Kontakt

blog kulinarny

Naleśniki – przepis podstawowy

Często pytacie mnie o mój niezawodny przepis na naleśniki : ) Od lat korzystam stale z jednego przepisu, który moim zdaniem jest idealny! Naleśniki wychodzą cienkie, smażymy je bez dodatku tłuszczu i po drobnych modyfikacjach możemy serwować je w zarówno wytrawnej jak i słodkiej wersji. Na początku zawsze korzystałam z mąki pszennej, później mieszałam ją z orkiszową, a w końcu doszłam do miksu mąk bezglutenowych. Niezależnie od tego jakie mąki akurat używam, nie zmieniam proporcji i naleśniki zawsze wychodzą świetnie. Czasem mogą się delikatnie różnić konsystencją. Polecam!!!


Naleśniki przepis podstawowy

Składniki (ok. 12 sztuk):

  • 250 g mąki (może być pszenna lub np. bezglutenowa mieszanka ryżowa, owsiana, gryczana, jaglana itd.)
  • 500 ml mleka (krowie lub roślinne)
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • opcjonalnie w wersji na słodko: 1 płaska łyżka cukru trzcinowego

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Odstawić na kilka minut, rozgrzewając w tym czasie patelnię. Naleśniki smażyć z obu stron bez dodatku tłuszczu.

Smacznego!



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 7 stycznia, 2018
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Dania obiadowe, Desery, Naleśniki, Placuszki, Pozostałe, Śniadania i kolacje, Zdrowa żywność

12 komentarzy

  1. Isia

    Na pewno skorzystam wyglądają pysznie 😛

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

    1. Marta

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  2. Marlena

    Uwielbiam Twoje zdjęcia… a naleśniki to u nas zawsze towar deficytowy ile nie nasmażę to zawsze mało 🙂

    1. Marta

      Ogromnie mi miło, dziękuję 🙂 U nas naleśniki również szybko znikają 🙂

  3. Klara

    Super przyda się bo ja umiem zrobić naleśniki tylko “puszyste” a moje dzieci wolą takie cienkie jak im serwuje pani ze stołówki 😉

    1. Marta

      Cieszę się, że się przyda 🙂

  4. Miłka

    Super przepis wyszły pyszne i nie przywarły więc faktycznie można smażyć bez tłuszczu 🙂 polecam przewracać na drugą stronę jak same zaczną “odchodzić” z patelni 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  5. Johana

    Dzisiaj mieliśmy na śniadanko przepis bezbłędny 🙂

    1. Marta

      Super 🙂 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
23 − 11 =


Top