Pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie, czyli popularne gniazdka. Tak jak nie przepadam za tymi kupnymi z cukierni, te domowe wprost uwielbiam. Wbrew pozorom są o wiele prostsze i szybsze do zrobienia niż tradycyjne pączki, a do tego dłużej zachowują świeżość. Delikatne, mięciutkie i wilgotne – koniecznie wypróbujcie. Polecam!!!

Pączki wiedeńskie przepis

Składniki (8-10 sztuk):

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • szczypta soli
  • 15 ml spirytusu
  • 4 jajka (wielkość L)
  • dodatkowo: 4 kostki smalcu do smażenia

Wodę zagotować z masłem, cukrem i solą, a następnie od razu zdjąć z palnika i dodać mąkę. Mieszać energicznie trzepaczką do momentu uzyskania gładkiego ciasta, odchodzącego od ścianek naczynia. Odstawić do wystygnięcia. Wystudzone ciasto krótko zmiksować, a następnie cały czas miksując dodać spirytus i kolejno po jednym jajku. Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką gwiazdy i na wycięte z papieru do pieczenia kwadraty o boku 10 cm wycisnąć dwuwarstwowe okręgi, które razem z papierem do pieczenia umieścić w nagrzanym tłuszczu (papierem do góry). Po około minucie zdjąć papier, a pączki smażyć dalej, do czasu, aż z obu stron będą rumiane. Odsączyć na papierowym ręczniku.

Składniki na lukier:

  • 220 g cukru pudru
  • ok. 75 ml zimnej wody

Cukier puder wymieszać z wodą. Lekko przestudzone pączki zanurzyć w lukrze i odstawić do zastygnięcia.

Smacznego!

Pączki wiedeńskie gniazdka
Gniazdka przepis
Pączki z ciasta parzonego

Inspiracja “Dwanaście słodkich miesięcy” K.Guzik

Karnawałowe słodkości

Komentarzy: 34

  1. Nina
    22 lutego 2019 / 13:56

    Przepis naprawdę łatwy będę robić 🙂

    • Marta
      Autor
      22 lutego 2019 / 14:10

      Polecam i daj znać jak posmakowały 🙂

  2. A.
    22 lutego 2019 / 14:00

    Czy można smażyć na oleju?

    • Marta
      Autor
      22 lutego 2019 / 14:10

      Tak, ale polecam smalec 🙂

  3. Aga
    22 lutego 2019 / 15:11

    Wspaniałe!

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2019 / 1:52

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Gonia
    22 lutego 2019 / 16:03

    Pyszności jak zawsze 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2019 / 1:52

      Jak miło, dziękuję 🙂

  5. Majka
    22 lutego 2019 / 19:18

    Cudowne 😍

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2019 / 1:52

      Dziękuję 🙂

      • Majka
        23 lutego 2019 / 19:22

        Debeściarskie ❤ Lądują na szczyt listy 😉

        • Marta
          Autor
          23 lutego 2019 / 23:48

          Ekstra!!! <3

  6. karo
    22 lutego 2019 / 19:50

    Rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2019 / 1:53

      Cieszę się, że przypadły do gustu 🙂

  7. Misia
    22 lutego 2019 / 21:07

    Zawsze myślałam że ciasto parzone to już wyższa sztuka ale przepis jest tak łatwy że nie mogłam się oprzeć, wyszły przepyszne na tłusty czwartek też będą 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2019 / 1:53

      Ogromnie się cieszę 🙂

  8. Asiula
    22 lutego 2019 / 22:02

    Pycha ❤️

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2019 / 1:53

      Bardzo się cieszę, że smakują 🙂

  9. Magda
    23 lutego 2019 / 0:14

    Właśnie skończyłam smażenie, PYCHOTA!!!

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2019 / 1:54

      Super, że posmakowały 🙂

  10. karolinka
    23 lutego 2019 / 18:59

    Przepyszne pierwszy raz smażyłam na smalcu i nie czuć go w smaku a taniej wychodzi niż olej fajne 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2019 / 23:48

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  11. stiis
    23 lutego 2019 / 20:08

    Rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2019 / 23:49

      Miło mi, że posmakowały 🙂

  12. Ev
    23 lutego 2019 / 23:21

    Słyszałam, że tego nie czuć, ale powiedz proszę dla pewności: woń/ smak smalcu nie będą odczuwalne w smaku ?
    Mój maz nie cierpi tego smaku i zapachu i tak, jak schaboszczaki najlepszej na smalcu to ja tylko na maśle smażę.

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2019 / 23:51

      Moim zdaniem smalec zupełnie nie jest odczuwalny w smaku 🙂 Polecam jednak smażyć, kiedy Męża nie będzie w domu, bo podczas rozgrzewania smalcu jest krótki moment, gdy czuć tą charakterystyczną woń 😉

  13. Gabi
    24 lutego 2019 / 17:53

    Pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      25 lutego 2019 / 23:41

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  14. Mati
    24 lutego 2019 / 20:06

    Wyszły super, mi jedynie mega mocno urosły i część z nich trochę nie utrzymała tych paseczków więc następnym razem wezmę tylkę z szeroką gwiazdką powinno być lepiej 🙂 smak wynagradza drobne niedoskonałości 🙂

    • Marta
      Autor
      25 lutego 2019 / 23:43

      Cieszę się, że posmakowały 🙂 u mnie również rosły nierówno, ale takie “nieidealne” są nawet bardziej urokliwe 😀

  15. Gosia
    28 lutego 2019 / 12:38

    Przed chwilą zrobiłam, proste i smaczne. Do lukru zamiast wody dałam rum, pycha.

    • Marta
      Autor
      28 lutego 2019 / 15:02

      Bardzo się cieszę, że posmakowały, super pomysł z dodatkiem rumu do lukru, na pewno wykorzystam 🙂

  16. Dorosia
    5 marca 2019 / 20:13

    Przepyszne paczki i prostsze do zrobienia niz sie spodziewałam rewelacja !

    • Marta
      Autor
      6 marca 2019 / 22:51

      Bardzo mi miło 🙂

Pozostaw odpowiedź Ev Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
25 + 15 =