Sernik Dacquoise (Dakłas)

Sernik Dacquoise – obłędnie kremowy z kajmakiem, daktylami i orzechami, na pysznym i chrupiącym spodzie. Sernik jest rewelacyjny, długo zachowuje świeżość, bo dzięki kajmakowej warstwie, czekoladowy spód nie traci na chrupkości. Podałam go z bitą śmietaną i bezikami, ale tak naprawdę jest tak pyszny, że dodatkowa oprawa nie jest mu potrzebna, choć na pewno ucieszy wszystkie dzieci i dorosłych miłośników bitej śmietany ; ) Pozycja obowiązkowa, polecam!!!

Sernik dacquoise

Sernik Dacquoise – przepis

Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm):

  • 75 g roztopionego masła
  • 130 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 65 g cukru
  • szczypta soli

Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać łyżką lub zagniatając palcami (ciasto nie łączy się w zbitą kulę). Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, równo rozprowadzić. Mocno i równomiernie ugnieść całą powierzchnię spodu, ponownie łyżką lub palcami, dzięki temu będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 13 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 C (góra-dół).

Masa daktylowo-orzechowa:

  • 260 g kajmaku
  • 35 g białej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • 75 g posiekanych orzechów włoskich (ok 1/2 szklanki)
  • 25 g posiekanych daktyli (4-5 sztuk)

Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej (na parze). Dodać do kajmaku, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać posiekane daktyle i orzechy, wymieszać. Przelać na ostudzony spód, wyrównać. 

Masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu (dobrej jakości z wiaderka)
  • 30 g mąki
  • 50 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 200 g masy kajmakowej
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%

Twaróg mieszać chwilę mikserem, aby go delikatnie spulchnić. Dodawać pozostałe składniki po kolei, mieszając tylko do połączenia się składników. Najpierw mąka, cukier i sól. Potem jajka, jedno po drugim. Następnie masę kajmakową, na koniec kwaśną śmietanę. Przelać do formy i wstawić do piekarnika (rozgrzanego do 160 C góra-dół) na 60 minut. Poziom poniżej sernika wstawić małe naczynie żaroodporne wypełnione do połowy gorącą wodą. Po upieczeniu studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Opcjonalnie do podania:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • beziki do dekoracji

Kremówkę miksować z cukrem pudrem do uzyskania gęstej masy (nie za długo, aby jej nie przebić). Rozprowadzić niedbale na pokrojonych kawałkach sernika. Udekorować bezikami. 

Smacznego!

Sernik z kajmakiem i orzechami
Sernik dacquoise przepis
Sernik dakłas przepis
Sernik Dakłas

Więcej przepisów na serniki znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie

Komentarzy: 28

  1. Aga
    10 grudnia 2021 / 14:35

    Dosłownie brak słów, cudowny 🙂

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2021 / 19:46

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Madga
    10 grudnia 2021 / 15:26

    Co jeden to lepszy 😍

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2021 / 19:46

      Miło mi, dziękuję 😀

  3. gosia
    10 grudnia 2021 / 17:22

    wspaniały sernik

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2021 / 19:47

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Isia
    10 grudnia 2021 / 18:38

    Do świat to ja nie doczekam piekę jutro 🙈

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2021 / 19:47

      Bardzo dobrze 🙂 podziel się wrażeniami 🙂

  5. Majka
    10 grudnia 2021 / 23:00

    Cieszę się na każdą przyszłą okazję, bo wszystkie te nowe CUDA będę tworzyć ❤ O tym serniczku tylko słyszałam a widać, że to hit 😊

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2021 / 1:02

      To dobrze się składa, że tych okazji trochę się teraz szykuje 🙂 <3

      • Majka
        1 stycznia 2022 / 16:07

        Cudowny i ten wyjątkowy spód 😍

        • Marta
          Autor
          6 stycznia 2022 / 0:43

          Super, że posmakowało 🙂 <3

  6. Paula
    11 grudnia 2021 / 12:21

    Pyszny serniczek 🙂

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2021 / 1:27

      Super, że przypadł do gustu 🙂

  7. Anita
    13 grudnia 2021 / 12:02

    Przepyszny sernik nigdy nie jadałam takiego chłopak też zadowolony 🙂

    • Marta
      Autor
      14 grudnia 2021 / 0:30

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  8. Agnieszka
    21 grudnia 2021 / 0:30

    a czy można posmarować kajmakiem i posypać orzechami ? czy będzie za słodko

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2021 / 0:13

      Czy ten kajmak z orzechami miałby być na wierzchu zamiast bitej śmietany? Bo w serniku jest już warstwa z kajmakiem i orzechami 🙂

  9. Mania
    4 stycznia 2022 / 4:13

    Sernik wyszedł idealnie <3

    • Marta
      Autor
      6 stycznia 2022 / 0:45

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  10. Danuta
    9 stycznia 2022 / 18:39

    Jaki ser Pani poleca? Raz robiłam z sera tłustego w kostce, który zmieliłam i wyszedł za bardzo zbity. Ale poza tym jest cudowny!!! Zwłaszcza ten spód ☺️

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2022 / 10:37

      Polecam np. „Mój Ulubiony” z Wielunia lub z Piątnicy 🙂 Super, że sernik posmakował 🙂

  11. Danka
    31 stycznia 2022 / 0:23

    Ciasto prezentuje się fantastycznie – koniecznie muszę wypróbować Pani przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2022 / 2:12

      Polecam i dziękuję 🙂

  12. Ania
    20 lutego 2022 / 18:22

    Rewelacja ❤️

    • Marta
      Autor
      22 lutego 2022 / 12:21

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  13. Ewelina
    11 marca 2022 / 12:56

    Czy masę twarogowa pieczemy wraz ze spodem, czy przekładamy?

    • Marta
      Autor
      14 marca 2022 / 0:20

      Wraz ze spodem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Solve : *
29 − 18 =