Piernik z tahini

To nie jest zwykły piernik! Niezwykle aromatyczny dla miłośników sezamowych smaków, do przygotowania nie tylko na Święta Bożego Narodzenia. Uwielbiany przez moje dzieci, które nie są fanami piernikowych wypieków : ) Polecam!!

Piernik z tahini

Składniki (tortownica 26 cm):

  • 400 g miodu
  • 200 g masła
  • 100 g tahini
  • 80 ml syropu z granatu
  • 150 g brązowego cukru
  • 15 g przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 200 ml maślanki
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Miód, masło, tahini, syrop z granatu, cukier, przyprawę do piernika i sól przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu, do czasu aż wszystkie składniki się połączą w jednolitą masę. Przestudzić.

Maślankę wymieszać w miseczce z jajkami, dodać do garnka z przestudzoną masą wraz z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość, krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez 70 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i odczekać aż ciasto przestygnie. Wyjąć z formy i udekorować polewą czekoladową.

Składniki na polewę:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła

Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Udekorować ciasto.

Smacznego!

Piernik z tahini
Piernik z tahini przepis

Inspiracja “Lubię. Atlas z przepisami.” – M.J. Pawlak

Komentarzy: 18

  1. Aga
    1 grudnia 2020 / 12:51

    O tak! musi być mój 🙂

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2020 / 13:16

      Super 😀

  2. Kora
    1 grudnia 2020 / 13:03

    Pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2020 / 13:17

      Dziękuję 🙂

  3. Isia
    1 grudnia 2020 / 14:01

    Piękny jest i na pewno pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2020 / 13:17

      Oj tak 😉

  4. Malwina
    1 grudnia 2020 / 14:47

    Mniam uwielbiam tahine ale w takim wydaniu to bym nie wpadła super 🙂

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2020 / 13:17

      Koniecznie wypróbuj, mniej tradycyjny, ale pyszny 🙂

  5. Nusia88
    1 grudnia 2020 / 16:33

    Czekam i odliczam piękny początek grudnia u Pani 🙂

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2020 / 13:18

      Dziękuję i jaka ze mnie Pani, Marta jestem, pozdrawiam 🙂

  6. Majka
    1 grudnia 2020 / 17:55

    Wspaniały 😍

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2020 / 13:18

      <3 <3 <3

  7. Julia
    2 grudnia 2020 / 10:59

    Pyszny i zupełnie inny niz pierniki które jadłam 🙂 nie miałam syropu z granatu ale użyłam z jagód wiec nie wiem jak to na smak wpłynęło 🙂

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2020 / 13:18

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

  8. oliwia.pie
    2 grudnia 2020 / 11:42

    Super piernik. Przepis naprawdę wart uwagi. Inspiracja zaczerpnięta.

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2020 / 13:19

      Bardzo się cieszę 🙂

  9. Iza
    7 grudnia 2020 / 11:50

    Bardzo smaczny tahini wyczuwalne 🙂

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2020 / 12:08

      Super, że posmakowało 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 + 2 =