Kontakt

blog kulinarny

Pieczona karkówka

Pieczona karkówka to tradycyjne danie z polskiej kuchni, przygotowywane przez moją Mamę na wyjątkowe okazje w szczególności na wielkanocny stół : ) Z powodzeniem można jeść ją na ciepło w formie obiadu lub gdy przestygnie, pokroić w cienkie plasterki jak wędlinę i serwować jako dodatek do kanapek. Długo marynowana jest bardzo aromatyczna, krucha i wprost rozpływa się w ustach. Pieczona karkówka jest bardzo prosta do przygotowania, wystarczy wymieszać kilka składników marynaty, dobrze natrzeć mięso, a następnie upiec je w piekarniku. Polecam!!!


pieczona karkówka

Pieczona karkówka przepis


Składniki:

  • 2 kg karkówki
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę

Karkówkę umyć i osuszyć (jeśli ma nadmiar tłuszczu można usunąć), przełożyć do naczynia żaroodpornego. Olej wymieszać z przyprawami, do uzyskania gęstej marynaty. Dokładnie natrzeć mięso z każdej strony, przykryć pokrywką i marynować w lodówce 1,5-2 dni. Po tym czasie piec bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez dwie godziny, po godzinie przewracając mięso na drugą stronę. Wyjąć z piekarnika, i pozostawić na 20 minut, aby trochę przestygła i odpoczęła, w przeciwnym wypadku z mięsa uciekną soki i straci ono sporo smaku.

Smacznego!


Marynata do karkówki


Pieczone mięso


Karkówka pieczona


Pieczona karkówka przepis


Tradycyjna pieczona karkówka


Świąteczne przysmaki są przepyszne, ale zazwyczaj również dość ciężkie, więc z myślą o Wielkanocnym świętowaniu zaopatrzyłam się już w wyrób medyczny Espumisan Max, który niweluje uczucie ciężkości, przejedzenia i wzdęcia.


Przepisy na Wielkanoc



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 23 marca, 2018
Kategorie: Bezglutenowe, Boże Narodzenie, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Dania obiadowe, Do kanapek, Karnawał, Konkursy, akcje, eventy, Śniadania i kolacje, Wielkanoc, Wieprzowina, Wyroby na różne okazje

36 komentarzy

  1. Ania

    Ależ to pysznie wygląda 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. Ives

    Będę robić jeszcze przed Wielkanocą na próbę 🙂

    1. Ives

      Pyszna!!!! Mi bardziej na zimno smakuje na kanapki ale rodzinka zajadała sie na obiadek 🙂

      1. Marta

        Ja również #teamkanapki 😉

  3. Asia

    Uwielbiam domowe wędliny 🙂

    1. Marta

      Domowe najlepsze 🙂

  4. Karo

    Bardzo apetycznie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  5. Alicja

    Moja Mama też robi podobnie muszę i ja wypróbować 🙂

    1. Marta

      Koniecznie 🙂

  6. Majka

    Taka karkówka na święta jest idealna 👍 I jak klimatycznie u Was 😉

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂 Zdecydowany must na Święta 🙂

      1. Majka

        Zrobiłam ☺️ Jednym słowem: idealna 👌

        1. Marta

          Ogromnie się cieszę 🙂 pozdrawiam poświątecznie 🙂

  7. mila

    Super pomysł na Wielkanoc 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  8. Nikki

    Mmmm jutro robie na próbe 🙂

    1. Marta

      Ekstra, daj znać jak posmakowała 🙂

  9. Alicja

    Będzie jutro na obiadek 🙂

    1. Marta

      Smacznego 🙂

  10. Ania

    Pyszne mięsko piekłam trochę dłużej ale mój kawałek miał 2,5 kg 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂 Tak, jeśli waga mięsa jest większa, należy wydłużyć czas pieczenia 🙂

  11. Dusia

    Nic nie równa się domowej karkóweczce 🙂 do tej pory marynowałam tylko w majeranku, zielu angielskim i liściach laurowych ale Twój sposób też super rodzince smakowało 🙂 dla zabieganych polecam też wrzucić do rękawa i godzinkę do lodówki a później od razu piec w rękawie mięso jest równie kruche 🙂

    1. Marta

      Muszę koniecznie wypróbować pieczenie w rękawie. Kiedyś używałam, ale ostatnio jakoś o nim zapominam 😉

  12. Gabi

    Mniam mniam mięso wyszło bardzo kruche dziękuję

  13. Małgonia

    Pychotka potwierdzam 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  14. Madzia

    Smak rewelacja!!!

    1. Marta

      Super, że posmakowała 🙂

  15. Nastka

    Pyszne mięsko 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  16. Bozena

    Przepis super i nie tylko na Swieta 🙂 my jemy caly rok 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie, szkoda by było czekać cały rok 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
5 + 2 =


Top