Ogórki małosolne

Miło wspominam chwile, kiedy mama przygotowywała ogórki i nie mogłam się doczekać, kiedy tylko „dojdą” do siebie na tyle, aby były jadalne. Do tej pory jestem wstanie zjeść prawie surowe, które zaledwie przeszły zalewą ; ) Wiem, że na pewno znacie różne sposoby ich przygotowania, jednak u nas w domu zawsze zalewamy je zimną wodą – prosto z kranu… Tych z Was, którzy obawiają się osadów itd. może uspokoję, że nie używamy tak do końca wody kranowej, bo korzystamy z dzbanka filtrującego, który otrzymałam do przetestowania od firmy Dafi ; ) Zdecydowanie polecam to urządzenie, które wykorzystać możemy w wielu innych sytuacjach, nawet zwykła herbata smakuje inaczej, a przede wszystkim osad znika z naszego czajnika ! ; )

Ogórki małosolne
Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • 1 litr wody
  • 2 czubate łyżki soli
  • pęczek zielonego kopru
  • 8 dużych ząbków czosnku
  • kawałek chrzanu

 

Ogórki zalać zimną wodą, po 30 minutach dokładnie wypłukać i umyć. Sól rozpuścić w wodzie. Czosnek i chrzan obrać i pokroić w grube plastry. Na dno słoika włożyć koper, kilka plastrów czosnków i chrzan. Układać ogórki przekładając koprem i czosnkiem. Zalać przygotowaną wcześniej osoloną wodą. Szczelnie zamknąć i odstawić w zacienione miejsce.

Smacznego : )


Ogórki kiszone

Komentarzy: 6

  1. 16 lipca 2011 / 19:18

    Genialny dzbanek, właśnie czegos takiego szukałam. Muszę nabyć! A ogórki to ja wolę kiszone:)

  2. 16 lipca 2011 / 21:26

    Ogórki robie co rok, nie dodawałam nigdy czosnku. W tym roku sprobuje z Twojego przepisu. pozdrawiam:-)

  3. Kasia
    17 lipca 2011 / 9:38

    Marto, gdzie kupiłaś ten słoik?? pozdrawiam

  4. Marta
    Autor
    17 lipca 2011 / 11:52

    Słoik kupiłam w tesco, mój ma 5 litrów, a większe widziałam też w makro. Pozdrawiam 🙂

  5. Ogórki na małosolne
    31 stycznia 2018 / 16:32

    Odnośnie małosolnych to ważna jest odmiana ogórków z których chcemy je zrobić. Nie każda odmiana nadaje się to tego celu. Robię małosolne od lat i najlepiej udaje się odmiana tytus. Sama ją uprawiam i uda się najlepiej.

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2018 / 19:58

      Dziękuję za informację, szczerze mówiąc nie zwracałam na to uwagi, choć wiadomo, że domowe najlepsze 🙂

Skomentuj Ogórki na małosolne Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 − 10 =