Pączki w 5 minut

Pączki w 5 minut to idealny przepis dla wszystkich zabieganych osób, które potrzebują błyskawiczny przepis na pączki last minute : ) Bez drożdży i oczekiwania na ich wyrastanie, wystarczy rozgrzać olej, zmiksować kilka składników i za chwilę otrzymujemy idealne, mięciutkie mini serowe pączki : ) Polecam!!


Pączki w 5 minut przepis

Składniki:

  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego lub twarogu z wiaderka
  • 370 g mąki pszennej
  • 1 łyżka (15g) cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu
  • skórka otarta z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
  • olej do smażenia, cukier puder do dekoracji

Wszystkie składniki (poza olejem i cukrem pudrem do dekoracji) zmiksować. Olej rozgrzać na średnim ogniu (nie może być zbyt gorący, aby pączusie się nie przypaliły). Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładać ciasto (będzie mocno klejące, ale nie podsypujemy dodatkowo mąką, aby pączusie były puszyste). Najłatwiej przed każdym formowaniem zanurzyć łyżeczki w oleju. Pączusie są na tyle małe, że same obracają się podczas pieczenia, ale w razie potrzeby można je przewrócić, aby zarumieniły się na złoty kolor z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!

Uwaga : )
Jeśli cukier puder ze składników ciasta zastąpicie mąką, pączusie nie będą zbyt słodkie i można wtedy nadziać je powidłami, marmoladą lub czekoladą przy pomocy szprycy.


Mini pączki przepis


Pączusie serowe przepis


Pączki serowe przepis

Komentarzy: 56

  1. Jaga
    23 lutego 2017 / 15:49

    Pysznie wyglądają 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 15:56

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. 23 lutego 2017 / 16:08

    Na prawdę są bardzo szybkie! Zrobię na pewno. 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 16:09

      Polecam 🙂

  3. Iwona
    23 lutego 2017 / 16:10

    Super 🙂 będzie dzisiaj smażone 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 23:05

      Daj znać jak posmakowały 🙂

  4. Kaśka
    23 lutego 2017 / 16:17

    Bardzo mi się taka opcja podoba 🙂 nie mam cierpliwości do tych drożdżowych 😉

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 23:06

      W takim razie gorąco polecam i mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  5. Agnes
    23 lutego 2017 / 17:39

    Pychaaaaaa

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 23:06

      Miło mi, że przypadły do gustu 🙂

  6. Majka
    23 lutego 2017 / 19:57

    😉 A ja zrobiłam oryginalne zeppole, które są bardzo podobne. I faktycznie szybciutko się je robi a smak super ☺

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 23:07

      To będzie motywacja na przyszły rok 🙂 bo zeppoli jeszcze nie robiłam 🙂

  7. Aga
    23 lutego 2017 / 22:34

    Są pyszne zrobiłam jak w podpowiedzi bez cukru pudru ale były pyszne nawet bez nadziewania 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 23:07

      Bardzo mi miło 🙂

  8. Misia
    24 lutego 2017 / 10:20

    Pączki pyszne 🙂 zjedliśmy prawie całość od razu na ciepło 😉

    • Marta
      Autor
      24 lutego 2017 / 19:59

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  9. 24 lutego 2017 / 12:28

    Uwielbiam takie pączusie z serka homogenizowanego. Piekę je co roku właśnie na tłusty czwartek, znikają z talerza w mig 🙂

    • Marta
      Autor
      24 lutego 2017 / 20:00

      Szybko i pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2017 / 23:49

      Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂

  10. Nina
    28 lutego 2017 / 0:19

    Pączusie smakują tak pysznie jak wyglądają 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2017 / 13:20

      Bardzo mi miło 🙂

  11. Agata
    1 marca 2017 / 1:35

    Pychota 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2017 / 13:26

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  12. Martyna
    6 lutego 2018 / 18:22

    przepis bardzo mi się podoba! szykuję się do zrobienia tych pączków na Tłusty Czwartek. Będzie pysznie! 🙂 🙂

    Jaki tłuszcz najlepiej wykorzystać do smażenia??

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2018 / 22:47

      Super, polecam 🙂 Używam oleju rzepakowego, można opcjonalnie dodać trochę smalcu 🙂

  13. Dusia
    8 lutego 2018 / 11:18

    Wyszły idealne nie wiem czy doczekają aż mąż wróci z pracy 😀

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2018 / 0:59

      Super, że posmakowały 🙂

    • Kuchareczka
      20 lutego 2020 / 23:10

      Pyszne, delikatne, z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, dokładnie takie, jakie lubimy 🙂

      • Marta
        Autor
        21 lutego 2020 / 11:35

        Super, że posmakowały 🙂

  14. Gaba
    8 lutego 2018 / 17:35

    Pyszne i bardzo łatwe 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2018 / 1:01

      Bardzo się cieszę, że smakują 🙂

  15. 7 grudnia 2018 / 14:38

    Potwierdzam! Pączuszki przepyszne, zniknęły tak szybko jak się pojawiły 🙂 tylko zrobiłam bez spirytusu, co on właściwie powoduje?

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2018 / 1:55

      Super, że posmakowały. Dodatek spirytusu powoduje, że pączki nie wchłaniają tak mocno tłuszczu podczas smażenia 🙂

  16. Masia
    30 stycznia 2019 / 14:20

    Przepis idealny ! Wyszły super 😋

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2019 / 23:54

      Bardzo się cieszę 🙂

  17. Lena
    5 lutego 2019 / 19:42

    Rewelacja polecam ☺️

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2019 / 13:21

      Super, że posmakowały 🙂

  18. Aga
    7 lutego 2019 / 15:36

    Pyszne są 🙂

  19. Daga
    11 lutego 2019 / 11:20

    A moge dac do środka jakiegoś dżemu po usmazeniu??

    • Marta
      Autor
      11 lutego 2019 / 12:48

      Tak, pewnie 🙂

  20. Avi
    18 lutego 2019 / 10:33

    A czy zamiast spirytusu może być wódka?
    Rozumiem, że pączki formuje się łyżkami i wrzuca od razu na olej?
    I ostatnie pytanie. Ile mniej więcej wychodzi z tego przepisu pączków?

    • Marta
      Autor
      18 lutego 2019 / 14:43

      Dwa razy tak 🙂 może być wódka, pączki formuje łyżeczkami i od razu wrzucam na olej 🙂

  21. Asia
    1 marca 2019 / 12:13

    Wczoraj robiłam są idealne !!!

    • Marta
      Autor
      2 marca 2019 / 0:48

      Bardzo mi miło 🙂

  22. Avi
    10 marca 2019 / 16:58

    Rewelacja!!
    W smaku przypominają te, które robiła moja mama jak byłam mała 😀

    • Marta
      Autor
      11 marca 2019 / 13:33

      Bardzo mi miło 🙂 smak przypominający chwilę z dzieciństwa to najlepszy komplement 🙂

  23. Kama
    19 lutego 2020 / 11:24

    Moje ulubione 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2020 / 11:33

      Bardzo mi miło 🙂

  24. Misia
    15 stycznia 2021 / 16:28

    Przepyszne wolę nawet od zwykłych pączków 🙂

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2021 / 14:09

      Bardzo mi miło 🙂

  25. Kama
    18 stycznia 2021 / 13:27

    Błyskawiczne i pyszne 😋

    • Marta
      Autor
      19 stycznia 2021 / 15:04

      Super, że posmakowały 🙂

  26. Ania
    25 stycznia 2023 / 14:51

    Chętnie wypróbuję przepis.Czy można spirytus zastąpić octem?

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2023 / 11:40

      Bardziej wódką 🙂

  27. Iwobike
    29 maja 2023 / 14:38

    Będzie na stronie przepis na makaroniki?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 − 19 =