Kontakt

blog kulinarny

Pleśniak

Pleśniak to bardzo popularne kruche ciasto z porzeczkowym dżemem, bezą i kruszonką, znane również jako skubaniec. Nadaje się na każdą okazję, imprezę i rodzinne spotkanie, idealne do kawy lub herbaty. Szybkie i proste do przygotowania, a do tego bardzo, bardzo pyszne : ) Zazwyczaj piekę je na dużej blaszce, ale jeśli zależy Wam na pięknej, wysokiej bezie tak jak np. w cieście kruszon, wystarczy wybrać mniejszą, kwadratową blachę : ) Polecam!!!


Pleśniak ciasto

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 23×32 cm lub, aby ciasto było wysokie 21×21 cm):

  • 5 żółtek
  • 2 czubate łyżki cukru pudru (40g)
  • 250g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Składniki na bezę:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • opcjonalnie 1 łyżka budyniu lub mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki

Żółtka zmiksować z cukrem pudrem. Dodać masło posiekane w mniejsze kawałki, mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto (można z użyciem robota kuchennego). Podzielić na równe 3 części, do jednej z nich dodać kakao i ponownie zagnieść do połączenia się składników. Przełożyć do zamrażarki na 10 minut. Po tym czasie jedną z jasnych części ciasta zetrzeć na dużych oczkach tarki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (Można zetrzeć też trochę z drugiej jasnej części ciasta, aby spód był wyższy). Całość delikatnie posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem zetrzeć na dużych oczkach tarki ciemną część ciasta. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Ubite białka wyłożyć na ciemną część ciasta i na koniec zetrzeć pozostałe jasne ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Jeśli kruszonka będzie się zbyt mocno przypiekać pod koniec pieczenia można przykryć ciasto folią aluminiową. Kroić po całkowitym przestygnięciu. Można również udekorować ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!


Ciasto pleśniak przepis

skubaniec przepis

Przepis na skubaniec



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 13 lutego, 2012
Kategorie: Ciasta, Ciasta z kruszonką, Przekładane, Tarty i kruche ciasta

24 komentarzy

  1. bad_girl

    Wygląda ekstra!

  2. nikoletta54@wp.pl

    Poprosze na Walentynki o takie ciacho;))))

  3. też od jakiegoś czasu myślę o upichceniu go;)

  4. agaton

    jak zawsze wyglada przepysznie, w smaku na pewno rowzniej,szkoda,ze nie mieszkam blisko Ciebie,bo chetnei bym zjadla jakis Towj wypiek!

  5. Przepiękne wygląda:)

  6. rudy

    hej, rozumiem, ze lepiej bez budyniu piec?

  7. Marta

    Ja następnym razem budyń pominę 🙂

  8. pysznie wygląda, naprawdę! nie jestem ciastowa, bo jakoś nigdy nie robiłam słodkości za dużo, ale jak tam sobie patrzę, kalkuluję, to …a co mi tam, se zrobię;D

  9. Marta

    Koniecznie wypróbuj:) ja choć słodkości uwielbiam, to na pieczenie też muszę mieć “wenę” 🙂

  10. O nie!!! Teraz to Ty narobiłaś mi ochoty na to ciacho! 😛
    :*

  11. Marta

    To dlatego, że u Ciebie tak pysznie wyglądał 🙂

  12. Daria

    dodajemy ugotowany budyń czy w proszku?

    1. Marta

      W proszku, ale można go pominąć 🙂

  13. WIOLKA

    ja dodaje jeszcze do piany orzechy włoskie pokrojone i piekę na termoobiegu ciasto wychodzi bardzo kruche przepyszne 🙂

    1. Marta

      Brzmi pysznie 🙂

  14. Aneta

    Pyszny jest 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakował 🙂

  15. Agnes

    Ale cudo ❤️

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  16. Pati

    Uwielbiam to ciacho 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  17. Kaska

    Przepyszne ciasto będę piekła kolejny raz 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
9 − 6 =


Top