Proste bułeczki śniadaniowe

Proste bułeczki śniadaniowe, puszyste i mięciutkie, do przygotowania z niewielkiej ilości składników. Polecam!!

Bułeczki z przedziałkiem

Składniki (8 bułeczek):

  • 1/2 kg mąki pszennej typ 550
  • 4 g drożdży instant (opcjonalnie 15 g świeżych, wtedy trzeba zrobić rozczyn)
  • 5 g soli (1 płaska łyżeczka)
  • 5 g cukru (1 łyżeczka)
  • 125 g ciepłego mleka (1/2 szklanki)
  • 125 g ciepłej wody (1/2 szklanki)
  • 50 g oleju rzepakowego (5 łyżek)

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać sól i cukier, ponownie wymieszać. Następnie dodać mleko i wodę. Wymieszać i zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego). Gdy ciasto będzie w miarę jednolite dodać olej i dalej wyrabiać ok 7-10 minut. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, w misce przykrytej ściereczką kuchenną, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie podzielić je na 8 równych części. Z każdej uformować bułeczkę,  lekko ją spłaszczyć i odłożyć na blachę do pieczenia. Naciąć w połowie i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piekarnik nagrzać do 200 C (grzałki góra-dół). Na dnie piekarnika ustawić blachę lub naczynie żaroodporne napełnione gorącą wodą. Do piekarnika wstawić wyrośnięte bułeczki i piec przez 20-25 minut, a następnie wyjąć i studzić na kratce.

Smacznego!

Proste bułki
Tanie bułki

Inspiracja

Komentarzy: 44

  1. Aga
    21 kwietnia 2020 / 19:28

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2020 / 19:56

      Miło mi, że przypadły do gustu 🙂

  2. Kasik
    21 kwietnia 2020 / 23:42

    Domowe pieczywo jest pyszne ☺️ na pewno zrobię 🤗

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2020 / 19:56

      Polecam 🙂

  3. Nina
    22 kwietnia 2020 / 12:13

    Super bułeczki 🙂

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2020 / 19:56

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

      • Nika
        1 maja 2020 / 9:17

        Można upiec chleb z tego przepisu?

        • Marta
          Autor
          2 maja 2020 / 1:27

          Zostałabym przy bułkach, ale można próbować 🙂

  4. Kinia
    22 kwietnia 2020 / 16:55

    Wyszły bardzo smaczne i puchate będę piec ponownie 🙂

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2020 / 19:55

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  5. Ola
    24 kwietnia 2020 / 10:16

    Bułeczki świeże i ciepłe przypominają mnie dzieciństwo. Babcia raczyła mnie ciepłymi bułeczkami z dżemem. W weekend spróbuje upiec własne bułeczki.

    • Marta
      Autor
      24 kwietnia 2020 / 10:23

      Polecam 🙂

  6. Natka
    1 maja 2020 / 9:16

    Czy z tego przepisu można upiec chleb , w keksowce?

  7. MARTA
    1 maja 2020 / 9:40

    Witam, jak zrobić rozczyn ??

  8. Marta
    1 maja 2020 / 17:16

    Jak zrobić rozczyn?? Dziękuję

    • Marta
      Autor
      2 maja 2020 / 1:30

      Świeże drożdże należy pokruszyć, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i zalać ciepłą wodą lub mlekiem – ilość z przepisu (ciecz musi być ciepła, ale nie gorąca!), wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż zaczną pracować – wyrosną 🙂

  9. Asia
    3 maja 2020 / 16:31

    Ciasto już rośnie :). Ostatnio piekłam tylko chleby z okazji ograniczenia wyjść do sklepu, więc pora na urozmaicenie 🙂

    • Marta
      Autor
      4 maja 2020 / 16:54

      Dokładnie, teraz jest sporo okazji, żeby lepiej poznać się z domowym pieczywem 🙂

  10. Magdalena
    29 października 2020 / 14:34

    Czy można użyć mleka roślinnego? I zamiast oleju, dodać oliwę?

    • Marta
      Autor
      29 października 2020 / 17:19

      Tak i tak 😀

      • Magdalena
        29 października 2020 / 20:24

        Wyszły 😉 chociaż wyglądają inaczej niż na zdjęciu.

        • Marta
          Autor
          30 października 2020 / 9:09

          Super, cieszę się, że się udały, smak zawsze ważniejszy niż wygląd 😉

  11. karolina
    4 listopada 2020 / 22:36

    Ciasto wyszło bardzo klejące. Czy tak miało być?

    • Marta
      Autor
      5 listopada 2020 / 0:08

      Przed, czy po wyrośnięciu? Podczas formowania można delikatnie podsypać mąką w razie potrzeby 🙂

    • dzidka
      14 grudnia 2020 / 16:21

      mnie też wyszła klejąca klucha. Dodałam jeszcze pół szklanki wody i wyrobiłam dalej ręcznie bo robot planetarny nie dał rady .Wg mnie za mało wody w tym przepisie.

      • Marta
        Autor
        15 grudnia 2020 / 11:27

        Ciasto jest klejące na etapie wyrabiania, to normalne na tym etapie 🙂 Dodatek większej ilości wody raczej bardziej rozrzedzi ciasto… 🙂

  12. aniadrelich1977@gmail.com
    30 stycznia 2021 / 21:08

    Witam, mi nie urosło wogole czekałam 1,5 h , jakie było twarde takie zostało. Jednak wolę żywe drożdże

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2021 / 12:13

      Przykro mi, być może coś było nie tak z drożdżami…osobiście często korzystam z wersji instant i nigdy nie zdarzyły mi się problemy.

  13. Klara
    13 lutego 2021 / 16:01

    Przepyszne dziś zrobiłam na śniadanie i rodzina zachwycona 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2021 / 11:03

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  14. Aneta
    18 lutego 2021 / 21:05

    Bardzo smaczne bułeczki będę powtarzać 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2021 / 0:12

      Ogromnie się cieszę 🙂

  15. Nicola
    23 lutego 2021 / 0:07

    Wzorowałam się Pani przepisem i wyszły smaczne bułeczki. Użyłam mąki 650 i dałam 7g drożdży.

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2021 / 0:15

      Bardzo mi miło, że bułeczki posmakowały 🙂

  16. 17 marca 2021 / 21:38

    A mi wyszły dosyć twarde z wierzchu i spodu mimo tego że piekłam z kubkiem wody.

    • Marta
      Autor
      18 marca 2021 / 8:55

      Z kubkiem wody nie piekłam, więc nie umiem się odnieść 🙂 Mogę tylko polecić sposób opisany w przepisie 🙂

  17. Aneta
    29 marca 2021 / 10:22

    Przepyszne, pięknie u mnie wyrosły 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2021 / 19:46

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  18. 6 kwietnia 2021 / 0:06

    Wyszły ok. Warto było próbować.

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2021 / 11:40

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  19. Michał
    2 maja 2021 / 9:10

    Ciasto zapowiada się obiecująco. Właśnie rośnie 🥰
    Zobaczymy jak po upieczeniu 👌
    Najlepsze jest to że szybki i nie skomplikowany przepis 😍

    • Marta
      Autor
      4 maja 2021 / 9:15

      Mam nadzieję, że posmakowały 🙂

  20. Marta
    2 maja 2021 / 15:30

    Bułeczki są rewelacyjne. Świetna alternatywa jak są zamknięte sklepy, a chcemy świeże pieczywo

    • Marta
      Autor
      4 maja 2021 / 9:15

      Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂

Pozostaw odpowiedź Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
22 − 3 =