Sernik Ewy Chodakowskiej

Sernik prosty i szybki, czyli sernik z książki Ewy Chodakowskiej. To jeden z tych wypieków, które zawsze się udają, świetnie smakują i na dodatek możemy je jeść bez wyrzutów sumienia, bo jedna porcja to zaledwie 175 kcal : ) Polecam!!!

Sernik Ewy Chodakowskiej

Składniki 6 porcji (tortownica o średnicy 18 cm):

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 200 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu (1 szklanka)
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 40 g ksylitolu (4 łyżki)
  • 35 g budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie)
  • 50 g gorzkiej czekolady (powyżej 80% kakao)
  • 70 g malin lub truskawek (garść)

Żółtka dokładnie zmiksować z twarogiem i ksylitolem. Dodać jogurt i budyń, ponownie zmiksować, masa nie powinna mieć grudek. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 30-40 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Udekorować startą czekoladą i owocami.

Smacznego!

Rozkład makroskładników:

białko 11 g, tłuszcze 7 g, węglowodany 21 g, błonnik 1 g

Sernik prosty i szybki
Fit sernik
Sernik fit
Sernik dietetyczny
Dietetyczny sernik

Komentarzy: 88

  1. Aga
    10 listopada 2019 / 17:54

    Wygląda jak chmurka 🙂

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2019 / 23:05

      I tak właśnie smakuje 🙂

      • 16 lutego 2022 / 14:52

        A czy można dać na spod jakieś herbatniki albo coś w tym stylu?

        • Marta
          Autor
          16 lutego 2022 / 22:57

          Tak 🙂

  2. Nina
    11 listopada 2019 / 0:13

    Pycha tez piekłam 😁

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2019 / 23:06

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  3. Mania
    11 listopada 2019 / 21:44

    Pyszny serniczek 🙂

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2019 / 23:06

      Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂

  4. Majka
    12 listopada 2019 / 1:29

    Idealna propozycja na szybki i zdrowszy serniczek 😋

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2019 / 0:06

      Zdecydowanie, można szybko zaspokoić apetyt na słodkie 🙂

  5. Malwina
    12 listopada 2019 / 12:56

    Pyszny sernik 🙂

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2019 / 0:06

      Miło mi, ze posmakował 🙂

  6. Inka
    12 listopada 2019 / 18:14

    Czy mogę użyć miodu zamiast ksylitolu?

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2019 / 0:06

      Tak 🙂

  7. Cukrzyk
    13 listopada 2019 / 12:36

    Ile węglowodanów ma jeden kawałek?

    • Marta
      Autor
      14 listopada 2019 / 0:47

      Pod przepisem podany jest rozkład makroskładników 🙂 W jednym kawałku jest 21 g węglowodanów.

  8. 16 listopada 2019 / 20:41

    Sernik wygląda baaardzo zmacznie, muszę spróbować i dam zmać jak smakowało Rodzince 🙂 🙂 🙂

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2019 / 17:36

      Bardzo mi miło, czekam na wiadomość 🙂

  9. Patrycja
    23 listopada 2019 / 22:28

    Hej, miałam już 2 podejścia do sernik z tego przepisu i obydwa razy ciasto w ogóle nie wyrosło zostało całkiem surowe mimo pieczenia przez 50 min na 180 stopniach.
    Może masz pomysł gdzie popełniam błąd?
    Pozdawiam serdecznie

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2019 / 13:12

      Cześć, szczerze mówiąc nie bardzo wiem, co tu może się nie udać 🙁 Gdyby sernik był lekko niedopieczony zawsze można wydłużyć czas pieczenia, bo piekarniki różnie działają, ale jeśli jest całkiem surowy po 50 minutach raczej się nie dopiecze…

  10. Iwona
    14 grudnia 2019 / 21:50

    Czy do sernika użyć twarogu mielonego czy takiego zwykłego?

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2019 / 0:12

      Użyłam zwykły twaróg w kostce 🙂

  11. Zuzka
    17 stycznia 2020 / 21:35

    Wygląda super! 🥰
    Jedna porcja to 175 kcal, a ile porcji ma cały (lub ile kcal ma cały sernik z podanych składników)?

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2020 / 1:00

      Bardzo dziękuję 🙂

      • Zuzka
        18 stycznia 2020 / 15:18

        Pani Marto, ile kcal ma cały sernik?

        • Marta
          Autor
          20 stycznia 2020 / 10:19

          Jedna porcja ma 175 kcal, wystarczy więc pomnożyć przez 6 porcji z których składa się sernik i mamy kaloryczność całości 😉
          (6 x 175 kcal = 1050 kcal)

  12. kaskkaa
    14 lutego 2020 / 11:59

    Mój pięknie urósł nawet pękł na środku a na koniec oklapl i ma jakieś pół centymetra ale w smaku dobry mogłabym jeszcze raz spróbować z mniej kwaśnym jogurtem

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2020 / 18:01

      Sera nie ma dużo, dlatego jest niski choć pół centymetra brzmi niepokojąco 😉 Może miałaś sporo większą formę? Fajnie, że smak przypadł do gustu 🙂

  13. Kamila
    29 lutego 2020 / 11:19

    Mnie niestety też upadł i to mocno … zrobiłam wszystko jak w przepisie.
    Moja tortownica ma wymiar 21cm średnicy, może zbyt duża?

    • Marta
      Autor
      2 marca 2020 / 0:05

      Tak jak opisałam piekłam w tortownicy o średnicy 18 cm 🙂 Dlatego wybierając większą sernik na pewno będzie niższy 😉

  14. Malwa
    4 marca 2020 / 23:39

    Pyszny i łatwo sie robi zapisuje do ulubionych 🙂

    • Marta
      Autor
      6 marca 2020 / 12:47

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

    • Kasia
      28 stycznia 2021 / 17:04

      Czy budyn ma byc ugotowany czy tylko dodac proszek?

      • Marta
        Autor
        29 stycznia 2021 / 11:43

        Sam proszek 🙂

  15. Monika
    17 marca 2020 / 22:56

    pomimo długiego miksowania masa była pełna grudek, nie była gładka, jaki może być powód ?. Czekam aż się upiecze, nie wiem czy wyszło 🙁

    • Marta
      Autor
      18 marca 2020 / 20:22

      Twaróg już na etapie miksowania z żółtkami i ksylitolem powinien być gładki, jeśli nie jest wcześniej zmielony lepiej sprawdzi się tu blender, szybciej uzyskamy pożądany efekt niż tradycyjnym mikserem. Nawet jeśli ciasto miało grudki nie wpłynie to na smak 🙂

  16. Monika
    17 marca 2020 / 22:57

    Masa była pełna grudek, nie była gładka, jaki może być powód ?. Dodam , że dlugo miksowalam. Czekam aż się upiecze, nie wiem czy wyszło 🙁

  17. Monika
    17 marca 2020 / 22:58

    Masa była pełna grudek, nie była gładka, jaki może być powód ?.

    • Monika
      17 marca 2020 / 22:58

      dodam, że długo miksowalam.
      Ciasto wlasnie się piecze, nie wiem czy wyszło

      • Marta
        Autor
        18 marca 2020 / 20:22

        Mam nadzieję, że posmakowało 🙂

  18. Kasia
    30 marca 2020 / 23:37

    Czy mogę zastąpić olej kokosowy np. Olejem rzepakowym? Pozdrawiam.

    • Marta
      Autor
      31 marca 2020 / 1:59

      W przepisie nie używamy oleju kokosowego? 🙂

  19. Wlodek
    9 kwietnia 2020 / 9:19

    Czesc
    Marta jak zrobilas ze od gory twoj serniczek nie jest opieczony? Moze cos nalozylas na gore?

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2020 / 13:31

      Cześć 🙂 Niczym nie przykrywałam, w ciągu podanego czasu pieczenia wierzch nie zdążył się mocniej przyrumienić 🙂

  20. Ela
    19 kwietnia 2020 / 11:13

    Czy do sernika można użyć bananów np. Zmielis jeden z masa twarogowa ? Czy próbowała tak pani ?

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2020 / 12:21

      Nie próbowałam, ale brzmi super 🙂

  21. Piotrek
    22 kwietnia 2020 / 20:31

    Mi kompletnie nie wyszedł. Zrobił się płaski jak naleśnik (opadł strasznie). Niestety był tez bez smaku.
    Użyłem twarogu sernikowego z Piątnicy, budyniu waniliowego Winiary a posłodziłem erytrolem.

  22. Piotrek
    22 kwietnia 2020 / 21:14

    Zrobiłem.
    Użyłem twarogu sernikowego z Piątnicy, jogurtu naturalnego, budyniu niesłodzonego, waniliowego Winiary, erytrolu do słodzenia i okrągłej formy 21 cm.
    Klapa.
    Masa wyszła gładka, chociaż w sumie bez smaku. Piekła się pięknie i ładnie zarumieniła. Po 35 minutach pieczenia uchyliłem drzwiczki do wystudzenia, a sernik opadł z 4 cm do pół centymetra. Smakuje (podobnie jak przed upieczeniem) słabo. Trochę jak upieczony twaróg, a trochę jak karton. Jest cienki jak naleśnik i ogólnie beznadziejny. Nawet nie próbuje przypominać sernika z cukierni, o babcinym nie wspominając.
    Nie mam pojęcia w czym zrobiłem błąd.

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2020 / 19:54

      Nie bardzo potrafię sobie wyobrazić jak masa mogła się skurczyć do 0,5 cm ? 😉 Nawet przy użyciu większej tortownicy niż podane w przepisie masa przecież nie wyparuje… 🙂 Przykro mi, że nie posmakował, jest to sernik fit, więc słodzik jest taki, a nie inny, ale zawsze można wypróbować tradycyjne przepisy, którym bliżej do serników z cukierni, czy od babci 🙂

  23. Natalia
    15 czerwca 2020 / 20:13

    Wspaniały sernik dzięki za przepis ❤️

  24. Paula
    7 lipca 2020 / 7:21

    Czy budyń trzeba wcześniej przygotować czy do sernika dodać prosto z opakowania?

    • Marta
      Autor
      8 lipca 2020 / 13:40

      Prosto z opakowania 🙂

  25. Dawid
    8 lipca 2020 / 10:26

    Mega! Sernik rewelacja! <3 Bardzo nam posmakował, a znajomi byli w szoku, że można upiec tak dobre, zdrowe ciasto 🙂
    Sernik upiekłem z podwójnych składników żeby było go więcej. Wpływ na użycie podwójnych składników miała też wielkość tortownicy 🙂

    PYCHA! 🙂 🙂 🙂 🙂

    • Marta
      Autor
      8 lipca 2020 / 13:38

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  26. Daga
    25 października 2020 / 17:01

    Sernik prosty i przepyszny. Następnym razem tylko z podwójnej porcji bo rozszedł się w momencie 🙂

    • Marta
      Autor
      27 października 2020 / 10:43

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  27. Aldona
    9 listopada 2020 / 15:12

    Zrobilam dziś z twarogu chudego, wyszedł przepyszny, dziękuję za przepis🙂

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2020 / 11:37

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  28. Ilona
    1 stycznia 2021 / 20:33

    Hej zrobiłam od razu dwa, jeden w wersji czekoladowej tzn zamieniłam budyń na czekoladowy 😊
    Oba wyszły mega pyszne będę do nich wracać jak tylko najdzie mnie ochota na coś słodkiego 💙
    Wszystkiego najlepszego w nowym Roku!

    • Marta
      Autor
      2 stycznia 2021 / 18:07

      Bardzo się cieszę, super modyfikacja z wersją czekoladową 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  29. Danka
    2 stycznia 2021 / 22:48

    Super przepis. Użyłam jogurtu wysokobiałkowej Skyr i jest wspaniały i wysoki! Będzie to mój ulubiony przepis od teraz!

    • Marta
      Autor
      4 stycznia 2021 / 16:48

      Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam 🙂

  30. Karolina
    4 stycznia 2021 / 21:03

    Robiłam i sernik wyszedł bardzo dobry 👍😊

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2021 / 12:25

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  31. Edyta
    4 lutego 2021 / 11:16

    Prosty i pyszny jestem zadowolona 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2021 / 13:01

      Miło mi, że przypadł do gustu 🙂

  32. Adia
    24 lutego 2021 / 19:34

    Witam 🙂

    Sernik wyszedl pyszny, podwoilam porcje ze wzgledu na wieksza foremke (wystarczy troszke pomyslec.. :)) i wyszedl cudownie puszysty 🙂
    Dodalam troszke miodu, odzywke bialkowa o smaku wanilii a jako spod uzylam plasterkow z bananow.
    Cudo!
    Slicznie Pani dziekuje za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      24 lutego 2021 / 20:02

      Bardzo się cieszę, że posmakowało i super pomysł z bananami na spodzie! 🙂

  33. Kasia
    5 marca 2021 / 23:16

    Niesamowity! Tak delikatnego sernika w zyciu nie jadlam. Zrobilam z podwojnych skladnikow bo mialam tortownice 24 cm. Wyrósł pięknie, puszysty jak chmurka i w smaku bardzo delikatny. Uzylam erytrytolu zamiast ksylitolu. Dalam troszke wiecej slodzidla, probowalam mase zanim wylałam na blaszke. Jedyne co mnie zastanawia to to, ze wlozylam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, ale po kilku minutach zaczal mi sie zbytnio rumienic. Zmienilam na nizsza polke, obnizylam temp. i dalam termoobieg. I nawet to go nie zniszczylo! Posiedzial troche dluzej w piekarniku i wyszedl idealny. Polecam wszystkim ten przepis.

    • Marta
      Autor
      6 marca 2021 / 15:29

      Ogromnie się cieszę, że posmakował 🙂

  34. Mk
    24 marca 2021 / 20:01

    Pieczemy do suchego patyczka? Mam wrażenie że jest surowy w środku a piekę juz 1h

    • Marta
      Autor
      24 marca 2021 / 23:47

      W przypadku serników test suchego patyczka nie ma zastosowania, prawie zawsze patyczek będzie mokry, taka uroda serników 🙂

  35. Agnieszka
    1 kwietnia 2021 / 14:29

    czy moge do sernika wykorzystać ser z wiaderka?

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2021 / 19:09

      Jeśli będzie dobrej jakości to myślę, że tak 🙂 W zależności od składu sera z wiaderka może też nie być już taki fit 😉

  36. Beti
    3 kwietnia 2021 / 22:19

    Pani Marto wlasnie upieklam pani sernik.Upiekl sie szybciej i sie zarumienil z gory tez pekl w jednym miejscu lekko opadl l.Ale to w niczym nie przeszkadza.A co do sera zbledowalam go i wogle nie ma grudek.Jutro beda go smakowac…Przepis mega jestem wlansie na diecie i tez beda mogla go zajadac…

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2021 / 11:38

      Bardzo mi miło, że się przyda, pozdrawiam serdecznie 🙂

  37. Luiza
    7 maja 2021 / 13:46

    Sernik przepyszny bardzo polecam nie tylko na diete 🙂

    • Marta
      Autor
      7 maja 2021 / 14:34

      Miło mi, że przypadł do gustu 🙂

  38. Agnieszka
    12 maja 2021 / 16:08

    czy mogę do sernika dodać winogron?

    • Marta
      Autor
      12 maja 2021 / 22:49

      Tak 🙂

  39. Agnieszka
    12 maja 2021 / 16:27

    ten sernik mi zawsze wychodzi i jest pyszny. Polecam a przede wszystkim dziękuje za przepis

    • Marta
      Autor
      12 maja 2021 / 22:50

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  40. Paula
    1 czerwca 2021 / 17:54

    Czy mozna go upiec w takiej formie aluminiowej jak do pasztetu? I czy budyń można czymś zastąpić? Mam insulinoopornosc i chciałabym tego unikać 🙂 Jestem bardzo początkująca 🙂 za odpowiedź z góry dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2021 / 21:42

      Można, ale nie wiem jakiej wielkości ma Pani foremkę, być może trzeba będzie przeliczyć składniki 🙂 Budyń można zastąpić mąką ziemniaczaną i dodać odrobinę aromatu/ekstraktu z wanilii 🙂

      • Paula
        2 czerwca 2021 / 17:05

        A może to być np mąka kokosową?

        • Marta
          Autor
          2 czerwca 2021 / 18:21

          Oj niestety nie wiem, trzeba by spróbować 🙂 Kokosowa wydaje mi się mało „wiążąca” ciasto, może bezpieczniejszym wyborem byłaby mąka ryżowa?

  41. Ida
    8 września 2023 / 12:12

    Pyszny serniczek 😊

    • Marta
      Autor
      13 września 2023 / 0:40

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

Skomentuj Danka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 + 16 =