Po dużym sukcesie jakim okazały się piernikowe pancakes, przyszła pora na piernikowe gofry. Moja misja, aby przekonać Maluchy do smaku pierników zbliża się ku końcowi : ) Polecam!
Składniki:
- 45 g masła
- 100 ml płynnego miodu
- 1 jajko (wielkość L)
- 1/2 szklanki mleka
- 125 g mąki pszennej
- 40 g mielonych migdałów
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Masło z miodem rozpuścić, odstawić do przestudzenia. Białko ubić na sztywną pianę. Żółtko zmiksować blenderem z mlekiem, suchymi składnikami, skórką pomarańczową i przestudzoną maślaną masą. Dodać ubite białko i delikatnie wymieszać szpatułką. Piec gofry zgodnie z instrukcją gofrownicy. Po upieczeniu gofry są miękkie, ale po delikatnym przestudzeniu na kratce, szybko stają się chrupiące.
Smacznego!
Mniaaaaam ! Wesołych świat 🙂
Autor
Dziękuję i również życzę wesołych Świąt 🙂
Świetny pomysł 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 Wesołych Świąt!
Pycha ! Wszystkiego najlepszego 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowały 🙂 Wesołych Świąt!
super pomysł na gofry 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Bardzo smacze i smakują zupełnie jak pierniki 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Przepyszne te gofry:)
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Ciekawa odmiana gofrów 🙂
Autor
Dziękuję 🙂 na świąteczny czas idealne, o ile ktoś lubi pierniki 😀
Jutro wypróbuję je na śniadanie, akurat mam w zapasie przyprawę korzenną.
Robiłam już z twojego przepisu dyniowe gofry i wyszły przepyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 daj znać jak smakowały 🙂
Narobiłaś mi smaku, już zgłodniałam. Dostałam na urodziny gofrownicę Profi i teraz eksperymentuję w kuchni. Spróbuje tym razem twojego przepisu. Ze świąt zostało mi jeszcze trochę przyprawy do piernika. Trzeba ją jakoś wykorzystać bo zwietrzeje i się nie będzie do niczego nadawała.
Autor
Polecam, pycha, a szkoda by było marnować przyprawę 😉
Hej, zastanawiam się dlaczego w przepisie jest zarówno proszek i soda? Czy nie wystarczy tylko proszek? Soda i tak potrzebuje kwaśnego środowiska do zadziałania a tutaj jest mleko a nie maślanka/kefir/jogurt. Takie combo aż prosi się o zgagę 🙁
Autor
Mleko aktywuje sodę 🙂 Pierwszy raz słyszę, że połączenie proszku do pieczenia i sody skutkuje zgagą, każdy z tych produktów ma inne zadanie 🙂