Kontakt

blog kulinarny

Pączki w 5 minut

Pączki w 5 minut to idealny przepis dla wszystkich zabieganych osób, które potrzebują błyskawiczny przepis na pączki last minute : ) Bez drożdży i oczekiwania na ich wyrastanie, wystarczy rozgrzać olej, zmiksować kilka składników i za chwilę otrzymujemy idealne, mięciutkie mini serowe pączki : ) Polecam!!


Pączki w 5 minut przepis


Składniki:

  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego lub twarogu z wiaderka
  • 370 g mąki pszennej
  • 1 łyżka (15g) cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu
  • skórka otarta z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
  • olej do smażenia, cukier puder do dekoracji

Wszystkie składniki (poza olejem i cukrem pudrem do dekoracji) zmiksować. Olej rozgrzać na średnim ogniu (nie może być zbyt gorący, aby pączusie się nie przypaliły). Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładać ciasto (będzie mocno klejące, ale nie podsypujemy dodatkowo mąką, aby pączusie były puszyste). Najłatwiej przed każdym formowaniem zanurzyć łyżeczki w oleju. Pączusie są na tyle małe, że same obracają się podczas pieczenia, ale w razie potrzeby można je przewrócić, aby zarumieniły się na złoty kolor z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!

Uwaga : )
Jeśli cukier puder ze składników ciasta zastąpicie mąką, pączusie nie będą zbyt słodkie i można wtedy nadziać je powidłami, marmoladą lub czekoladą przy pomocy szprycy.


Mini pączki przepis


Pączusie serowe przepis


Pączki serowe przepis



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 23 lutego, 2017
Kategorie: Desery, Karnawał, Tłusty czwartek, Wyroby na różne okazje

45 komentarzy

  1. Jaga

    Pysznie wyglądają 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. Na prawdę są bardzo szybkie! Zrobię na pewno. 🙂

  3. Iwona

    Super 🙂 będzie dzisiaj smażone 🙂

    1. Marta

      Daj znać jak posmakowały 🙂

  4. Kaśka

    Bardzo mi się taka opcja podoba 🙂 nie mam cierpliwości do tych drożdżowych 😉

    1. Marta

      W takim razie gorąco polecam i mam nadzieję, że się skusisz 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że przypadły do gustu 🙂

  5. Majka

    😉 A ja zrobiłam oryginalne zeppole, które są bardzo podobne. I faktycznie szybciutko się je robi a smak super ☺

    1. Marta

      To będzie motywacja na przyszły rok 🙂 bo zeppoli jeszcze nie robiłam 🙂

  6. Aga

    Są pyszne zrobiłam jak w podpowiedzi bez cukru pudru ale były pyszne nawet bez nadziewania 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  7. Misia

    Pączki pyszne 🙂 zjedliśmy prawie całość od razu na ciepło 😉

    1. Marta

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  8. Uwielbiam takie pączusie z serka homogenizowanego. Piekę je co roku właśnie na tłusty czwartek, znikają z talerza w mig 🙂

    1. Marta

      Szybko i pysznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂

  9. Nina

    Pączusie smakują tak pysznie jak wyglądają 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  10. Agata

    Pychota 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  11. Martyna

    przepis bardzo mi się podoba! szykuję się do zrobienia tych pączków na Tłusty Czwartek. Będzie pysznie! 🙂 🙂

    Jaki tłuszcz najlepiej wykorzystać do smażenia??

    1. Marta

      Super, polecam 🙂 Używam oleju rzepakowego, można opcjonalnie dodać trochę smalcu 🙂

  12. Dusia

    Wyszły idealne nie wiem czy doczekają aż mąż wróci z pracy 😀

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  13. Gaba

    Pyszne i bardzo łatwe 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że smakują 🙂

  14. Potwierdzam! Pączuszki przepyszne, zniknęły tak szybko jak się pojawiły 🙂 tylko zrobiłam bez spirytusu, co on właściwie powoduje?

    1. Marta

      Super, że posmakowały. Dodatek spirytusu powoduje, że pączki nie wchłaniają tak mocno tłuszczu podczas smażenia 🙂

  15. Masia

    Przepis idealny ! Wyszły super 😋

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂

  16. Lena

    Rewelacja polecam ☺️

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  17. Aga

    Pyszne są 🙂

  18. Daga

    A moge dac do środka jakiegoś dżemu po usmazeniu??

    1. Marta

      Tak, pewnie 🙂

  19. Avi

    A czy zamiast spirytusu może być wódka?
    Rozumiem, że pączki formuje się łyżkami i wrzuca od razu na olej?
    I ostatnie pytanie. Ile mniej więcej wychodzi z tego przepisu pączków?

    1. Marta

      Dwa razy tak 🙂 może być wódka, pączki formuje łyżeczkami i od razu wrzucam na olej 🙂

  20. Asia

    Wczoraj robiłam są idealne !!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  21. Avi

    Rewelacja!!
    W smaku przypominają te, które robiła moja mama jak byłam mała 😀

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂 smak przypominający chwilę z dzieciństwa to najlepszy komplement 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
28 − 23 =


Top