Muffinki z jabłkami

Przepyszne i zdrowe muffinki z jabłkami na mące orkiszowej z dodatkiem mojego ukochanego syropu klonowego, który dodaje im karmelowego koloru. Bez cukru, masła i białej mąki idealnie sprawdzą się jako przekąska dla dzieci, czy w roli dietetycznego deseru, choć wcale nie czuć, że są takie zdrowe : ) Polecam!!!


muffinki z jabłkami

Składniki (12-13 babeczek):

  • 500 g jabłek (po obraniu 460g)
  • 220 g maki orkiszowej (pełnoziarnistej)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli morskiej
  • 85 ml oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 125 ml syropu klonowego
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 135 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Podzielić na dwie równe porcje, jedną z nich zmiksować na gładki mus, drugą pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i solą. Dodać jabłka pokrojone w kostkę. Olej dokładnie wymieszać z syropem klonowym, jajkami, jogurtem, ekstraktem z wanilii i musem z jabłek. Przelać do suchych składników, ponownie wymieszać. Przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut.

Smacznego!


babeczki z jabłkami przepis


muffinki z jabłkami przepis


babeczki z mąki orkiszowej


muffinki z mąki orkiszowej przepis


orkiszowe muffinki przepis

Komentarzy: 32

  1. Natalia
    20 marca 2017 / 12:25

    No miałam nosa że nas zaskoczysz czymś pysznym w poniedziałek 🙂 pychota!!!

    • Marta
      Autor
      21 marca 2017 / 0:05

      Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂

  2. Majka
    20 marca 2017 / 12:33

    Twoje muffiny są bezkonkurencyjne, ostatnio namiętnie piekłam te z mascarpone 😉 Z jabłuszkami upiekę jak najszybciej się da, póki co powoli wychodzę z wyjałowienia pogrypowego 😔

    • Marta
      Autor
      21 marca 2017 / 0:06

      Bardzo dziękuję 🙂 życzę szybkiego powrotu do zdrowia u nas niestety to samo, ale przeszło właśnie na kolejnego członka rodziny, więc końca nie widać 🙁

      • Majka
        21 marca 2017 / 9:37

        Również życzę zdrówka!!! Ten wirus to coś strasznego! Dziś będę mogła już upiec te cudne babeczki, stęskniłam się za pysznym jedzeniem 😉

        • Majka
          21 marca 2017 / 21:27

          Efekt WOW 🙂 Pycha 🙂

          • Marta
            Autor
            22 marca 2017 / 0:38

            Super, że posmakowały :)))

          • Uska822
            15 września 2019 / 15:52

            Pyszne😊

          • Marta
            Autor
            17 września 2019 / 11:47

            Super, że posmakowało 🙂

        • Marta
          Autor
          22 marca 2017 / 0:38

          Dokładnie, jak już nie ma sił i ochoty na jedzenie to jest bardzo źle 🙂

  3. jaga
    20 marca 2017 / 12:47

    Prezentują się pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      21 marca 2017 / 0:06

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  4. Ewa
    20 marca 2017 / 13:40

    Mniam!!!

    • Marta
      Autor
      21 marca 2017 / 0:07

      🙂

  5. Iwona
    20 marca 2017 / 14:51

    Uwielbiam babeczki wiec na pewno zrobie tylko syrop klonowy musze kupic 🙂

    • Marta
      Autor
      21 marca 2017 / 0:07

      Syrop klonowy punkt obowiązkowy 🙂

  6. Aga
    20 marca 2017 / 15:25

    Już czuję ten smak <3

    • Marta
      Autor
      21 marca 2017 / 0:07

      🙂 🙂 🙂

  7. Mania
    20 marca 2017 / 16:14

    Kocham Twoje muffiny po pracy piekę ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      21 marca 2017 / 0:08

      Bardzo mi miło <3 Daj znać jak posmakowały 🙂

  8. Janja
    20 marca 2017 / 18:51

    Pyszne są!!!!

    • Marta
      Autor
      21 marca 2017 / 0:08

      Ale błyskawicznie działasz 🙂 super, że posmakowały 🙂

  9. Asia
    21 marca 2017 / 12:43

    Super smakowite wyszły 🙂

    • Marta
      Autor
      22 marca 2017 / 0:38

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  10. Carla
    21 marca 2017 / 23:32

    Przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      22 marca 2017 / 0:39

      Bardzo mi miło, że smakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2017 / 0:02

      Częstuj się 🙂

  11. Natalia
    26 marca 2017 / 17:11

    Są pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      27 marca 2017 / 0:04

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  12. Beata
    5 lutego 2022 / 15:16

    A czy mozna syrop klonowy zamienic z miodem gryczanym?

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2022 / 18:20

      Myślę, że tak 🙂

Skomentuj jaga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 23 =