Proste bułeczki śniadaniowe, puszyste i mięciutkie, do przygotowania z niewielkiej ilości składników. Polecam!!

Składniki (8 bułeczek):
- 1/2 kg mąki pszennej typ 550
- 4 g drożdży instant (opcjonalnie 15 g świeżych, wtedy trzeba zrobić rozczyn)
- 5 g soli (1 płaska łyżeczka)
- 5 g cukru (1 łyżeczka)
- 125 g ciepłego mleka (1/2 szklanki)
- 125 g ciepłej wody (1/2 szklanki)
- 50 g oleju rzepakowego (5 łyżek)
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać sól i cukier, ponownie wymieszać. Następnie dodać mleko i wodę. Wymieszać i zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego). Gdy ciasto będzie w miarę jednolite dodać olej i dalej wyrabiać ok 7-10 minut. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, w misce przykrytej ściereczką kuchenną, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie podzielić je na 8 równych części. Z każdej uformować bułeczkę, lekko ją spłaszczyć i odłożyć na blachę do pieczenia. Naciąć w połowie i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piekarnik nagrzać do 200 C (grzałki góra-dół). Na dnie piekarnika ustawić blachę lub naczynie żaroodporne napełnione gorącą wodą. Do piekarnika wstawić wyrośnięte bułeczki i piec przez 20-25 minut, a następnie wyjąć i studzić na kratce.
Smacznego!


Pycha 🙂
Autor
Miło mi, że przypadły do gustu 🙂
Domowe pieczywo jest pyszne ☺️ na pewno zrobię 🤗
Autor
Polecam 🙂
Super bułeczki 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Można upiec chleb z tego przepisu?
Autor
Zostałabym przy bułkach, ale można próbować 🙂
Wyszły bardzo smaczne i puchate będę piec ponownie 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Bułeczki świeże i ciepłe przypominają mnie dzieciństwo. Babcia raczyła mnie ciepłymi bułeczkami z dżemem. W weekend spróbuje upiec własne bułeczki.
Autor
Polecam 🙂
Czy z tego przepisu można upiec chleb , w keksowce?
Witam, jak zrobić rozczyn ??
Jak zrobić rozczyn?? Dziękuję
Autor
Świeże drożdże należy pokruszyć, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i zalać ciepłą wodą lub mlekiem – ilość z przepisu (ciecz musi być ciepła, ale nie gorąca!), wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż zaczną pracować – wyrosną 🙂
Ciasto już rośnie :). Ostatnio piekłam tylko chleby z okazji ograniczenia wyjść do sklepu, więc pora na urozmaicenie 🙂
Autor
Dokładnie, teraz jest sporo okazji, żeby lepiej poznać się z domowym pieczywem 🙂
Czy można użyć mleka roślinnego? I zamiast oleju, dodać oliwę?
Autor
Tak i tak 😀
Wyszły 😉 chociaż wyglądają inaczej niż na zdjęciu.
Autor
Super, cieszę się, że się udały, smak zawsze ważniejszy niż wygląd 😉
Ciasto wyszło bardzo klejące. Czy tak miało być?
Autor
Przed, czy po wyrośnięciu? Podczas formowania można delikatnie podsypać mąką w razie potrzeby 🙂
mnie też wyszła klejąca klucha. Dodałam jeszcze pół szklanki wody i wyrobiłam dalej ręcznie bo robot planetarny nie dał rady .Wg mnie za mało wody w tym przepisie.
Autor
Ciasto jest klejące na etapie wyrabiania, to normalne na tym etapie 🙂 Dodatek większej ilości wody raczej bardziej rozrzedzi ciasto… 🙂