Pancakes z jagodami

Uwielbiam lato ze względu na ogromny wybór świeżych warzyw i owoców. Kiedy w pobliskim warzywniaku oglądam te pyszności, aż chciałabym kupić wszystko ; ) Ostatnio królują u nas jagody, a jak mawiała moja babcia “kto je jagody jest piękny i młody”, ponieważ m.in. usuwają nadmiar wolnych rodników ; ) Tym razem wykorzystałam je jako dodatek do placuszków i całość smakowała wyśmienicie ; ) Polecam!!!


Pancakes z jagodami

Składniki :

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 75 g masła
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  •  ok. 200 g jagód

Mąkę przesiać, dodać 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 czubate łyżki cukru oraz szczyptę soli. Masło rozpuścić, dodać do roztrzepanych jajek oraz 1 i 1/2 szklanki mleka. Wymieszać i przelać do suchych składników. Dodać umyte jagody i ponownie delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni, bez dodatku tłuszczu (ciasto nakładałam łyżką ; ). Można podawać udekorowane cukrem pudrem.

Smacznego : )


Placuszki z jagodami
By Niejadek Zjadł Obiadek

Wegetariański obiad III

 

Komentarzy: 18

    • Marta
      Autor
      26 czerwca 2014 / 14:02

      Jagody teraz królują u mnie w kuchni 🙂

  1. Anusia
    26 czerwca 2014 / 13:56

    Śniadanie idealne 🙂

    • Marta
      Autor
      26 czerwca 2014 / 17:34

      Zdecydowanie się zgadzam 🙂

    • Marta
      Autor
      27 czerwca 2014 / 0:36

      Smacznego :*

    • Marta
      Autor
      27 czerwca 2014 / 0:36

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

    • Marta
      Autor
      18 lipca 2014 / 23:05

      I nie tylko! 🙂

  2. 4 listopada 2014 / 12:25

    Lubię takie naleśniki na początek dnia. Niestety pewnie przez brak czasu stosuję bardzo proste podanie. Po prostu posupuję cukrem i oblewam odrobiną roztopionego masła. Czasami zdaży mi się dodać pokrojone banany lub jakies inne owoce, które akurat są pod ręką. Fajny przepis. Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      21 października 2015 / 12:28

      Również preferuję takie śniadania 🙂 Pozdrawiam 🙂

  3. Marta
    7 sierpnia 2015 / 18:30

    Ja już dwa razy robiłam z borówkami w środku i odrobiną miodu na wierzchu i są pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      15 sierpnia 2015 / 11:34

      Bardzo mi miło, że smakowały 😀

    • Ola
      16 sierpnia 2015 / 23:34

      Potwierdzam, u mnie z malinkami i rownież jestem zachwycona 🙂

      • Marta
        Autor
        17 sierpnia 2015 / 22:15

        Bardzo się cieszę, że przepis tak dobrze się wpasował w Wasze smaki 🙂

  4. Ada
    17 sierpnia 2015 / 15:14

    The best! moja córka je kocha 😀

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2015 / 22:20

      Moja też 🙂

Pozostaw odpowiedź ilovebake.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
21 + 30 =