Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że osoby obchodzące swoje święta w grudniu są trochę poszkodowane ; ) Jest to miesiąc zarezerwowany dla bożonarodzeniowego odliczania, pierników, makowców, czy serników i mało kto ma ochotę na typowo letnie wypieki jak np. malinowa pianka na biszkoptowym spodzie : ) Mimo to życzenia jubilatów trzeba spełniać, więc mam dla Was przepis na lekki torcik bez pieczenia. Bardzo, bardzo prosty i szybki do przygotowania nie licząc czasu chłodzenia. Dzieci naprawdę go uwielbiają : ) Idealnie będzie smakował w towarzystwie świeżych owoców, ale zimową porą również nic mu nie brakuje : ) Polecam!!!
Składniki (tortownica o średnicy 20 cm):
- 120 g biszkoptów
- 100 g masła
- 2 galaretki owocowe np. malinowe
- 500 ml wrzątku
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
Biszkopty zmiksować blenderem na drobny „żwirek”. Dodać miękkie masło, ponownie razem zmiksować do uzyskania zwartej, plastycznej masy. Spód i boki tortownicy wykładamy folią spożywczą. (Spód i boki ciasta nie powinny dotykać bezpośrednio metalowej tortownicy, ponieważ ciasta na zimno przygotowane na nabiale bardzo szybko reagują z metalem i nabierają szarego koloru i metalicznego posmaku.) Na dno przekładamy biszkoptową masę, dokładnie wyrównujemy. Przekładamy do lodówki. W 500 ml wrzącej wody rozpuszczamy 2 galaretki. Odstawiamy do wystudzenia, ale nie stężenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dolewamy chłodną galaretkę. Masa będzie rzadka. Wylewamy ją biszkoptowy spód i przekładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Inspiracja „ABC gotowania 3” M.Marecka
Wygląda idealnie i jak dla mnie super że nie trzeba tu nic piec bo potrafię zmienić w zakalec dosłownie wszystko 😉
Autor
Bardzo mi miło 🙂 zakalec też może być smaczny, ale tego ciacha nie da się zepsuć 🙂
Śliczny 😍 U nas niezależnie od pory roku dzieciaki właśnie takie lekkie torciki lubią najbardziej. Najstarsza córka na urodziny zawsze zamawia ten z przepisu na roczek 😁 A to już duża dziewczyna 😊
Autor
U nas również takie propozycje królują wśród dzieci 🙂 dla mnie to dodatkowo powiew lata podczas zimy 😉
Super torcik na pewno skorzystam 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wyglada super moja córka na pewno byłaby zachwycona 😊
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Słodziak 😉
Autor
🙂 🙂 🙂
Uwielbiam takie ciacha Twoje wygląda lekkie jak chmurka 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Przepyszne wyszło bardzo łatwe polecam 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
wspaniale się prezentuje, tak lekko 🙂
Autor
Dziękuję, to właśnie taki idealny, lekki torcik 🙂
niebo w gębie !
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Witam,Przepis zobaczyłam 14 grudnia,w dniu moich urodzin 🙂
I dziękuję za wpis,bo choć uwielbiam pierniki w każdej postaci, to taki malinowy specjał w grudniu to pyszności:)
Zrobiłam go następnego dnia, a jutro znów robię ,tym razem z galaretką brzoskwiniową.
Często korzystam z Pani przepisów – są dodane do ulubionych 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, bardzo mi miło, dziękuję i przesyłam spóźnienie życzenia urodzinowe 🙂
Witam,Przepis zobaczyłam 14 grudnia,w dniu moich urodzin 🙂
I dziękuję za wpis,bo choć uwielbiam pierniki w każdej postaci, to taki malinowy specjał w grudniu to pyszności:)
Zrobiłam go następnego dnia, a jutro znów robię ,tym razem z galaretką brzoskwiniową.
Często korzystam z Pani przepisów – są dodane do ulubionych 🙂
WSPANIAŁE CIASTO DZIĘKUJĘ
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Pycha polecam razem z moją 2 letnią córeczką która się zajadała aż miło 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Przepyszna, szybko się robi, bardzo delikatny smak 🙂
Autor
Miło mi, że smakowało 🙂
Czy biszkopty można zastąpić herbatnikami?
Autor
Tak 🙂 Dodałabym wtedy trochę mniej masła, ok. 75 g 🙂
Wspaniale wygląda.
Szukałam pomysłu na tort dla mojej córki i ten będzie idealny !
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂