Sernik Oreo

Pieczony sernik oreo dla wszystkich miłośników czarno-białych ciasteczek : ) Bardzo prosty do przygotowania, delikatny, lekki i przyjemnie kremowy, dzięki niskiej temperaturze pieczenia. Polecam!!

Sernik Oreo

Składniki na spód (tortownica o średnicy 22 cm):

  • 150 g ciasteczek Oreo lub odpowiedników
  • 30 g masła

Ciastka zmiksować w całości, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Dno tortownicy równomiernie wyłożyć ciasteczkową masą.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego *
  • 250 g cukru
  • 4 białka (z dużych jajek wielkości L)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 8-10 sztuk ciastek Oreo

Dodatkowo:

  • kilka sztuk ciastek Oreo do dekoracji

*Twaróg powinien być zmielony co najmniej 3 razy, tak aby był gładki. Opcjonalnie można użyć twarogu sernikowego dobrej jakości.

Wszystkie składniki (oprócz ciasteczek) krótko zmiksować, tylko do połączenia. Dodać połamane na dość duże kawałki ciastka, wymieszać. Przełożyć na przygotowany spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 5 minut, po tym czasie zmniejszyć temp. do 130 C i piec kolejne 90 minut, a następnie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzony sernik przełożyć na całą noc do lodówki. Przed podaniem udekorować pokruszonymi ciastkami Oreo.

Smacznego!

Sernik oreo przepis
pieczony sernik oreo
Sernik oreo pieczony
sernik czarno biały
Sernik oreo najlepszy przepis

Inspiracja

Komentarzy: 36

  1. Aga
    16 sierpnia 2019 / 10:19

    Pokazywanie takich pyszności od rana powinno być zakazane 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2019 / 0:08

      🙂 🙂 🙂

  2. Milena
    16 sierpnia 2019 / 10:40

    Wspaniały 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2019 / 0:08

      Miło mi, że przypadł do gustu 🙂

  3. Mati
    16 sierpnia 2019 / 15:02

    Super dziś robię 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2019 / 0:08

      Daj znać jak posmakowało 🙂

      • Mati
        23 sierpnia 2019 / 12:32

        Będę się powtarzać, ale masz dziewczyno dar do serników 🙂 jest wspaniały i na pewno nie ostatni raz pieczony u nas 🙂

        • Marta
          Autor
          24 sierpnia 2019 / 2:28

          Ogromnie mi miło, bardzo dziękuję 🙂 super, że posmakował 🙂

  4. Kalhoe
    16 sierpnia 2019 / 18:43

    Czy z tych białek ubić pianę?

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2019 / 0:09

      Nie, wszystkie składniki razem krótko miksujemy 🙂

  5. Ewka
    17 sierpnia 2019 / 23:39

    Sernik wyszedł idealnie ❤️

    • Marta
      Autor
      19 sierpnia 2019 / 23:00

      Bardzo mi miło 🙂

  6. Malwina
    18 sierpnia 2019 / 11:10

    Przepyszny na wierzch dałam jeszcze polewę czekoladowa 🙂

    • Marta
      Autor
      19 sierpnia 2019 / 23:00

      Super, że posmakował 🙂

    • Marta
      Autor
      19 sierpnia 2019 / 23:01

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

  7. Klara
    19 sierpnia 2019 / 0:16

    Mniam mniam i jeszcze raz mniam już rozumiem te wszystkie zachwyty nad tym sernikiem ❤️

    • Marta
      Autor
      19 sierpnia 2019 / 23:01

      Super, ogromnie mi miło 🙂

    • Marta
      Autor
      19 sierpnia 2019 / 23:01

      Bardzo dziękuję 🙂

  8. Olka
    19 sierpnia 2019 / 15:55

    Dajemy same białka bez żółtek?

    • Marta
      Autor
      19 sierpnia 2019 / 23:02

      Tak 🙂

  9. Nina
    20 sierpnia 2019 / 12:07

    Przepyszny taki fajnie kremowy zrobiłam z sera z wiaderku więc zero grudek 🙂

    • Marta
      Autor
      20 sierpnia 2019 / 22:03

      Miło mi, że posmakował 🙂

  10. Basia
    24 sierpnia 2019 / 19:45

    Przepyszny sernik bardzo polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      27 sierpnia 2019 / 16:13

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  11. Megan
    13 września 2019 / 8:20

    Rewelacyjny i łatwo sie robi 🙂

    • Marta
      Autor
      13 września 2019 / 12:55

      Miło mi, że przypadł do gustu 🙂

  12. Maria
    25 września 2019 / 16:05

    Sernik jest obłędny bardzo polecam ten przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      25 września 2019 / 16:36

      Miło mi, że posmakował, pozdrawiam 🙂

  13. Ilona
    28 października 2019 / 23:57

    Jakiej firmy twarog Pani uzywa do tego sernika?:) chciałabym zrobić ten sernik ale nie mam maszynki do mielenia i troche mam obawy , że moze coś nie wyjść przez twaróg 🙁

    • Marta
      Autor
      29 października 2019 / 12:09

      Używam twarogu z Czarnkowa 🙂 Z tych wiaderkowych bardzo lubię Wieluń Mój Ulubiony, ma super skład i smak 🙂

      • Ilona
        4 listopada 2019 / 20:53

        Dziękuje uprzejmie za odpowiedz:) uda się ten sernik bez mielenia twarogu czy lepiej nie ryzykować i dorobić się maszynki? Co Pani radzi?
        Pozdrawiam 🙂

        • Marta
          Autor
          5 listopada 2019 / 13:08

          Bardzo proszę i żadna ze mnie Pani – Marta jestem 🙂 Sernik się uda, będzie tylko miał bardziej zwartą konsystencję i być może miejscami grudki z sera 🙂 Polecam też super patent na mielenie sera blenderem – taki ręczny tzw. żyrafa świetnie się sprawdza i mamy gładki twaróg bez maszynki 🙂

          • Ilona
            7 listopada 2019 / 22:15

            Super! Bardzo dziękuje za podpowiedzi 🙂 Pozdrawiam 🙂

          • Marta
            Autor
            8 listopada 2019 / 0:42

            Również pozdrawiam 🙂

Pozostaw odpowiedź Mati Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
17 − 5 =