Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów

Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że osoby obchodzące swoje święta w grudniu są trochę poszkodowane ; ) Jest to miesiąc zarezerwowany dla bożonarodzeniowego odliczania, pierników, makowców, czy serników i mało kto ma ochotę na typowo letnie wypieki jak np. malinowa pianka na biszkoptowym spodzie : ) Mimo to życzenia jubilatów trzeba spełniać, więc mam dla Was przepis na lekki torcik bez pieczenia. Bardzo, bardzo prosty i szybki do przygotowania nie licząc czasu chłodzenia. Dzieci naprawdę go uwielbiają : ) Idealnie będzie smakował w towarzystwie świeżych owoców, ale zimową porą również nic mu nie brakuje : ) Polecam!!!


malinowa pianka na biszkoptowym spodzie przepis

Składniki (tortownica o średnicy 20 cm):

  • 120 g biszkoptów
  • 100 g masła
  • 2 galaretki owocowe np. malinowe
  • 500 ml wrzątku
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%

Biszkopty zmiksować blenderem na drobny „żwirek”. Dodać miękkie masło, ponownie razem zmiksować do uzyskania zwartej, plastycznej masy. Spód i boki tortownicy wykładamy folią spożywczą. (Spód i boki ciasta nie powinny dotykać bezpośrednio metalowej tortownicy, ponieważ ciasta na zimno przygotowane na nabiale bardzo szybko reagują z metalem i nabierają szarego koloru i metalicznego posmaku.) Na dno przekładamy biszkoptową masę, dokładnie wyrównujemy. Przekładamy do lodówki. W 500 ml wrzącej wody rozpuszczamy 2 galaretki. Odstawiamy do wystudzenia, ale nie stężenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dolewamy chłodną galaretkę. Masa będzie rzadka. Wylewamy ją biszkoptowy spód i przekładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!


Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów przepis


tort ptasie mleczko


prosty tort bez pieczenia

Inspiracja „ABC gotowania 3” M.Marecka

Komentarzy: 31

  1. Ruda
    14 grudnia 2017 / 11:09

    Wygląda idealnie i jak dla mnie super że nie trzeba tu nic piec bo potrafię zmienić w zakalec dosłownie wszystko 😉

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2017 / 18:35

      Bardzo mi miło 🙂 zakalec też może być smaczny, ale tego ciacha nie da się zepsuć 🙂

  2. Majka
    14 grudnia 2017 / 13:22

    Śliczny 😍 U nas niezależnie od pory roku dzieciaki właśnie takie lekkie torciki lubią najbardziej. Najstarsza córka na urodziny zawsze zamawia ten z przepisu na roczek 😁 A to już duża dziewczyna 😊

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2017 / 18:36

      U nas również takie propozycje królują wśród dzieci 🙂 dla mnie to dodatkowo powiew lata podczas zimy 😉

  3. Asia
    14 grudnia 2017 / 16:03

    Super torcik na pewno skorzystam 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2017 / 18:36

      Bardzo mi miło 🙂

  4. Kinia
    14 grudnia 2017 / 17:58

    Wyglada super moja córka na pewno byłaby zachwycona 😊

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2017 / 18:37

      Dziękuję i polecam 🙂

  5. Isia
    14 grudnia 2017 / 20:32

    Słodziak 😉

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2017 / 18:37

      🙂 🙂 🙂

  6. Magda
    14 grudnia 2017 / 23:08

    Uwielbiam takie ciacha Twoje wygląda lekkie jak chmurka 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2017 / 18:37

      Dziękuję 🙂

  7. Ewa
    17 grudnia 2017 / 11:00

    Przepyszne wyszło bardzo łatwe polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2017 / 18:37

      Super, że posmakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2017 / 18:38

      Dziękuję, to właśnie taki idealny, lekki torcik 🙂

    • Marta
      Autor
      7 stycznia 2018 / 0:45

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  8. 27 stycznia 2018 / 20:18

    Witam,Przepis zobaczyłam 14 grudnia,w dniu moich urodzin 🙂
    I dziękuję za wpis,bo choć uwielbiam pierniki w każdej postaci, to taki malinowy specjał w grudniu to pyszności:)
    Zrobiłam go następnego dnia, a jutro znów robię ,tym razem z galaretką brzoskwiniową.
    Często korzystam z Pani przepisów – są dodane do ulubionych 🙂

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2018 / 21:14

      Ogromnie się cieszę, bardzo mi miło, dziękuję i przesyłam spóźnienie życzenia urodzinowe 🙂

  9. 27 stycznia 2018 / 20:19

    Witam,Przepis zobaczyłam 14 grudnia,w dniu moich urodzin 🙂
    I dziękuję za wpis,bo choć uwielbiam pierniki w każdej postaci, to taki malinowy specjał w grudniu to pyszności:)
    Zrobiłam go następnego dnia, a jutro znów robię ,tym razem z galaretką brzoskwiniową.
    Często korzystam z Pani przepisów – są dodane do ulubionych 🙂

  10. MARLENA
    14 listopada 2018 / 17:56

    WSPANIAŁE CIASTO DZIĘKUJĘ

    • Marta
      Autor
      15 listopada 2018 / 12:20

      Super, że posmakowało 🙂

  11. Róźka
    17 listopada 2018 / 1:14

    Pycha polecam razem z moją 2 letnią córeczką która się zajadała aż miło 🙂

    • Marta
      Autor
      17 listopada 2018 / 14:27

      Ogromnie się cieszę 🙂

  12. Karolina
    26 marca 2019 / 12:21

    Przepyszna, szybko się robi, bardzo delikatny smak 🙂

    • Marta
      Autor
      27 marca 2019 / 2:41

      Miło mi, że smakowało 🙂

  13. Sylwia
    16 lutego 2021 / 9:34

    Czy biszkopty można zastąpić herbatnikami?

    • Marta
      Autor
      16 lutego 2021 / 11:14

      Tak 🙂 Dodałabym wtedy trochę mniej masła, ok. 75 g 🙂

  14. Patrycja
    20 października 2021 / 17:25

    Wspaniale wygląda.
    Szukałam pomysłu na tort dla mojej córki i ten będzie idealny !

    • Marta
      Autor
      22 października 2021 / 12:06

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

Skomentuj Ania - Fabryka Pomysłów Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 + 15 =