkurs na blogu http://candy-i-rozdania.blogspot.com/
muszą być pyszne;)
…nominowałam Cię za te pyszności;)
http://olalallola.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html
Autor
Dzięki!!! 🙂
Fajowskie, wygladaja troche jak serniczki, w smaku podobne?
Autor
Dokładnie tak, przypominają serniczki 🙂
Piękne i widać, że są przepysznie 🙂
podoba mi się, że szybko można je zrobić no i składniki faktycznie są pod ręką- myślę, że jutro zrobię je na podwieczorek – dzięki wielkie za przepis :))
Autor
Polecam 🙂
Z przyjemnością nominowałam Cię do Versatile Blogger Award:) Pozdrawiam!
Autor
Super, dziękuję 🙂
Namówiłaś mnie!! Dziś zrobię je!!!
Autor
Mam nadzieję, że zasmakują 🙂
A jak sprawdzić czy już na pewno gotowe? Bo mi coś piekarnik szwankuje 🙂 patyczek powinien być suchy?
dobra doczytałam że są wilgotne ufff to jednak mi wyszły 🙂
wyglądają przeapetycznie!
Autor
Mary_Lu przepraszam za zwłokę, ale super, że się udały 😀
MartynCia polecam, są bardzo smaczne 😀
Hej. Nominowałam Cię do Versatile Blogger ( http://kamila19851.blox.pl/2012/08/I-ja-zostalam-nominowana-Versatile-Blogger.html ). Miłego dnia
Autor
Bardzo dziękuję za wyróżnienie!!! 🙂
Nominowałam Twój blog do Versinale Blogger Award. Po szczegóły zapraszam do mnie na bloga:)
http://fabrykapomyslow50.blogspot.com/2012/08/niespodzianka-nominacja.html
Dziś zrobiłam je po raz drugi do środka wsadzając gorzką czekoladę, są przepyszne!!!
Autor
Mary_Lu ostatnio robiłam z suszoną żurawiną – też super 😀 a z czekoladą pewnie jeszcze smaczniejsze 😀
ja się martwię że zaczynam się uzależniać od nich 🙂 Robię je po raz 3 i dziś nie dodałam wcale cukru a do środka wsadziłam po kawałku czekolady, zobaczę co to wyjdzie:) Chce uciszyć swoje sumienie że to wtedy nie będzie słodycz bo bez cukru:)
Autor
Daj znać, czy w takiej wersji będą ok, bo w weekend też szykuję powtórkę w Twojej wersji z czekoladą, a wiadomo bez cukru mniejsze wyrzuty sumienia 😀
tak póki są ciepłe, to moje spostrzeżenia są takie, że mogłam dodać więcej czekolady gorzkiej i ciasto bez cukru jest tez dobrze, ja lube słodycze, nie koniecznie słodkie więc mi pasuje 🙂
Ale chyba najlepiej to ćwierć szklanki cukru i do środka tafelek czekolady 🙂 tak robiłam ostatnio i było najpyszniej 🙂
Autor
To metodą prób i błędów otrzymamy muffinki idealne:) będę robić tak jak polecasz, kusi mnie jeszcze wersja z jakimś musem z malin, albo konfiturą, bo ja słodkie wypieki uwielbiam 😀
🙂 no to próbuj i dziel się swoimi osiągnięciami 🙂 ja wiem że Ty lubisz słodkie wypieki, daje się zauważyć po blogu 😀
Serdeczności przesyłam,
Marta, przejrzałam Twój blog.
Extra przepisy.Mogę śmiało powiedzieć, że jesteś wielka nie tylko w tym, o czym piszesz, ale i w…konfrontacji z rzeczywistością.
Pyszności. Duża buźka. Czekamy na więcej delicji.Pozdrawiamy: ja, Leszek i Maciek.
Autor
Dziękuję i również pozdrawiamy! 🙂
Ratunku!!!mi wychodzą jakieś zakalcowate,najpierw pięknie rosną a potem opadają(jeszcze w piekarniku):(((
Autor
Ale już podczas pieczenia Ci opadły? 🙁 piekłam wiele razy i co prawda też mi opadały, ale dopiero po upieczeniu, nie miało to wpływu na smak 🙂
tak podczas pieczenia opadają:(i mam wrażenie że w środku są surowe:(co ja źle robię?
Autor
A wstawiłaś je do już nagrzanego piekarnika? nic innego nie przychodzi mi do głowy ;/
tak piekarnik był nagrzany do 180 C góra i dół
Właśnie szukałam takiego przepisu. Zaraz będę przyrządzać.
Autor
Smacznego! 🙂
nie będą opadać jak dacie wiecej mąki. zamiast 1 szklanki dac 2. masa ma byc bardzo gęsta aż będzie ciężko spadać z łyżki. ja zrobiłam najpierw wg tego przepisu i wyrzuciłam bo wyglądaly jak surowe w srodku i opadły. jak dodałam mąki do pozostałej masy wyrosły idealnie
Autor
A jak wyszły w smaku? 🙂 mi też trochę opadły, ale mimo to wyszły tak pyszne, że nie modyfikuję przepisu, bo żal poprawiać to, co tak nam smakuje tylko dla wyglądu 🙂
Ależ pysznie wygladaja, jak małe serniczki. Ja ostatnio wyprobowalam podobny przepis tylko z 1,5 szklanki mąki i mi zupełnie nie wyszly, gumowate, bez smaku prawie i strasznie przywarly do papilotek, tak ze nie mozna ich bylo oderwac (nigdy wczesniej zadne muffiny nie przywierały mi),mialam taka ochote na muffiny jogurtowe:( Poradzcie co moglam zroic zle? Robilam wedlug przepisy,jogurt naturalny gęsty, margaryna Kasia itd.
Autor
Iza u mnie też trochę przywierały i opadły (jak widać na zdjęciu; ) ale w smaku wyszły super! Może zamiast margaryny wypróbuj masło i dodaj trochę więcej mąki, tak jak u mnie ?
Wyszly mi pyszne.tylko ja dodalam make orkiszowa , ksylitol,orzeszki laskowe i aromat cytrynowe
Autor
Bardzo mi miło, że smakowały 🙂
Genialne, wyszły przepyszne!
Autor
Super 🙂
Są wspaniałe! zdecydowanie moje ulubione muffiny 🙂 Dodaję do nich siemię lniane i mango, polecam – rewelacja! Dzięki za przepis!
Autor
Bardzo mi miło, super opcja z siemieniem i mango! 🙂
Sa przepyszne idealne dla dzieci przynajmniej moje za nimi szaleja 🙂
Autor
Moje również 😉