Bardzo często pytaliście mnie o przepis na Panią Walewską, więc z okazji 10.000 fanów na moim facebookowym profilu, właśnie tym ciastem chciałabym Wam podziękować! ; ) Pani Walewska znana jest również pod nazwą Pychotka i ta druga jest dla mnie jak najbardziej zrozumiała ; ) Ciasto jest pyszne i dość proste w przygotowaniu, choć bardzo czasochłonne… ; ) Jeśli jednak lubicie spędzać czas w kuchni, a pieczenie Was relaksuje, gwarantuje, że efekt jest tego wart!!! Inspiracja tutaj. Moim zdaniem obowiązkowy punkt nadchodzącej Wielkanocy : ) Polecam!!!!
- 500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 6 żółtek
Wszystkie składniki wyrobić i szybko zagnieść ciasto (zbyt długie wyrabianie może spowodować, że ciasto będzie zbyt twarde po upieczeniu). Kulę podzielić na pół, obie części przełożyć do lodówki.
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Uwaga! Jeżeli podobnie jak ja, nie posiadacie 2 jednakowych blach potrzebnych w przepisie i pieczecie 2 warstwy oddzielnie, drugą bezę przygotujcie bezpośrednio przed pieczeniem, ponieważ nie może czekać ; ) Wtedy oczywiście na jedną partię powyższe składniki dzielimy przez dwa ; )
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier (małymi partiami), cały czas mieszając mikserem. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać drewnianą lub sylikonową szpatułką.
Pozostałe składniki:
- 450 g dżemu z czarnej porzeczki
- 100 g płatków migdałowych
Formę o wymiarach 38 x 21 cm (mierzone od dołu blachy) wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować na wymiar blachy i wyłożyć ją na spód. Ponakłuwać widelcem, a następnie na spód z ciasta przełożyć połowę dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem przełożyć połowę masy bezowej (lub jeśli już podzieliliście składniki na pół i robiliście bezę z 3 białek to całość ; ). Na masę bezową przełożyć połowę płatków migdałowych. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175ºC (termoobieg) przez około 40 minut. Jeśli migdały będą nam się zbyt mocno przypiekać można przykryć blachę papierem do pieczenia. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Oba placki można piec razem w piekarniku (w termoobiegu), jeśli macie dwie takie same formy lub jeden po drugim, pamiętając, że tak jak już wspominałam drugą bezę należy wtedy przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki pozostawić do ostygnięcia.
Składniki na kremową masę:
- 500 ml mleka (2 szklanki)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 16 g cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
- 200 g masła
- kilka kropli aromatu migdałowego
1 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Drugą zmiksować blenderem z mąkami i żółtkami, a następnie dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, bo masa budyniowa nam zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą.
Miękkie masło dokładnie utrzeć mikserem na jasny puch. Następnie niewielkimi partiami dodawać ostudzony budyń cały czas miksując. Dodać aromat migdałowy i dokładnie wymieszać. Masa nie będzie już taka gęsta, ale zwiąże się bardziej po schłodzeniu w lodówce.
Ostudzone placki przełożyć przygotowaną kremową masą i przełożyć do schłodzenia do lodówki na co najmniej 3 godziny. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce ; )
Follow my blog with Bloglovin
Też kiedyś robiłam panią Walewską. I rzeczywiście jest sporo pracy przy niej, ale smak wszystko wynagradza 🙂
Autor
Dokładnie, efekty są warte tej pracy 😉
Wygląda fantastycznie 😀
Autor
Dziękuję! i dokładnie tak smakuje 🙂
tyle razy już miałam zrobić… i jakoś mi się to nie udaje :p
pięknie Ci wyszła!
Autor
Ja też się bardzo długo zbierałam i teraz żałuję, że tak późno się zdecydowałam 🙂
wygląda świetnie:) pięknie Ci wyszła pychotka:)
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
wygląda bardzo efektownie:) wieki nie jadłam.
Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)
Autor
Dziękuję i polecam powrócić do przepisu 🙂
Jaka ona piękna!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
O to już klasyka, ciasto tak przepyszne, że nie można się oprzeć by nie spróbować 🙂
Autor
To prawda, jest bardzo pyszne i znika błyskawicznie 😀
Zamawiam na imieninki!!!
Autor
Zamówienie przyjęte 😀
Ja się jeszcze boję tego ciasta, ale Twoje wygląda idealnie 🙂
Autor
Wbrew pozorom ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, jedynie bardzo czasochłonne 😉
Uwielbiam to ciacho!
Autor
Wcale się nie dziwię 😉
Najlepsze ciasto na tej stornie ! robiłam już kilka razy, zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Teraz czas na Twoje serniki 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz 🙂
Lepsze niż z cukierni i udaje się nawet mnie, która ma dwie lewe ręce do pieczenia!
Autor
Bardzo mi miło, że przepis się spodobał 🙂
Nie tylko wygląda, ale i smakuje wyśmienicie, dziękuję za przepis!
Autor
Bardzo proszę, cieszę się, że ciasto smakowało 🙂
Pyszna i nie było tak trudno jej zrobić jak się obawiałam, zamiast dżemu użyłam powidła, bo tylko to miałam w domu, w smaku też super 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂
Najlepsze! uwielbiam ten przepis – dziękuję 🙂
Autor
Bardzo mi miło, mam nadzieję, że jeszcze nie jeden przepis zasmakuje 🙂
Klasyczne ciasto, przepis perfekcyjny dziękuję i proszę o więcej 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂
Wyborne 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Pyszne ciasto, trochę czasu potrzeba jak ktoś nie może piec na raz tych blatów, ale efekt super, lepiej niż z cukierni 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że ciasto przypadło do gustu 🙂
Piękne wykonanie! mam nadzieję, że i u mnie tak wyjdzie 🙂 bardzo lubię Twoje przepisy więc powinno się udać 🙂 🙂
Autor
Dziękuję i trzymam kciuki 🙂
Ciasto jak malowane, u nas wszyscy goście się zachwycali, dziękuję za super efekt 🙂
Autor
Super, cieszę się, że smakowało 🙂
Pani Marto rewelacja, trochę się obawiałam, bo ciepłe to nasze lato, ale córka przyjechała i tak mnie prosiła to jednak siła wyższa.. Ale warto nawet trochę się pogrzać przy obecnych upałach, bo ciasto poezja 🙂
Autor
Bardzo mi miło, cieszę się, że mimo upałów się Pani zdecydowała 🙂
Cudowne ciasto, efekt lepszy niż z najlepszej cukierni 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że ciasto przypadło do gustu 🙂
Pierwsze wow jak podałam na stół, a jak zjedli… przepis perełka 🙂
Autor
Dziękuję za komentarz, bardzo mi miło 🙂
Kocham to ciasto !!!!
Autor
Ja również 🙂
Najwspanialsze ciasto pod słońcem! zawsze wychodzi i nie spotkałam nikogo komu by nie posmakowało, sama nie wierzę, że nawet JA umiem je wykonać :))) Dziękuję!
Autor
Gratuluję 🙂 to także i moje niezawodne ciasto 🙂
Ciasto jest przepyszne i wyszło mi idealnie takie jak na zdjęciu co nie zawsze mi się zdarza 🙂
Autor
Bardzo, bardzo mi miło! 🙂
Pycha, bez dokładki się nie obyło 🙂
Autor
Super! 🙂
Ciasto jest przepyszne i dosłownie każdy prosi mnie o przepis 🙂 oczywiście zaznaczam że z Twojej strony 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Cudowne ciacho! może trochę czasochłonne ale w sumie poza czekaniem bardzo łatwo się robi 🙂
Autor
O tak, zdecydowanie warto poczekać 🙂
Ciasto wyszło przepyszne, upiekłam na Boże Narodzenie i zebrało same pochwały 🙂 oczywiście zniknęło pierwsze ze stołu a rodzinkę obdarowałam linkiem do Twojej strony 🙂 Nie zawodzisz!
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 dziękuję za miłe słowa 🙂
Obłędne i prostsze niż wygląda 🙂 przeczytałam listę składników (długą jak dla mnie) i chciałam odpuścić ale zachęcona komentarzami spróbowałam i nie żałuję naprawdę genialne ciacho 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że się skusiłaś! 🙂
Twój blog znalazłam szukając przepisu na koktajl bo wydawało mi się że tylko tego nie zepsuję 🙂 później były kultowe już u nas kotleciki z łososia a teraz pierwszy raz upiekłam ciasto i od razu na głęboką wodę bo na swoje urodziny wymarzyła mi się Pani Walewska i wiesz co udała się! jestem przeszczęśliwa :)))))
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂 brawo!!!
Moje ulubione ciacho 🙂 super przepis polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Przepyszne i nie tak skomplikowane jak myślałam 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że ciasto przypadło do gustu 🙂
Ciasto wyszło pysznie 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Niezawodne 🙂 piekę już 3 raz i zawsze się udaje 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Ciasto jest pyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Wyszło super polecam 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Przepyszne !!!
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Hit mojej urodzinowej imprezy bardzo dziękuję 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało i przesyłam najlepsze życzenia 🙂
Wspaniały przepis super całość szczegółowo opisana i mogłam bez problemu zrobić choć rzadko piekę 🙂 A ciasto co tu dużo mówić nieziemskie 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję! 🙂
Przepyszne ciasto goście wcinali że dokładkom nie było końca 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Ciasto wyszło super 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, że posmakowało 🙂
Prawdziwa pychotka więc nazwa uzasadniona 🙂
Ciasto jest super pozdrawiam 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Przepyszne ciasto piekę kolejne od Pani i zawsze wychodzą 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Ciacho jest super wczoraj miałam gości i wszyscy chcieli przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Ciasto jest wspaniale 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Super przepis wyszło za pierwszym razem 😊
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂