Rurki z kremem

Domowe rurki to smak dzieciństwa. Nie wymagają sporego nakładu pracy, a do tego są bardzo kruche i  pyszne więc warto je przygotować jak najszybciej ; ) Można przygotować z domowego kruchego ciasta lub w wersji błyskawicznej z gotowego ciasta francuskiego. Polecam!!!

Rurki przepis

Składniki na ciasto ok 25 rurek:

  • 250 g mąki
  • 125 g kwaśnej, gęstej śmietany (użyłam 18%)
  • 125 g masła (opcjonalnie margaryny)
  • szczypta soli

lub opcjonalnie

  • 1 płat ciasta francuskiego

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego). Przełożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Następnie rozwałkować na grubość 1 mm i pokroić w paski o szerokości 1,5 cm. Nawijać na posmarowaną masłem formę do rurki zaczynając od szerszej części. Obtoczyć delikatnie w cukrze.

Kłaść pionowo na wyłożoną papierem blachę np. z wyposażenia piekarnika. Piec ok 15 minut w temperaturze 180 C (termoobieg). Ostudzić, zdjąć z foremek i nabić kremem lub bitą śmietaną.

Składniki na krem:

  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przy pomocy szprycy nadziewać przestudzone rurki.
 
lub opcjonalnie 
 
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 3/8 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła 
  • 8 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej lub krupczatki (z lekką górką)
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekką górką)
  • 2 jajka
Zagotować szklankę mleka z cukrami i masłem. Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować przez ok. 1-2 minuty cały czas energicznie mieszając, aby nie pojawiły się grudki. Przestudzić. Przy pomocy szprycy nadziewać gotowe rurki.
Smacznego!
Rurki z bitą śmietaną
Domowe rurki

Wersja z ciasta francuskiego:

rurki

Komentarzy: 6

  1. A.
    7 lutego 2010 / 0:43

    OMG! Wyglądają niesamowicie!!!

  2. 25 kwietnia 2012 / 8:27

    świetny przepis!
    Zapraszam też na mój profil na FB.
    forex
    Pozdrawiam gorąco.

    • Marta
      Autor
      28 września 2012 / 12:29

      Dziękuję 😀

  3. Agusia
    7 marca 2019 / 22:29

    Rewelacja!!!

    • Marta
      Autor
      9 marca 2019 / 1:45

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

Skomentuj forex Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 16 =