Krakersy to idealna przekąska dla osób, które nie przepadają za słodkimi wypiekami. Co prawda uwielbiam słodkości, ale mimo to od razu zostałam ich fanką. Można wręcz powiedzieć, że uzależniają i dopóki są pod ręką mogłabym je chrupać w nieskończoność : ) ( przepis znaleziony tutaj)
![Pikantne krakersy Pikantne krakersy](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2012/03/Pikantne-krakersy.jpg)
Składniki na ok. 6 dużych blach : )
- 350 g mąki pszennej
- 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam zwykłej pszennej)
- 75 g zimnego masła
- 40 g tartego parmezanu lub innego wyrazistego sera
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki przyprawy do pizzy (lub ulubionych przypraw np: oregano, bazylia, rozmaryn, chili, papryka)
- 240 ml mleka
Mąkę wymieszać z serem, solą i przyprawami. Następnie dodać masło i ugniatać jak kruszonkę. Stopniowo dodawać mleko i wyrabiać ciasto, które wychodzi bardzo gęste. Gotowe ciasto podzielić na 4-5 części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkować na blacie podsypanym mąką. Krakersom nadajemy dowolny kształt np. prostokąty i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy krakers nakłuwamy kilkakrotnie widelcem.
Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 10 do 15 minut aż ładnie się zarumienią (im większe tym dłużej).
![Domowe krakersy Domowe krakersy](http://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2012/03/Domowe-krakersy.jpg)
Wow, normalnie jestes neismaowita! Że też Ci sie chce robić takie rzeczy. Ja lubie piec, ale takie małe formy mnie przerazaja..Albo mzoe za leniwa jestem;P
Świetny przepis. niezbyt lubie słodkie, a wszedzie tylko mufinki itp. powiedz dużo czasu zajeło Ci przygotowanie tych krakersów?
Autor
Przygotowanie ciasta to dosłownie chwila, ale niestety wałkowanie, wykrawanie i nakłuwanie widelcem trochę zajmuje ;p poza tym jest ich na prawdę sporo, więc łącznie z pieczeniem wyszło mi ok. 1,5 h
Genialne! |Nawet nie wiedziałam, że krakersy można samemu upiec;P
no to dziś próbujemy ! 😀
Autor
Super:) Daj znać, czy smakowały 🙂
Nigdy nie robiłam sama krakersów, bo w zasadzie nie wiedziałam jak zabrać się za ciasto, co do niego dodać by krakersy wyszły dobre. Ale ten przepis napewno wykorzystam przy najbliższej imprezie, zwłaszcza że jest banalnie prosty:)
pozdrawiam
Autor
Na pewno świetnie się sprawdzi 😀
bardzo zaciekawily mnie twoje przeisy;) jednak mam pytanko co do krekersow jakie mleko mamy dodac podgrzane? Pozdrawiam;)
Autor
Bardzo mi miło 🙂 a mleko dodawałam zimne 🙂
Przepis genialny! Robilam juz kilka razy w roznych kombinacjach smakowych. Dla zaoszczedzenia czasu polecam rozwalkowane ciasto polozyc na blache i tam pokroic, np nozem do pizzy idzie duzo szybciej 🙂
Autor
Super, że przepis przypadł do gustu 🙂 a patent pozwalający na zaoszczędzenie czasu jest świetny i chętnie wykorzystam 🙂