Kontakt

blog kulinarny

Faworki babci Irenki

Faworki to przysmak, który uwielbia cała nasza rodzina, więc pojawiają się u nas nie tylko z okazji Tłustego Czwartku. Idealne faworki muszą być kruche i delikatne. Pomijając odpowiednie ciasto, bardzo ważne jest jego przygotowanie przed smażeniem. Nie obejdzie się bez dobrego ubicia ciasta wałkiem, dzięki czemu w jego strukturze widoczne będą bąbelki powietrza. Drugim warunkiem koniecznym jest bardzo cienkie rozwałkowanie, tak aby ciasto było prawie przezroczyste. To zdecydowanie klucz do sukcesu : ) Polecam!!!

Faworki przepis


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 6 żółtek (z jajek wielkości L)
  • 6-7 łyżek kwaśnej śmietany 18% (tyle ile ciasto zabierze)
  • 15 ml spirytusu
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • 5 kostek smalcu do smażenia lub oleju roślinnego
  • cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (użyłam robota kuchennego). Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodać więcej śmietany. Z ciasta uformować kulę i bić ją wałkiem ok. 10 minut. Następnie podzielić na kilka mniejszych części i bardzo cienko rozwałkować. Rozwałkowane ciasto pokroić na pasy o szerokości np. 3-4 cm i długości 10 cm. (Każdy pasek dodatkowo rozwałkowuję, aby był prawie przezroczysty, dzięki temu po usmażeniu faworku są idealnie kruche.) Na środku każdego prostokąta zrobić nacięcie, przez które przewlec jeden koniec. Odłożyć na ręcznik kuchenny i przykryć drugą ściereczką kuchenną. Kiedy całe ciasto będzie w ten sposób przygotowane, smażyć faworki na dobrze rozgrzanym tłuszczu, z obu stron do zrumienienia. Osączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!

Faworki Babci Irenki
Jak zrobić kruche faworki
Kruche faworki

Inspiracja “Dwanaście słodkich miesięcy” K. Guzik



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 28 lutego, 2019
Kategorie: Ciasta, Karnawał, Sylwester, Tłusty czwartek, Wyroby na różne okazje

12 komentarzy

  1. Asia

    A zawsze się zastanawiałam skąd się biorą takie pecherzyki 🙂

    1. Marta

      Tajemnica rozwiązania 😉

  2. Nora

    Idealnie kruche brawo!

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  3. Milena

    Pyszności dziś cały dzień z Twoich przepisów 🙂

    1. Marta

      Jak miło! pozdrawiam 🙂

  4. Inez

    Pyszne są 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  5. Emilka

    Pycha i bardzo kruche wiec nie łatwo sie oderwać 🙂

    1. Marta

      Potwierdzam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
17 + 24 =


Top