Schab duszony w sosie pomidorowym to przepyszne danie na rodzinny obiad. Prosty do przygotowania, więc na pewno przypadnie Wam do gustu. Mięso jest idealnie kruche i delikatne, a dodatek aromatycznego sosu nadaje mu wyjątkowego charakteru. Świetnie smakuje w towarzystwie ryżu, ziemniaków lub makaronu. Polecam!!!
Składniki:
- 1 kg schabu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 ml bulionu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 250 ml przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, słodka papryka, oregano, kmin rzymski, cukier trzcinowy
Schab pokroić w plastry, delikatnie rozbić. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażyć. Zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem przez ok. 30 minut. Po tym czasie dodać przecier i koncentrat pomidorowy Pudliszki, wymieszać. Dodać po jednej łyżeczce oregano, mielonego kminu rzymskiego oraz cukru trzcinowego i dusić razem przez kolejne 30 minut (schab powinien być miękki). W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Pudliszki
Wygląda zacnie
Autor
Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Pycha uwielbiam duszony schab 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Mniam mniam apetyczne mięso 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Super będę robić bo u mnie też wszyscy „pomidorowi” 🙂
Autor
W takim razie na pewno posmakuje 🙂
Pani Marto chce zrobić coś takiego na niedzielny obiad ale mam pytanie czy da się danie zamrozić bez szkody dla smaku bo niestety na świeżo nie dam rady?
Autor
Oczywiście, bez problemu można zamrozić 🙂
Uwielbiam!!!
Autor
🙂 🙂 🙂
Tez taki robię bardzo dobry dorzucam jeszcze śmietanę do smaku ale nie ma juz takiego ładnego koloru 😊
Autor
U mnie niestety śmietana nie przejdzie ze względu na domowników 😉
Mięso jest przepyszne pracy nie za wiele a smak super, cała rodzinka się zajadała 🙂
Autor
Super, że posmakowało całej rodzinie, pozdrawiam 🙂
Rewelacja mniam mniam 😛
Autor
Super, że posmakował 🙂
Mięso jest super, delikatne i praktycznie rozpływa się w ustach wiec wypróbuje ten sposób przygotowania w innych wariantach.
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Super! 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Robiłem na mięsie z masarni dobrowolscy i wyszedł świetny! Soczysty i bardzo aromatyczny 🙂 Polecam!!
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Przepyszne mięsko, bardzo delikatne jak dziewczyny wyżej wspominały a to dla mnie ważne bo schab mi sie żylasto kojarzy.. i dodatek sosu bardzo smakowity 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Pyszny schab. Polecam przepis
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Pytanie może banalne, ale jak długo należy smażyć /przesmażać mięso przed dodaniem bulionu?
Autor
Wystarczy dosłownie kilka minut z obu stron, mięso nie może być surowe (z różowego zmieni kolor na jasny/jasnozłoty) 🙂