Kontakt

blog kulinarny

Skubaniec

Skubaniec, pleśniak, kruszon, a może szarpaniec? Jaka nazwa jest Wam najbardziej znana? : ) Zapewne ile domów tyle różnych nazw i przepisów, ale wszystkie łączy to samo pyszne ciasto, które na pewno mieliście okazję próbować w dzieciństwie. Bardzo lubię je z dodatkiem malin, porzeczek a także agrestu, który przełamuje słodycz. Poza sezonem świetnie sprawdzają się rownież mrożone owoce. Polecam!!!


Skubaniec przepis


Składniki (tortownica o średnicy 30 cm lub blacha 24×30 cm):

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 5 jajek (wielkość L)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • owoce (mogą być mrożone)

Piekarnik rozgrzać do 170 C (termoobieg). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć 300 g mąki i przełożyć do piekarnika. Piec 15 minut, kilka razy mieszając, aby jednomiernie się uprażyła. Wyjąć blachę z mąką i przestudzić. Dodać pozostałą mąkę, masło, żółtka, cukier trzcinowy, sól, proszek do pieczenia i 3 łyżki śmietany. Zagnieść ciasto i podzielić je na trzy równe części. Dwie zagnieść dokładnie z kakao oraz pozostałą łyżką kwaśnej śmietany i ponownie podzielić na pół. Ciasto owinąć folią aluminiową lub spożywczą i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciemną część ciasta zetrzeć na spód formy, delikatnie ugnieść. Wyłożyć owoce, tyle, aby pokryły cały spód. Zetrzeć jasną część. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Przełożyć ubitą pianę na ciasto i zetrzeć drugą, ciemną część. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić w zamkniętym piekarniku na 5 minut, a później jeszcze na chwilę w uchylonym. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!

Inspiracja “Lubię. Atlas z przepisami”



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 22 marca, 2018
Kategorie: Ciasta, Ciasta z kruszonką, Ciasta z owocami, Tarty i kruche ciasta

24 komentarzy

  1. KASIA

    PYSZNIE WYGLĄDA 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

  2. Asia

    Uwielbiam to ciasto wiec chetnie sprawdzę ten przepis 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  3. Majka

    Fantastyczne ciacho ❤️

    1. Marta

      Dziękuję, nie można mu się oprzeć 😀

      1. Majka

        Wspaniałe 😍 Trudno poprzestać na jednym kawałku 😉

        1. Marta

          Ogromnie się cieszę, że posmakował 🙂 <3

  4. Hanka

    Cudo moj nigdy nie wychodzi taki apetyczny 😉

    1. Marta

      To bardzo miłe! 🙂 Najważniejszy i tak zawsze jest TEN smak 🙂

  5. Malwina

    Ciasto w lodówce jutro część dalsza 🙂

    1. Marta

      Ekstra, czekam na relację 🙂

      1. Malwina

        Pychota nie wiem czy to zasluga maki ale lepszego nie jadlam 🙂

        1. Marta

          Super, miło mi to czytać 🙂

  6. Gigi79

    Dawno nie jadłam musze zrobić 🙂

    1. Marta

      Koniecznie 😀

  7. Sirena

    Przepyszne ja chłodziłam w lodówce tylko godzinkę i było ok 🙂

    1. Marta

      Dobrze wiedzieć 🙂

  8. Agata

    Pycha polecam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  9. Ewa

    Super ciasto smakuje dokładnie jak zapamiętałam z dzieciństwa 🙂 u nas mama nazywała go kruszonem 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że mogłam przywrócić trochę smaku z dzieciństwa 😉 Kruszon również jest mi znany 🙂

  10. Jula

    Wyszlo pysznie 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
13 − 10 =


Top