Ryba po grecku z przepisu mojej Cioci Ani to nasza ulubiona wersja tej potrawy : ) Jest nie tylko pyszna, ale również szybka i prosta do przygotowania, co jak wiecie bardzo cenię w codziennych kuchennych zmaganiach : ) Pomidorowy sos pozwala „przemycić” sporą dawkę warzyw, co w połączeniu z rybą jest super duetem na zdrowy obiad także dla dzieci. Kiedyś jedliśmy ją wyłącznie w Wigilijny wieczór, ale jest tak smaczna, że na stałe dołączyła do naszego menu. Polecam!!!
![Ryba po grecku najlepszy przepis](https://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2020/02/ryba-po-grecku-najlepszy-przepis.jpg)
Składniki:
- 600 g filetów mrożonej ryby np. mintaj, miruna
- mąka do obtoczenia, szczypta soli i pieprzu, sok z połowy małej cytryny
- 500 g mrożonej włoszczyzny w słupkach
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka soli, 1 listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego
- po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, oregano, bazylii *
*Danie wychodzi pikantne, więc jeśli nie lubicie ostrzejszych smaków najlepiej dopasować ilość przypraw do własnych potrzeb.
Filety rozmrozić, osuszyć na papierowym ręczniku. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Włoszczyznę wrzucić do garnka, podgrzać na małym ogniu (bez podlewania wodą), do czasu, aż delikatnie się rozmrozi. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy, gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Sos przełożyć na usmażoną rybę. Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
![Ryba po grecku](https://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2020/02/ryba-po-grecku.jpg)
![Ryba po grecku przepis](https://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2020/02/ryba-po-grecku-przepis.jpg)
Wspaniała rybka fajna inspiracja na piątek 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Uwielbiam !!!
Autor
🙂 🙂 🙂
WYGLĄDA PYSZNIE TAKIE DOMOWE PRZEPISY TO SKARB
Autor
Zdecydowanie 🙂
Pychotka 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Super patent z tą mrożonką 👍 Wygląda smakowicie.
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Super ja właśnie rzadko robiłam bo nie znoszę obierania i ścierania tych warzyw a tu raz dwa i gotowe uwielbiam!!!
Autor
Mam podobnie 🙂 Tutaj ten problem z głowy 🙂
Co dom, to inny przepis na rybę po grecku. Twój się tylko nieco różni od mojego, ale spróbuję. Może będzie lepszy!
Autor
Dokładnie, ale to jest całe piękno kulinarnych zmagań 🙂 warto próbować 🙂
Wyszła idealnie pozdrawiam 🙂
Autor
Super 🙂
Ryba po grecku to coś dla mnie. Muszę wypróbować przepis. I pomyśleć o takich brzozowych podstawkach. Są ekstra 🙂
Autor
Polecam 🙂
Ze względu na dzisiejszy post przygotowałam rybkę z tego przepisu. Wyszła naprawdę dobra, smakuje o wiele lepiej niż ta ze sklepu…Na pewno wrócę do tego przepisu! <3
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂
Pyszna !!!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂
Super przepis w końcu namówiłam moje niejadki do rybki 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Pyszna mieliśmy na wigili 👍🏻
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Rybka wyborna i szybka do zrobienia wiec zawsze mniej roboty przed wigilia dziękuję i życzę wesołych świat 😊
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Cudowna rybka, super patent z mrożonką o wiele mniej roboty a smakowo pycha.
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowała 🙂