Rosół

Rosół to chyba najbardziej znana, podstawowa zupa, a także jedna z moich ulubionych : ) Mama obowiązkowo przygotowywała go w każdą niedzielę i nie pamiętam, aby ktoś się skarżył na tą rodzinną tradycję. Ciężko uchwycić zupę na zdjęciu, aby wyglądała zachęcająco, ale możecie mi wierzyć, jest pyszny! Polecam : ) 


Rosół przepis

Składniki :

  • 1 porcja rosołowa lub np. 2 udka
  • 1 kawałek pora
  • 1 cebula (opcjonalnie)
  • 1 mały seler wraz z natką
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka wraz z natką
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz, kucharek lub vegeta itp.

Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Po pewnym czasie powstanie nam piana (tzw. szum). Należy wtedy zebrać to wazówką. Po kilku takich operacjach dodajemy łyżkę soli. Gdy na wodzie nie będzie już tworzyć się szum dodajemy cebulę opaloną nad ogniem i por (w całości) oraz przyprawy. Zmniejszamy ogień, pamiętając, że mięso musi się gotować a nie moczyć.  Po ok. 30 min wyjmujemy cebulę i por. W między czasie dodajemy pozostałe, pokrojone wzdłuż warzywa oraz natkę selera i pietruszki.

Gotujemy do miękkości mięsa, w razie potrzeby doprawiając do smaku. Możemy podawać z kawałkami marchewki i natką pietruszki.

Smacznego : )

Komentarzy: 6

  1. Justyna
    25 października 2010 / 13:17

    rosołu nie gotuje się tylko na porcji rosołowej:) możesz dodać do tego kość schabową i skrzydło z indyka. Będzie smaczniejszy

    • Marta
      Autor
      25 października 2010 / 14:06

      Dziękuję za radę! przy najbliższej okazji na pewno skorzystam: )

  2. Karolina
    25 maja 2011 / 20:39

    możesz też zrezygnować z porcji rosołowej i ugotować go np. na udkach- wtedy nie będzie taki „szary” 🙂

    Twoje przepisy są super! 🙂

  3. Marta
    Autor
    28 maja 2011 / 22:13

    Dziękuje za pomoc i miłe słowa ; )

  4. Iz
    18 sierpnia 2011 / 2:22

    Aby rosół nie był mętny i miał wyrazisty, złoty kolor, należy gotować go na bardzo wolnym ogniu i wrzucić do niego opieczoną cebulę 😉 w łupinkach! Polecam 2-3 gałązki świeżego lubczyku pod koniec gotowania 😉
    Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      18 sierpnia 2011 / 19:15

      Super dziękuję za radę!:)

Skomentuj Karolina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 + 7 =