Sernik wiedeński

Klasyczny sernik wiedeński, którego tradycyjnie nie może zabraknąć na świątecznym stole, choć smakuje równie dobrze przez cały rok ; ) Przygotowany koniecznie z dobrej jakości twarogu (ser z wiaderka to zdecydowanie nie to samo), pieczony bez spodu. Najbardziej smakuje mi w towarzystwie lukru i skórki pomarańczowej lub polewy czekoladowej, choć nie wszyscy domownicy podzielają moje zdanie i tym razem przedstawiam Wam wersję z cukrem pudrem ; ) Polecam!!!


Tradycyjny sernik wiedeński

Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 8 jajek (wielkość L)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do dekoracji

Twaróg zmielić dwukrotnie lub bardzo dokładnie zmiksować robotem kuchennym. Masło roztopić i ostudzić. Całe jajka ubić mikserem wraz z cukrami na puszystą masę. Dodawać po jednej łyżce zmielonego twarogu, cały czas miksując. Masa serowa powinna być jednolita, bez “grudek”. W następnej kolejności dodać powoli roztopione masło, wymieszać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ostatni raz zmiksować. Tak przygotowaną masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (opcja grzania góra-dół) i piec przez 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.

Smacznego : )


Tradycyjny sernik
 


Sernik wiedeński
Inspiracja

Smaki dzieciństwa

Komentarzy: 69

  1. 24 kwietnia 2014 / 18:16

    Dobry sernik zawsze jest mile widziany na stole 🙂

    • Marta
      Autor
      24 kwietnia 2014 / 18:19

      Dokładnie tak 🙂 dobry sernik nie jest zły 😀

    • Marta
      Autor
      24 kwietnia 2014 / 19:08

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. 24 kwietnia 2014 / 18:44

    jak bez lukru to dla mnie:)
    kiedyś lukier mi nie przeszkadzał, a teraz nawet wygląd mnie odrzuca 🙁

    • Marta
      Autor
      24 kwietnia 2014 / 19:09

      Aniu u mnie na odwrót 🙂 za lukrem kiedyś nie przepadałam, a teraz mi się odmieniło na tak 🙂

  3. 25 kwietnia 2014 / 10:10

    Ha! Kto by pomyślał, moja mama robi identyczny, tylko jajka rozdziela i ubitą na sztywno pianę z białek dodaje na koniec. W każdym razie polecam, receptura jest niezawodna 🙂

    • Marta
      Autor
      25 kwietnia 2014 / 10:22

      Też kiedyś rozdzielałam żółtko z białkiem, ale raz z braku czasu poszłam na skróty i tak już zostało, bo nie zauwżyłam różnicy w smaku :):)

  4. amela
    26 kwietnia 2014 / 18:42

    Czasem prostota to klucz do sukcesu. Super przepis, jak każdy od Ciebie, dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      26 kwietnia 2014 / 21:05

      Dziękuję za miłe słowa 🙂 cieszę się, że sernik smakował 😉

  5. 26 kwietnia 2014 / 21:43

    żeby był choć jedne taki post, że ci coś nie wyszło, spaliłaś, przypaliłaś, to nieeee, musi być fantastycznie;p;p Oczywiście żartuję, wiesz za co lubię Twojego bloga, Ciebie w sumie, więc nie będę się rozpisywać…;)) Jak zwykle udany post, post, zdjęcia, ech;)

    • Marta
      Autor
      26 kwietnia 2014 / 22:55

      Oj zdarza mi się, ale jak przypalam to nie fotografuję…;) i wiesz, że mam ogromne serce do słodkości, więc czesto czuwam przy piekarniku :):)

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2014 / 9:46

      Bardzo dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  6. 7 maja 2014 / 19:00

    Koniecznie musze wyprobowac !

  7. 11 maja 2014 / 22:06

    Ja w tym samym czasie piekłam ten sernik 🙂 Niestety zniknął zanim zdążyłam sfotografować, a smak obłędny 🙂

    • Marta
      Autor
      11 maja 2014 / 22:47

      Nam rownież bardzo smakował 😉

  8. Kinia
    15 kwietnia 2015 / 20:06

    Mój ulubiony sernik, dzięki temu przepisowi wszyscy myślą, ze niezła ze mnie cukierniczka.. polecam każdemu, bo tak naprawdę rzadko coś mi się udaje 😀

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2015 / 23:28

      Bardzo mi miło, że sernik przypadł do gustu 🙂

  9. Ilona
    24 listopada 2015 / 13:06

    Najlepszy sernik, moja Babcia tez taki piekła i zawsze znika jako pierwszy ze stołu 🙂

    • Marta
      Autor
      24 listopada 2015 / 22:28

      O tak u nas też sernik zawsze ma najwięcej zwolenników 🙂

  10. Natka
    29 listopada 2015 / 1:55

    Najlepszy sernik jaki zrobiłam a przyznaję, że z pieczeniem ciast nie jestem zaznajomiona 🙂 super przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2015 / 13:39

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu i mam nadzieję, że rozpocznie Pani wspaniałą przygodę z wypiekami 🙂 Jak zawsze najtrudniejsze są początki 🙂

  11. Inka
    7 stycznia 2016 / 23:54

    Najlepszy sernik, taki jak u Babci…

    • Marta
      Autor
      8 stycznia 2016 / 1:14

      Bardzo mi miło, nie jest łatwo odtworzyć babcine przepisy 🙂

  12. Nota
    20 stycznia 2016 / 0:19

    Klasyczny pyszny dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      20 stycznia 2016 / 21:56

      Bardzo mi miło, że smakował 🙂

  13. Dunia
    13 marca 2016 / 19:31

    Najlepszy sernik ever!!!!

    • Marta
      Autor
      14 marca 2016 / 0:14

      Super, że przypadł do gustu 🙂

  14. klara
    17 marca 2016 / 20:12

    Tak wlasnie smakowal sernik u mojej Buni! dziekuje dziekuje dziekuje za ten przepis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Marta
      Autor
      22 marca 2016 / 23:26

      Bardzo mi miło, że posmakował i przywołał miłe wspomnienia 🙂

  15. Gonia
    22 marca 2016 / 23:24

    Przepyszny!!!

    • Marta
      Autor
      22 marca 2016 / 23:27

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  16. Niki
    23 sierpnia 2016 / 15:25

    Klasyka <3 smakuje zupełnie jak u mojej Babci a nie łatwo było odtworzyć ten przepis :))))

  17. Janka
    15 listopada 2016 / 23:54

    Przepis jest wspaniały 🙂 nic bym nie zmieniła i nawet okruszki u nas nie zostały 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2016 / 0:55

      Dziękuję, bardzo mi miło 🙂

  18. Katarzyna Walewska
    17 grudnia 2016 / 0:52

    Sernik ideał 🙂 zawsze wychodzi i super smakuje a nie ma wiele pracy 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2016 / 1:07

      Super, że tak mocno przypadł do gustu 🙂

  19. Julia
    4 stycznia 2017 / 15:34

    Przepyszny serniczek wyszedł:)

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2017 / 0:40

      Bardzo mi miło 🙂

  20. Marcy
    8 lutego 2017 / 23:11

    Pyszny i prosty nawet dla początkującej 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2017 / 17:10

      Super 🙂

  21. Ela
    30 marca 2017 / 17:25

    Nie znam lepszego 🙂 ale obowiązkowo z polewą czekoladową zrobiłam i posypałam płatkami z migdałów 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 19:31

      To bardzo miłe 🙂

  22. Ivø
    13 kwietnia 2017 / 0:42

    Wyszedø super 🙂

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2017 / 15:32

      Bardzo mi miło 🙂

  23. Syla88
    23 września 2017 / 19:23

    Przepyszny wyszedł!!! Jak na zdjęciu 🙂

    • Marta
      24 września 2017 / 1:12

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  24. Minna
    20 lutego 2018 / 1:48

    Hello plzcanu translate it in english? Thx u

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2018 / 9:57

      Hello 🙂 you can try online 🙂

  25. Kinia
    25 marca 2018 / 15:38

    Na Wielkanoc punkt obowiązkowy jest pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:48

      Bardzo się cieszę 🙂 🙂 🙂

  26. Anna
    9 października 2018 / 18:20

    Moj ulubiony sernik z Pani strony 🙂

    • Marta
      Autor
      9 października 2018 / 22:33

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

  27. AGATA
    7 listopada 2018 / 10:27

    PRZEPYSZNY 🙂

    • Marta
      Autor
      8 listopada 2018 / 1:44

      Bardzo mi miło 🙂

  28. Jola
    4 grudnia 2018 / 18:01

    Bardzo dobry,jednak jak się piecze z twarogu z wiaderka to jest bardzo słodki.
    Teraz dodaję 3/4 szkl. cukru i jest ok.

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2018 / 23:52

      Dziękuję za sugestię 🙂 U mnie z twarogu w kostce, więc będzie to cenna wskazówka przy ewentualnej zamianie na twaróg z wiaderka 🙂

  29. Paula
    18 grudnia 2018 / 18:19

    Witam serdecznie 🙂
    Chcę w tym roku upiec ten serniczek (chociaż jeszcze poważnie zastanawiałam się nad tym „najlepszym castingowym”) i mam dwa pytania. Po pierwsze który serniczek Pani bardziej poleca : wiedeński czy castingowy :)? A po drugie czy mogę do tego serniczka dodać skórki z pomarańczy kandyzowane albo świeżej skórki z cytryny ?
    Będę bardzo wdzięczna za wskazówki i pozdrawiam cieplutko 🙂

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2018 / 1:05

      Oba pyszne, ale osobiście mojemu sercu bliższy jest wiedeński :))) Jak najbardziej można dodać skórkę z pomarańczy lub cytryny 🙂

      • Paula
        20 grudnia 2018 / 18:55

        Dziękuję za odpowiedz 🙂 Postanowione, będzie wiedeński :)) Już ser zakupiony czeka :-)))

        • Marta
          Autor
          20 grudnia 2018 / 23:28

          Super, smacznego 🙂

          • Paula
            22 grudnia 2018 / 13:29

            Pani Martusiu mam pytanie,nie chce mi się ser połączyć z jajkami,cały czas są grudki 😩 czy mogę upiec z takimi grudkami czy bez sensu i zacząć od nowa robić sernik 😳?

          • Marta
            Autor
            22 grudnia 2018 / 13:53

            Proszę upiec, szkoda marnować składników, na pewno będzie smaczny mimo to 🙂 A może ma Pani taką drewnianą kulę do ucierania ciasta, żeby ewentualnie spróbować pozbyć się tych grudek?

  30. Izunia
    21 grudnia 2019 / 0:32

    Moja Mamusia robi dokładnie taki sam jest pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2019 / 22:14

      Super <3

  31. Magdalena
    21 grudnia 2019 / 20:39

    Witam
    Dlaczego roztopione masło ? 😉 Nigdy nie robiłam w ten sposób 😉

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2019 / 22:17

      U mnie z kolei zawsze jest roztopione 😉 Łatwo uzyskać wtedy gładką konsystencję 🙂

Pozostaw odpowiedź Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
30 − 15 =