Pieczeń ze śliwką i suszonymi grzybami

Pieczeń z suszonymi grzybami i śliwkami to idealny pomysł, na prosty, ale szykowny, świąteczny obiad. Z powodzeniem możecie przygotować ją z wyprzedzeniem i odgrzać w piekarniku, a nawet podawać na zimno. Idealnie komponuje się z dodatkiem czerwonego wina, które podkreśli jej smak. Polecam!!

Pieczeń z suszonymi grzybami i śliwkami

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowo-wieprzowego (najlepiej w proporcjach pół na pół, zmielonego)
  • 40 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • 100 g suszonej śliwki
  • 150 g surowego wędzonego boczku w plastrach

Do podania:

Suszone grzyby zalać gorącą wodą, odstawić na czas przygotowania mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce rozgrzanego oleju. Do zmielonego mięsa dodać jajka, bułkę tartą, przyprawy i podsmażoną cebulę. Dokładnie wymieszać. Miękkie grzyby odcedzić z wody, posiekać na małe kawałki. Na blasze z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia. Na środku ułożyć plastry boczku, obok siebie, tworząc prostokąt. Na boczek przełożyć mięso, na środku ułożyć pasek suszonych grzybów i rząd śliwek. Dwa dłuższe kawałki mięsnego prostokąta złączyć ze sobą tworząc kształt rolady (boczek powinien przykrywać całe mięso). Roladę zawinąć papierem do pieczenia w formę cukierka i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 45 minut. Po tym czasie rozwinąć papier (pieczeń będzie już trzymać kształt) i dopiekać kolejne 15 minut, aż boczek będzie zarumieniony.

Pieczeń podałam z winem Cono Sur Bicicleta Carmenere, bardzo aromatycznym z owocową nutą, które idealnie dopełniło elegancki obiad i podkreśliło smak dania.

Smacznego!

Świąteczna pieczeń
Rolada z suszonymi grzybami i śliwkami
Pieczeń z suszonymi grzybami i śliwkami
Rolada ze śliwką i suszonymi grzybami

*Wpis powstał przy współpracy z Cono Sur

Komentarzy: 16

  1. Aga
    18 grudnia 2019 / 12:24

    Pięknie!!!

    • Majka
      18 grudnia 2019 / 12:29

      Musi smakować wybornie 😋

      • Marta
        Autor
        18 grudnia 2019 / 20:12

        🙂

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2019 / 20:12

      Dziękuję 🙂

  2. Isia
    18 grudnia 2019 / 13:33

    Moje smaki 🙂

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2019 / 20:12

      Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂

  3. Ewelina
    18 grudnia 2019 / 15:07

    Cudo 🙂

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2019 / 20:12

      🙂 🙂 🙂

  4. Malwina
    18 grudnia 2019 / 16:14

    Zrobie na świeta 🙂

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2019 / 20:11

      Super! 🙂

  5. Renata
    18 grudnia 2019 / 20:04

    Pycha ❤️

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2019 / 20:11

      Bardzo mi miło 🙂

  6. 3 stycznia 2020 / 11:53

    Wygląda znakomicie, idealne jedzonko na zimowe wieczory z lampką wina w dłoni 😉

    • Marta
      Autor
      4 stycznia 2020 / 15:57

      Dziękuję i polecam 🙂

  7. 8 stycznia 2020 / 17:01

    Powiem, że nigdy nie spotkałem się z pieczenią ze śliwką i grzybami. U mnie w domu zawsze jadało się jedynie ze śliwką. Koniecznie muszę spróbować twojego przepisu. Zwłaszcza, że naprawdę kocham grzyby

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2020 / 2:48

      Polecam wypróbować, bardzo udane połączenie 🙂

Skomentuj Adrian Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 − 2 =