Proste muffinki jogurtowe

Proste, szybkie i niezawodne muffinki jogurtowe. Wilgotne, długo utrzymują świeżość, świetnie smakują bez dodatków, ale są również dobrą bazą do różnych wariacji. Można urozmaicić je sokiem z cytryny/pomarańczy, kawałkami czekolady, orzechów, owoców, lub do części ciasta dodać kakao, aby uzyskać dwusmakowe łaciate muffinki. Polecam!!

Muffinki jogurtowe prosty przepis

Składniki (12 sztuk):

  • 1 kubek jogurtu naturalnego (180 g)
  • 1 kubek oleju
  • 1 kubek cukru trzcinowego
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 3 kubki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)

Jogurt przełożyć do miski, kubek po jogurcie zostawić i odmierzać nim pozostałe składniki. Do jogurtu dodać olej, cukier i jajka, krótko wymieszać do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ziarenka wanilii, wymieszać tylko do połączenia, aby muffinki zachowały miękkość po upieczeniu. Ciasto przełożyć do papilotek na muffinki, tak aby sięgało do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut.

Smacznego!

Muffinki prosty przepis
babeczki jogurtowe
Proste muffiny jogurtowe

Karnawałowe słodkości

Komentarzy: 47

  1. Aga
    8 lutego 2019 / 11:40

    Że też na to nie wpadłam! robie prawie tak samo ciasto kubeczkowe na jogurcie z owocami i fakt jest pyszne, wiec przerobienie tego na muffiny jest genialne 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2019 / 0:47

      🙂 🙂 🙂

    • Marta
      8 stycznia 2022 / 9:57

      Czy mozna zamienic olej na rozpuszczone maslo? Jesli tak to ile gramow masla rozpuscic?

  2. Mia
    8 lutego 2019 / 12:02

    Super 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2019 / 0:47

      Miło mi, że przypadły do gustu 🙂

  3. Isia
    8 lutego 2019 / 14:05

    Upieczone mniam mniam, dałam dżem do środka, ale szprycowałam już po upieczeniu 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2019 / 0:47

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  4. Malwina
    8 lutego 2019 / 15:21

    Mniam jak apetycznie wyglądają 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2019 / 0:47

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. ANIA
    8 lutego 2019 / 18:44

    PYCHOTKA

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2019 / 0:48

      Super, że posmakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2019 / 0:48

      Cieszę się, że przypadły do gustu 🙂

  6. Natalka
    9 lutego 2019 / 14:02

    Pyszne dziekuje za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2019 / 0:48

      Bardzo proszę, super że posmakowały 🙂

  7. paula
    9 lutego 2019 / 19:19

    Hej, jaka pojemność jogurtu? Mały czy dużu?:)

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2019 / 0:49

      Cześć 🙂 użyłam kubeczka 180 g, tak jak podałam w składnikach 🙂

  8. Papi
    14 lutego 2019 / 17:33

    Muffinki są super polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2019 / 23:48

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  9. Ania
    1 marca 2019 / 12:17

    Przepyszne wyszły 🙂

    • Marta
      Autor
      2 marca 2019 / 0:49

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  10. Daria
    18 marca 2019 / 13:04

    Najlepszy przepis bardzo polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      19 marca 2019 / 22:28

      Super, bardzo mi miło 🙂

  11. Asia
    19 listopada 2019 / 14:39

    Super przepis. Właśnie zrobiłam na kiermasz do szkoły. Wyszły idealne dodałam olejek migdałowy i płatki migdałowe. Polecam

    • Marta
      Autor
      21 listopada 2019 / 1:28

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂 Fajny pomysł z dodatkiem migdałowych akcentów 🙂

  12. Gosia
    11 lutego 2020 / 14:36

    Najlepsze muffinki jakie jadlam. Dziękuję za przepis 🙂 Polecam spróbować, są szybkie do wykonania i przepyszne

    • Marta
      Autor
      12 lutego 2020 / 13:37

      Ogromnie się cieszę, że posmakowały 🙂 Pozdrawiam 🙂

  13. Patrycja
    23 lutego 2020 / 11:25

    Czy gdybym wyjęła z nich cukier i wrzuciła jogurt naturalny to mogłabym je zrobić na wytrawnie (ser, szynka, pomidor, etc.)?

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2020 / 21:45

      Można spróbować bez cukru, ale dodając więcej jogurtu zmieni się cała konsystencja ciasta 🙂

  14. Sylwia
    7 grudnia 2020 / 20:54

    Zrobine coś się nie udało. Babeczki sa jasne nie zlociste mimo suchego patyczka. Do tego zbite i twarde. Wiecej nie poczynię tych mafinek.

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2020 / 12:10

      Rzeczywiście coś się nie udało, czy postępowała Pani zgodnie z przepisem? Jeśli wyszły zbite i twarde to być może omyłkowo dodała Pani zbyt dużo mąki? Czas mieszania również ma znaczenie, mieszamy niedbale tylko do połączenia się składników 🙂

  15. Alicja
    14 marca 2021 / 19:21

    Ile gram wynosi w tym przepisie jeden kubek? Nie chcę omyłkowo dodać czegoś zbyt wiele

    • Marta
      Autor
      15 marca 2021 / 12:38

      Jest opisane – 180g 🙂

  16. Iwona
    3 kwietnia 2021 / 21:41

    Przepis super🍀sprawdzony i przejedzony😄nawet na kolejny dzień można zostawić ciasto i suuper wychodzi, ja piekę w 180 stopniach 15minut grzałka góra+dół. Zero zakalca, mięciutkie nawet po upieczeniu kolejnego dnia są delikatne😘

    • Iwona
      3 kwietnia 2021 / 21:43

      A i skórkę pomarańczową dodaje😋

      • Marta
        Autor
        6 kwietnia 2021 / 11:37

        🙂

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2021 / 11:37

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂 Super patent z zostawieniem ciasta na kolejny dzień i tylko szybkie upieczenie, wypróbuję 🙂 Pozdrawiam 🙂

  17. nusia
    30 lipca 2021 / 8:34

    Szybki przepis i babeczki przepyszne

    • Marta
      Autor
      4 sierpnia 2021 / 13:51

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  18. Patrycja
    26 listopada 2021 / 18:50

    Moje ulubione muffinki. Robię je w wersji wytrawnej bez cukru. I w milionie wariantów, co mam to wrzucam

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2021 / 16:38

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  19. Agata
    8 marca 2022 / 11:16

    Muffinki rewelacja polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      11 marca 2022 / 11:19

      Super, że posmakowały 🙂

  20. Milena
    14 czerwca 2022 / 15:42

    Dzień dobry, kubek oleju, kubek mąki oraz cukru to 250g?

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2022 / 0:28

      Nie, nie tutaj nie ważymy na gramy, ilość zależy od pojemności użytego jogurtu 🙂 U mnie użyty był tak jak podałam jogurt o wadze 180g 🙂

  21. Kaja
    4 października 2022 / 13:57

    Przepyszne i szybko się robi polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      5 października 2022 / 19:18

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 10 =