Pączki wiedeńskie, czyli popularne gniazdka. Tak jak nie przepadam za tymi kupnymi z cukierni, te domowe wprost uwielbiam. Wbrew pozorom są o wiele prostsze i szybsze do zrobienia niż tradycyjne pączki, a do tego dłużej zachowują świeżość. Delikatne, mięciutkie i wilgotne – koniecznie wypróbujcie. Polecam!!!
Składniki (8-10 sztuk):
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g masła
- 250 ml wody
- szczypta soli
- 15 ml spirytusu
- 4 jajka (wielkość L)
- dodatkowo: 4 kostki smalcu do smażenia
Wodę zagotować z masłem, cukrem i solą, a następnie od razu zdjąć z palnika i dodać mąkę. Mieszać energicznie trzepaczką do momentu uzyskania gładkiego ciasta, odchodzącego od ścianek naczynia. Odstawić do wystygnięcia. Wystudzone ciasto krótko zmiksować, a następnie cały czas miksując dodać spirytus i kolejno po jednym jajku. Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką gwiazdy i na wycięte z papieru do pieczenia kwadraty o boku 10 cm wycisnąć dwuwarstwowe okręgi, które razem z papierem do pieczenia umieścić w nagrzanym tłuszczu (papierem do góry). Po około minucie zdjąć papier, a pączki smażyć dalej, do czasu, aż z obu stron będą rumiane. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Składniki na lukier:
- 220 g cukru pudru
- ok. 75 ml zimnej wody
Cukier puder wymieszać z wodą. Lekko przestudzone pączki zanurzyć w lukrze i odstawić do zastygnięcia.
Smacznego!
Inspiracja „Dwanaście słodkich miesięcy” K.Guzik
Przepis naprawdę łatwy będę robić 🙂
Autor
Polecam i daj znać jak posmakowały 🙂
Czy można smażyć na oleju?
Autor
Tak, ale polecam smalec 🙂
Wspaniałe!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Pyszności jak zawsze 🙂
Autor
Jak miło, dziękuję 🙂
Cudowne 😍
Autor
Dziękuję 🙂
Debeściarskie ❤ Lądują na szczyt listy 😉
Autor
Ekstra!!! <3
Rewelacja 🙂
Autor
Cieszę się, że przypadły do gustu 🙂
Zawsze myślałam że ciasto parzone to już wyższa sztuka ale przepis jest tak łatwy że nie mogłam się oprzeć, wyszły przepyszne na tłusty czwartek też będą 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Pycha ❤️
Autor
Bardzo się cieszę, że smakują 🙂
Właśnie skończyłam smażenie, PYCHOTA!!!
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Przepyszne pierwszy raz smażyłam na smalcu i nie czuć go w smaku a taniej wychodzi niż olej fajne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Rewelacja 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowały 🙂
Słyszałam, że tego nie czuć, ale powiedz proszę dla pewności: woń/ smak smalcu nie będą odczuwalne w smaku ?
Mój maz nie cierpi tego smaku i zapachu i tak, jak schaboszczaki najlepszej na smalcu to ja tylko na maśle smażę.
Autor
Moim zdaniem smalec zupełnie nie jest odczuwalny w smaku 🙂 Polecam jednak smażyć, kiedy Męża nie będzie w domu, bo podczas rozgrzewania smalcu jest krótki moment, gdy czuć tą charakterystyczną woń 😉
Pyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Wyszły super, mi jedynie mega mocno urosły i część z nich trochę nie utrzymała tych paseczków więc następnym razem wezmę tylkę z szeroką gwiazdką powinno być lepiej 🙂 smak wynagradza drobne niedoskonałości 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂 u mnie również rosły nierówno, ale takie „nieidealne” są nawet bardziej urokliwe 😀
Przed chwilą zrobiłam, proste i smaczne. Do lukru zamiast wody dałam rum, pycha.
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały, super pomysł z dodatkiem rumu do lukru, na pewno wykorzystam 🙂
Przepyszne paczki i prostsze do zrobienia niz sie spodziewałam rewelacja !
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Martuś wyszły mi idealnie!!! nowy faworyt na karnawał 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Pączki pyszne i pulchne. Polecam.
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Tych z cukierni nie lubię ale te rewelacja bardzo polecam ten przepis ❤️
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Bardzo smaczne takich się już nie kupi 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂