Pieczona ciecierzyca

Przyznaję, że mam ogromną słabość do chrupiących przekąsek i ich podjadania choćby podczas czytania, czy oglądania filmów… ; ) Pieczona ciecierzyca to super alternatywa dla niezdrowych przekąsek, jest równie pyszna, a do tego stanowi świetne źródło białka, żelaza. Nadaje się dla dzieci i dla dorosłych, także do pochrupania na imprezie. Poniżej przedstawiam Wam naszą ulubioną paprykową wersję, ale spokojnie możecie pokusić się o inne przyprawy, a nawet słodką wersję np. z miodem i cynamonem. Polecam!!!

Pieczona-ciecierzyca

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (opcjonalnie może być ciecierzyca z puszki np. gotowana na parze)
  • 1-2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Ciecierzycę moczyć w wodzie przez całą noc. Następnego dnia odcedzić zalać wodą w stosunku 1:3 (na szklankę ciecierzycy trzy szklanki wody) i gotować na średnim ogniu pod przykryciem 80 minut. Ugotowaną odcedzić i osuszyć. (Jeśli korzystacie z ciecierzycy w puszce, należy ją wypłukać, odcedzić i wysuszyć). Dodać olej, przyprawy, dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 45 minut, do czasu, aż będzie chrupiąca. W trakcie pieczenia przemieszać 2-3 razy.

Smacznego!

Komentarzy: 30

  1. Marianna
    2 marca 2016 / 12:27

    Tego mi było trzeba wstyd przyznać ale jestem uzależniona od chipsów ;(

    • Marta
      Autor
      2 marca 2016 / 23:34

      Coś o tym wiem 😉

  2. 2 marca 2016 / 13:50

    uwielbiam taką ciecierzycę 🙂 często robię 🙂

    • Marta
      Autor
      2 marca 2016 / 23:34

      Nic dziwnego, jest pyszna 🙂

  3. Majka
    2 marca 2016 / 16:16

    A ja w tej wersji nigdy nie jadłam. Więc pora spròbować 😉 P.S. Świetna degustacja 🙂

    • Marta
      Autor
      2 marca 2016 / 23:35

      Koniecznie wypróbuj, świetna przekąska 🙂 Chętni do skosztowania zawsze się u nas znajdą 🙂

  4. Asia
    2 marca 2016 / 16:36

    Muszę koniecznie wypróbować 🙂

    • Marta
      Autor
      2 marca 2016 / 23:35

      Oj tak! i daj znać jak smakowało 🙂

  5. Nika
    2 marca 2016 / 22:18

    Wygląda pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      2 marca 2016 / 23:35

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  6. ola
    2 marca 2016 / 22:56

    Nigdy nie miałam okazji jeść ciecierzycy, ale w takiej wersji bardzo zachęca 🙂

    • Marta
      Autor
      2 marca 2016 / 23:36

      Koniecznie trzeba to nadrobić, pychota! 🙂

  7. Justyna
    2 marca 2016 / 23:20

    Proszę o podanie proporcji na ciecierzycę z miodem i cynamonem.
    Z chęcią bym wypróbowała, bo z papryką jest obłędna 😉

    • Marta
      Autor
      2 marca 2016 / 23:38

      U nas 1-2 łyżki płynnego miodu (tak, aby po wymieszaniu każde ziarenko było choćby delikatnie pokryte 🙂 plus 2 łyżeczki cynamonu (można dać więcej 🙂

  8. Xawwwi
    3 marca 2016 / 11:49

    Genialne i pyszne 😀

    • Marta
      Autor
      3 marca 2016 / 23:12

      Miło mi, że posmakowała 🙂

  9. 5 marca 2016 / 17:21

    zastanawiałam się czy ciecierzyce można przy karmieniu piersią jeść

    • Marta
      Autor
      5 marca 2016 / 20:33

      Osobiście przy mojej dwójce nie było żadnych problemów 😉 Najlepiej zacząć od małych ilości i obserwować Maleństwo, jeśli nic się nie dzieje (wysypka, ból brzucha) to można spokojnie wprowadzić nowe produkty na stałe do menu 🙂

  10. 11 marca 2016 / 17:50

    świetny pomysł, też mam słabość do niezdrowych przekąsek, a Twoja propozycja wydaje się być świetna, na pewno wypróbuję 🙂

    • Marta
      Autor
      11 marca 2016 / 19:10

      Niestety te niezdrowe są bardzo pochłaniające 🙂 na szczęście istnieją takie alternatywy 😀

  11. Daria
    29 grudnia 2016 / 0:12

    Super przepis a pieczona ciecierzyca daje rade zastąpić chipsy 😀 na sylwestra w sam raz 🙂

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2016 / 1:42

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂 pieczona ciecierzyca to podstawa udanej imprezy 🙂

  12. Edyta
    12 lutego 2017 / 23:24

    Przepyszna przekąska 🙂 przepis sprawdzony wielokrotnie 🙂

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2017 / 0:03

      Bardzo mi miło 🙂

  13. Zuza
    11 kwietnia 2017 / 22:54

    Super smakuje pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2017 / 0:32

      Bardzo mi miło 🙂

  14. Aga
    22 września 2017 / 19:15

    Uwielbiam! cudowna zdrowa przekąska 🙂

    • Marta
      Autor
      22 września 2017 / 21:24

      Super, że posmakowało 🙂

  15. Justyna
    26 stycznia 2018 / 13:11

    Przepyszne wyszło 🙂

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2018 / 18:40

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
2 + 13 =