Uwielbiam lato ze względu na ogromny wybór świeżych warzyw i owoców. Kiedy w pobliskim warzywniaku oglądam te pyszności, aż chciałabym kupić wszystko ; ) Ostatnio królują u nas jagody, a jak mawiała moja babcia „kto je jagody jest piękny i młody”, ponieważ m.in. usuwają nadmiar wolnych rodników ; ) Tym razem wykorzystałam je jako dodatek do placuszków i całość smakowała wyśmienicie ; ) Polecam!!!
Składniki :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki cukru
- szczypta soli
- 75 g masła
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- ok. 200 g jagód
Mąkę przesiać, dodać 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 czubate łyżki cukru oraz szczyptę soli. Masło rozpuścić, dodać do roztrzepanych jajek oraz 1 i 1/2 szklanki mleka. Wymieszać i przelać do suchych składników. Dodać umyte jagody i ponownie delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni, bez dodatku tłuszczu (ciasto nakładałam łyżką ; ). Można podawać udekorowane cukrem pudrem.
Smacznego : )
Piękne placuszki i jeszcze z jagodami 🙂
Autor
Jagody teraz królują u mnie w kuchni 🙂
Śniadanie idealne 🙂
Autor
Zdecydowanie się zgadzam 🙂
oo, i mam przepis na niedzielne śniadanie;)) ;*
Autor
Smacznego :*
Idealne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂
Super na śniadanie!
Autor
I nie tylko! 🙂
Lubię takie naleśniki na początek dnia. Niestety pewnie przez brak czasu stosuję bardzo proste podanie. Po prostu posupuję cukrem i oblewam odrobiną roztopionego masła. Czasami zdaży mi się dodać pokrojone banany lub jakies inne owoce, które akurat są pod ręką. Fajny przepis. Pozdrawiam
Autor
Również preferuję takie śniadania 🙂 Pozdrawiam 🙂
Ja już dwa razy robiłam z borówkami w środku i odrobiną miodu na wierzchu i są pyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowały 😀
Potwierdzam, u mnie z malinkami i rownież jestem zachwycona 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że przepis tak dobrze się wpasował w Wasze smaki 🙂
The best! moja córka je kocha 😀
Autor
Moja też 🙂