Odrywany chlebek z jabłkami

Mam dużą słabość do odrywanych chlebków drożdżowych, zwłaszcza tych słodkich z dodatkiem cynamonu ; ) Tym razem dodatkowo każdy kawałek ciasta przełożony jest plastrem jabłka. Inspiracja tutaj. Polecam!


Odrywany chkebek z jabłkami

Składniki na ciasto (keksówka o wymiarach 10×22 cm):

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 4 łyżki masła (ok. 100 g)
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru

Dodatkowo:

  • 2 duże jabłka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • cynamon

Drożdże pokruszyć, dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i 4-5 łyżek lekko podgrzanego mleka. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.

Mąkę połączyć z wyrośniętym zaczynem, ciepłym mlekiem, pozostałym cukrem, jajkami oraz stopionym i przestudzonym masłem. Zagnieść ciasto (używam do tego robota kuchennego i zagniatam przez około 10 minut, ciasto nie będzie zbyt gęste). Elastyczne ciasto przełożyć do miski podsypanej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie jabłka pokroić na plasterki i wyciąć z nich gniazda nasienne. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na obficie podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na placek o grubości około 7-8 mm. Przy pomocy szerokiej szklanki wyciąć koła o średnicy około 9-10 cm. Każdy krążek ciasta posmarować stopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem a następnie ułożyć w piramidkę na zmianę krążki ciasta i jabłka (zaczynamy i kończymy ciastem). Gotową piramidę przełożyć do keksówki (układamy w pionie, ale do keksówki wkładamy poziomo) i odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch można posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem.

Ciasto przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec około 40-50 minut (opcja góra-dół). Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego : )


Odrywany chlebek


Chlebek odrywany z jabłkami


Odrywany chlebek z jabłkami i cynamonem


Jabłko z cynamonem 2014

Komentarzy: 19

  1. 14 października 2014 / 8:19

    Wygląda wspaniale, z ogromną chęcią oderwałbym kawałeczek dla siebie 😀

    • Marta
      Autor
      14 października 2014 / 9:21

      Proszę się częstować 🙂

  2. 14 października 2014 / 10:17

    Kawa jest tylko kawałka ciasta brakuje, zostało jeszcze coś dla głodnego wędrowca? 🙂

    • Marta
      Autor
      14 października 2014 / 11:20

      Coś się zawsze znajdzie 🙂

  3. 14 października 2014 / 14:28

    Jest cudny! Uwielbiam:)

    • Marta
      Autor
      14 października 2014 / 22:16

      🙂

  4. 14 października 2014 / 19:32

    Też niedawno taki piekłam – wyszedł boski! 🙂

    • Marta
      Autor
      14 października 2014 / 22:17

      Bardzo się cieszę, że smakował 🙂

  5. 14 października 2014 / 21:24

    to takie odrywane w sumie jak ja robię…z resztą odrywane, to odrywane….;)
    pysznie:*:*:*:*

    • Marta
      Autor
      14 października 2014 / 22:17

      :D:D

  6. 17 października 2014 / 21:49

    na słodko robię je rzadko, za to na słono królują 🙂

    • Marta
      Autor
      20 października 2014 / 13:28

      O tak! bardzo mi smakował Twój odrywany w wersji a’la pizza, ale zniknął tak szybko, że nie zdążyłam go uwiecznić 🙂

  7. Kinga
    13 lipca 2015 / 23:28

    Pyszny !

    • Marta
      Autor
      14 lipca 2015 / 19:12

      Dziękuję 🙂

  8. Aśka
    5 września 2017 / 11:41

    Mniam mniam cudowności 🙂

    • Marta
      Autor
      5 września 2017 / 16:57

      Super, że posmakowało 🙂

  9. Kama
    18 lutego 2021 / 21:05

    Przepyszny ❤️

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2021 / 0:12

      Super, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 8 =