Pesto z pestkami dyni

Kluczem do dobrego pesto jest nie tylko odpowiednia mieszanka przypraw, ale również dobra oliwa z oliwek. Kiedy do przetestowania otrzymałam oliwy extra virgin: Bartolli oraz  Carbonell, od razu wiedziałam, że przygotowując pesto będę mogła je dobrze ocenić ; ) W roli ścisłości degustatorem był T. ale jako znany smakosz makaronu sprawdził się doskonale ; ) Ponieważ udało mu się zjeść porcję przewidzianą dla dwóch osób nie musiałam pytać, czy smakowało : ) 

A już niedługo na blogu pojawi się konkurs, w którym do wygrania będą oliwy z oliwek, zapraszam!

 


Składniki:

  • 200 – 250 g makaronu penne
  • duża garść pestek dyni
  • 200 g suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki suszonej cebuli
  • garść świeżej bazylii
  • koper
  • sól morska, pieprz, papryka, tymianek do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Bartolli
  • ok. 100 ml wody (w tym 50 ml wody, w której gotował się makaron)

Wszystkie składniki poza wodą i oliwą wymieszać i utrzeć w moździerzu lub w blenderze. Zachować lekko grudkowatą strukturę. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlać 50 ml wody z makaronu, połączyć z pozostałymi 50 ml wody oraz oliwą, wymieszać dodać przyprawy i zagotować. Do sosu przełożyć makaron i wymieszać.

Smacznego : )

 


Komentarzy: 13

  1. 18 czerwca 2012 / 15:00

    O matko muszę koniecznie wypróbować bo zabieram się do pesto z suszonymi pomidorami już nie wiem ile, a ty mnie zmotywowałaś:) I ta dynia:) Musi być pycha:) Pozdrawiam.

    • Marta
      Autor
      18 czerwca 2012 / 16:02

      Gorąco polecam:)

  2. 18 czerwca 2012 / 23:02

    Skorzystam z przepisu bo mnie zaciekawił:), a na konkursik czekam niecierpliwie:)
    Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      19 czerwca 2012 / 10:24

      Polecam:)

  3. 19 czerwca 2012 / 14:42

    Zgadzam się jak najbardziej, do każdego pesto oliwa jest ważnym składnikiem, dlatego daje się zawsze najlepszą. Danie wygląda rewelacyjnie 🙂

  4. 19 czerwca 2012 / 16:33

    ciekawe danie, na pewno by mi smakowało 🙂

  5. mariola1975
    20 czerwca 2012 / 12:45

    Rewelacyjny przepis,akurat w Lidl dni Włoskie więc pomidorki suszone już mam i makaron Włoski a ja dodam jeszcze troszkę parmezanu bo bardzo go lubię.

  6. 20 czerwca 2012 / 12:45

    musi być pyszne:) Marto słyszałaś o polskiej wersji masterchef? wiem, że masz teraz dzidziusia, ale myślałaś, żeby się zgłosić??

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2012 / 14:20

      Słyszałam, ale raczej nie czuję się na siłach 🙂 wolę gotować w mojej kuchni i mam problemy z tak medialnymi akcjami 🙂

  7. 30 czerwca 2012 / 14:29

    Mniaaaam, pierwszy raz trafiam na taki przepis i już się nie mogę doczekać kiedy go wypróbuję.

    • Marta
      Autor
      30 czerwca 2012 / 15:47

      polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      2 października 2012 / 16:38

      Dziękuję 😀

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
2 + 15 =