Jako przyjaciółka Winiary 2012 miałam przyjemność, aby wypróbować nowość – Pomysł na … Papirus : )
Pomysł polega na wykorzystaniu pergaminu do smażenia (bez dodatku tłuszczu!!!), na którym znajdują się zioła i przyprawy. Naszym zadaniem jest tylko przekrojenie piersi z kurczaka, delikatne ich rozbicie i umieszczenie na patelni! Patent jest naprawdę super, przygotowanie obiadu, łącznie ze smażeniem trwa 15 minut, nie musimy nawet „brudzić” sobie rąk : ) Do wyboru mamy 3 smaki: soczysta pierś z kurczaka z papryką (mój faworyt!), soczysta pierś z kurczaka z czosnkiem i ziołami, soczysta pierś z kurczaka w ziołach prowansalskich. Kompozycja ziół i przypraw jest naprawdę fajnie dobrana, ich smak mocno dominuje, a nazwa soczysta pierś jest mocno trafiona – polecam : )
- 1 opakowanie Winiary Pomysł na … Papirus
- pierś z kurczaka ok. 600 g
Patelnię mocno rozgrzewamy, bez dodatku tłuszczu (najlepiej teflonową). Piersi z kurczaka lekko rozbijamy, na grubość ok. 1,5-2 cm. Umieszczamy je na jednej połowie pergaminu, drugą zaś przykrywamy mięso od góry. Zawinięte mięso przekładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na średnim ogniu 5 minut z każdej strony (7 jeśli mięso jest grubsze niż 2 cm) i przekładamy na talerz. Papier wyrzucamy.
Smacznego : )
Rzeczywiście rewelacja, raczej nie spotkałam się z tym i nie mam możliwości wypróbowania, ale widzę, że kurczak wygląda przepysznie, a czas przygotowania jest zaskakująco szybki 🙂 Świetny pomysł !
Autor
Rzadko korzystam z gotowców, ale ten patent bardzo mi się podoba 🙂 Szkoda, że nie masz możliwości wypróbowania, bo moim zdaniem zioła są fajnie dobrane i nie trzeba nawet doprawiać 😉
Fajne i szybkie danie z tego co widzę, ale ze względu na żołądek nie kupuję gotowych mieszanek przypraw, wolę sama wszystko połączyć.
Czekam na ten produkt w sklepach, chętnie wypróbuję 😉
Autor
Elizo nie wiem czy to coś zmieni, ale mieszanka nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu, ani barwników 🙂
Autor
MartynCia widziałam już te pomysły w Tesco 😀
Genialne!!!!!!!!!jutro pedze do tesco kupic, idelane dla mnei, syzbki dietetyczne i pyszne mam andzieje.
Autor
Polecam:)
Ja wypróbowałam ten czosnkowo-ziołowy i stwierdzam że piersi sa naprawde soczyste lecz jak dla mnie piersi wychodzą za słone.
Autor
Niestety na to nie da się nic poradzić 🙁 doprawić ew. można, ale w drugą stronę się już niestety nie da 😀
Ze względu na dietę, często smażę bez tłuszczu w papierze lub w folii aluminiowej. Dania są wyśmienite i delikatne. Przecież dieta nie oznacza wyrzeczeń i można zjeść bardzo smaczne rzeczy. Tego produktu Winiary nie próbowałam ale chyba się skuszę. Pozdrawiam serdecznie
Autor
Wiczyca Aga – muszę wypróbować Twój patent 🙂 Wiola – jest to fajna alternatywa jak brak nam czasu 😀
jak dla mnie smaczne ale żadna rewelacja
Nie polecam tego papirusa. Miałam, wypróbowałam i wypiłam potem pół litra wody.. mega SŁONE!!!! Szkoda się tak truć. Lepiej samemu doprawić ziołami i lekko osolić.
Autor
Kasia – a który smak próbowałaś ?
Soczysta pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami. Sól, sól i jeszcze raz za dużo soli.
Autor
Szkoda, może uda Ci się lepiej samej dobrać zioła:) Bo jak dla mnie patent z papirusem super:)
Pomysł fajny, ja korzystam z papieru do gotowania i pieczenia Sagi, ale funkcję ma bardzo podobną i też się świetnie sprawdza. Tylko przyprawy trzeba już dobrać samemu 🙂
Autor
Z takim papierem jak polecasz jeszcze się nie spotkałam, ale ciekawe jest to, że można dobrać przyprawy takie jak lubimy 😀
Jak dla mnie pyszne, ale rzeczywiście sporo osób skarży sie na to, że zbyt słone – a nie bardzo można na to coś poradzić w tym wypadku. Chyba spróbuje z tą Sagą o której piszecie.
Autor
Każdy ma jednak inne wyczucie smaku 😀
No właśnie każdy inaczej odczuwa smaki, dlatego ja wolę sobie sama danie przyprawić i jednak bardziej przemawia do mnie zamysł takiego papieru jak Saga, że sama mogę sobie doprawić tyle ile chcę i jak chcę.
Autor
🙂