Ryba po grecku Cioci Ani

Ryba po grecku z przepisu mojej Cioci Ani to nasza ulubiona wersja tej potrawy : ) Jest nie tylko pyszna, ale również szybka i prosta do przygotowania, co jak wiecie bardzo cenię w codziennych kuchennych zmaganiach : ) Pomidorowy sos pozwala “przemycić” sporą dawkę warzyw, co w połączeniu z rybą jest super duetem na zdrowy obiad także dla dzieci. Kiedyś jedliśmy ją wyłącznie w Wigilijny wieczór, ale jest tak smaczna, że na stałe dołączyła do naszego menu. Polecam!!!

Ryba po grecku najlepszy przepis

Składniki:

  • 600 g filetów mrożonej ryby np. mintaj, miruna
  • mąka do obtoczenia, szczypta soli i pieprzu, sok z połowy małej cytryny
  • 500 g mrożonej włoszczyzny w słupkach
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli, 1 listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego
  • po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, oregano, bazylii *

*Danie wychodzi pikantne, więc jeśli nie lubicie ostrzejszych smaków najlepiej dopasować ilość przypraw do własnych potrzeb.

Filety rozmrozić, osuszyć na papierowym ręczniku. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Włoszczyznę wrzucić do garnka, podgrzać na małym ogniu (bez podlewania wodą), do czasu, aż delikatnie się rozmrozi. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy, gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Sos przełożyć na usmażoną rybę. Podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Ryba po grecku
Ryba po grecku przepis

Komentarzy: 22

  1. Aga
    17 lutego 2020 / 16:50

    Wspaniała rybka fajna inspiracja na piątek 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2020 / 11:29

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  2. Iwona
    17 lutego 2020 / 19:23

    Uwielbiam !!!

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2020 / 11:29

      🙂 🙂 🙂

  3. HANIA
    17 lutego 2020 / 19:51

    WYGLĄDA PYSZNIE TAKIE DOMOWE PRZEPISY TO SKARB

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2020 / 11:29

      Zdecydowanie 🙂

  4. Marysia
    17 lutego 2020 / 22:47

    Pychotka 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2020 / 11:29

      Super, że posmakowało 🙂

  5. Majka
    18 lutego 2020 / 11:08

    Super patent z tą mrożonką 👍 Wygląda smakowicie.

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2020 / 11:31

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. Sonia
    18 lutego 2020 / 13:43

    Super ja właśnie rzadko robiłam bo nie znoszę obierania i ścierania tych warzyw a tu raz dwa i gotowe uwielbiam!!!

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2020 / 11:31

      Mam podobnie 🙂 Tutaj ten problem z głowy 🙂

  7. 19 lutego 2020 / 8:15

    Co dom, to inny przepis na rybę po grecku. Twój się tylko nieco różni od mojego, ale spróbuję. Może będzie lepszy!

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2020 / 11:33

      Dokładnie, ale to jest całe piękno kulinarnych zmagań 🙂 warto próbować 🙂

  8. Kaja
    26 lutego 2020 / 16:48

    Wyszła idealnie pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      2 marca 2020 / 0:02

      Super 🙂

  9. 10 marca 2020 / 0:29

    Ryba po grecku to coś dla mnie. Muszę wypróbować przepis. I pomyśleć o takich brzozowych podstawkach. Są ekstra 🙂

    • Marta
      Autor
      12 marca 2020 / 12:50

      Polecam 🙂

  10. LanaDelRey
    10 kwietnia 2020 / 13:38

    Ze względu na dzisiejszy post przygotowałam rybkę z tego przepisu. Wyszła naprawdę dobra, smakuje o wiele lepiej niż ta ze sklepu…Na pewno wrócę do tego przepisu! <3

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2020 / 15:54

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂

  11. Karina
    22 czerwca 2020 / 15:35

    Pyszna !!!

    • Marta
      Autor
      23 czerwca 2020 / 1:03

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂

Pozostaw odpowiedź Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
21 + 11 =