Pierogi ruskie to nasze ulubione pierogi. Przygotowuję je najczęściej, bo to jedyna opcja lubiana dosłownie przez wszystkich domowników : ) Najlepiej zrobić od razu większą ilość, bo odsmażone razem z masłem na patelni, smakują równie pysznie jak te prosto z wody. Polecam!!
Ciasto na pierogi
Składniki (ok. 60 sztuk):
- 3 szklanki mąki (ok. 450 g)
- płaska łyżeczka soli
- 6 łyżek oliwy z oliwek lub ew. oleju
- 1 szklanka ciepłej wody
*Przygotowanie pierogów zaczynam od farszu, aby ciasto się nie przesuszyło*
Mąkę wymieszać z solą i oliwą. Powoli dolewać ciepłej wody zagniatając ciasto (używam robota kuchennego). Dobrze zagniecione ciasto powinno być elastyczne, jednolite i nie lepić się. Jeśli pomimo dobrego wyrabiania ciasto nadal mocno się lepi, możemy delikatnie podsypać je mąką.
Farsz
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 duża cebula
- masło do podsmażenia cebuli
- pieprz, sól
Obrane i pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki ugotować do miękkości. (Świetnie sprawdzą się ziemniaki ugotowane wcześniej, np. pozostałość po wczorajszym obiedzie). Ugnieść, aby stworzyć puree, odstawić do ostudzenia. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym maśle, przestudzić. Dodać do ziemniaków, razem z twarogiem. Dokładnie ugnieść na jednolitą masę. Obficie doprawić pieprzem, dodać sól do smaku, wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części (tą, której nie używamy zostawić w misce i przykryć ręcznikiem kuchennym). Jedną z nich cienko rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Aby ciasto było cieńsze, każe kółko można dodatkowo rozwałkować. Na środku ułożyć farsz i dokładnie zlepić brzegi palcami, uważając, aby farsz nie dostał się pomiędzy brzegi, bo pierogi rozpadną się podczas gotowania. Ułożyć na ręczniku kuchennym i przykryć ściereczką, aby pierogi nie wyschły. Do dużego garnka nalać wodę, dodać płaską łyżkę soli. Na osolony wrzątek wrzucić pierogi, wymieszać i poczekać aż wypłyną. Długość gotowania zależy od grubości ciasta. Zazwyczaj po około 2 minutach od wypłynięcia można już delikatnie wyłowić pierogi łyżką cedzakową. Najlepiej wyłowić jedną sztukę i sprawdzić, czy ciasto rozpływa się w ustach. Podawać od razu, lub dodać śmietanę/jogurt, skwarki z boczku, lub przesmażoną na maśle cebulę.
Smacznego!
Wyglądają przepysznie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Pięknie Ci wyszły 🙂 dawno nie jadłam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, my też jemy zdecydowanie zbyt rzadko 😉
Ciasto robię tak samo i jest idealne ale daję olej rzepakowy zamiast oliwy bo nie lubie jej posmaku 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Cudowne
Autor
Dziękuję 🙂
Uwielbiam ruskie bardzo ładne zdjęcia apetycznie wyglądają 🙂
Autor
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
Smak mojego dzieciństwa zawsze lepiłam z babcią 🙂
Autor
Babcine zawsze najsmaczniejsze 🙂
Pyszności 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Do tej pory moje ulubione to z Twojego przepisu z kapustą i grzybami. Muszę nadrobić i te przygotować 😋
Autor
Z kapustą i z grzybami też uwielbiam, ale przygotowuję je w 90% w świątecznym okresie 🙂 Za to ciasto zaparzane jest równie pyszne z innym nadzieniem, więc ciekawe, czy to „zwykłe” zdoła je wyprzedzić w Twoim rankingu 😉
Swietne 😍 Ciasto równie perfekcyjne.
Autor
🙂 🙂 🙂
Pyszne dzięki 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowały 🙂
Ciasto genialne super się lepiło dziękuję 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 pozdrawiam 🙂
Wyszły super 👌 rewelacyjny przepis 😊 a masz może jakiś sprawdzony przepis na inny farsz do pierogów? Może coś na słodko? ☺
Autor
Na słodko rzadziej przygotowuję – najczęściej sezonowo z owocami i ew. trochę cukru, bez innych dodatków 🙂 Lub klasyczna wersja serowa – na 250 g twarogu dodaję jeden cukier waniliowy i jedno żółtko 🙂
(w zależności od upodobań można również dodać trochę zwykłego cukru do smaku)
I ta Twoja klasyczna wersja bardzo mi się podoba 😁 następna tura pierożkow będzie właśnie z tym farszem 😁 dziękuję 😊
Autor
Super, życzę smacznego 🙂