Sernik z białą czekoladą i mascarpone

Sernik z białą czekoladą i mascarpone na pewno podbije Wasze serca. Bardzo prosty do przygotowania, o idealnie kremowej konsystencji, którą zawdzięcza niskiej temperaturze pieczenia. Poza smakowymi walorami ma jeszcze jedną zaletę – nigdy nie opada : ) Polecam!!

Sernik z mascarpone i białą czekoladą

Składniki na ciasteczkowy spód (tortownica o średnicy 24 cm):

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Herbatniki zmiksować blenderem na gładki proszek. Dodać roztopione masło, wymieszać. Przełożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dociskając. Schować do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego (koniecznie dobrej jakości)
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g białej czekolady
  • 4 łyżki mąki pszennej (lekko czubate)
  • 6 jajek (wielkość L)
  • 200 g śmietanki kremówki 30 %

Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski i rozpuścić na parze, przestudzić. Twaróg, mascarpone, roztopioną czekoladę i mąkę wymieszać na niewielkich obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Następnie kolejno dodawać po jednym jajku, ciągle miksując i nie zwiększając obrotów. Na koniec wlać śmietankę i ostatni raz krótko zmiksować. Masę przelać na przygotowany ciasteczkowy spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C (góra-dół) i piec kolejne 90 minut. Po tym czasie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić przez co najmniej kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Sernik z białą czekoladą i mascarpone
Kremowy sernik z białą czekoladą i mascarpone

Komentarzy: 281

  1. Majka
    17 stycznia 2020 / 11:25

    Cudowny 😍 Z chęcią bym skosztowała 😉

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2020 / 12:06

      Polecam, jest super 🙂

  2. 17 stycznia 2020 / 11:34

    Ooooo mamooo! Jak on pięknie wygląda! 🙂 Smakuje pewnie też obłędnie! Serniki to jedne z moich ulubionych ciach!

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2020 / 12:07

      Bardzo dziękuję i zdecydowanie polecam wypróbować 🙂

  3. Ola
    17 stycznia 2020 / 11:35

    Już czuję miłość! tylko pytanie czy nie dodajemy cukru?

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2020 / 12:07

      Miło mi! 🙂 Cukru nie dodajemy, dzięki czekoladzie i śmietance jest wystarczająco słodki 🙂

      • Kinga
        23 stycznia 2021 / 20:16

        Moim zdaniem za mało słodki jednak. 3 czekolady to zdecydowanie mało jak na tyle sera i jajek.

        • Marta
          Autor
          25 stycznia 2021 / 12:20

          To już oczywiście rzecz gustu 🙂 dla mnie jest idealnie, a lubię słodkie wypieki 🙂

  4. Aga
    17 stycznia 2020 / 14:24

    Jak dobrze że dziś piątek to od razu po pracy piekę 🙂

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2020 / 15:57

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  5. Anna
    17 stycznia 2020 / 15:06

    twarog prawdziwy czy ten mielony z wiaderka?

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2020 / 15:57

      Twaróg sernikowy z wiaderka, ale ważne aby nie miał żadnych dodatków 🙂

  6. Bea
    17 stycznia 2020 / 15:08

    Wygląda rewelacyjnie a uwielbiam Twoje serniki więc na pewno też tak smakuje 🙂

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2020 / 15:57

      Bardzo mi miło, pozdrawiam i polecam 🙂

  7. ola
    17 stycznia 2020 / 15:08

    czy to twarog prawidziwy? nie taki z wiadereczka mielony?

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2020 / 15:57

      Twaróg sernikowy z wiaderka, ważne aby nie miał zbędnych dodatków 🙂

  8. 17 stycznia 2020 / 15:14

    czy to twarog prawidziwy? nie taki z wiadereczka mielony?

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2020 / 15:58

      Użyłam twarogu sernikowego z wiaderka, ważne aby w składzie nie miał zbędnych dodatków 🙂

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2020 / 1:00

      Dziękuję 🙂 miło mi, że przypadł do gustu 🙂

  9. Jagusia
    18 stycznia 2020 / 0:08

    pycha !

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2020 / 1:02

      Super, że przypadł do gustu 🙂

  10. Wioletta
    18 stycznia 2020 / 0:11

    Czy ten sernik można upiec w kąpieli wodnej? Zależy mi, aby sernik był bardzo kremowy i aksamitny.

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2020 / 1:01

      Sernik jest bardzo kremowy i aksamitny dzięki niskiej temp. pieczenia 🙂 Osobiście nie próbowałam piec go w kąpieli wodnej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przetestować 🙂

  11. Magda
    18 stycznia 2020 / 15:09

    Piec w papierze do pieczenia? Pani taki piękny wyszedł obawiam się że przez papier będzie taki nierówny

    • Marta
      Autor
      20 stycznia 2020 / 10:14

      Wystarczy dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia 🙂

  12. Gabi
    18 stycznia 2020 / 16:30

    Upieklam jest rewelacyjny 👍

    • Marta
      Autor
      20 stycznia 2020 / 10:19

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  13. Beata
    19 stycznia 2020 / 14:15

    Czy piec z termoobiegiem?

    • Marta
      Autor
      20 stycznia 2020 / 10:20

      Tak jak opisałam w przepisie piekę w opcji góra-dół 🙂

  14. Kaja
    21 stycznia 2020 / 1:30

    Wyszedł rewelacyjnie bardzo dziękuję za kolejny super przepis czesto korzystam z Pani stronki 🙂

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2020 / 15:22

      Bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie 🙂

  15. Monia
    21 stycznia 2020 / 13:31

    Bardzo dobry przepis wyszedł mi równie kremowy jak na zdjęciu i bałam sie trochę tej niskiej temp ale bede kombinować zrobić tak inne serniki bo efekt jest super 🙂

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2020 / 15:22

      Super, że posmakował, pieczenie w niskiej temp. ma swoje uroki 🙂

      • Lilla
        13 grudnia 2020 / 16:48

        Niestety mój sernik po wyciągnięciu z pieca już wychłodzony – wypłynął. Nie do końca wierzę w zabawę z niskimi temperaturami🤔

        • Marta
          Autor
          13 grudnia 2020 / 17:31

          Co ma Pani na myśli pisząc wypłynął? Po wyjęciu z piekarnika, czy z lodówki? Pieczenie w niskiej temperaturze powoduje kremową konsystencję i przy sernikach sprawdza się idealnie 🙂

  16. ciekawa
    21 stycznia 2020 / 13:34

    Wygląda pysznie, chyba zrobię

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2020 / 15:22

      Polecam i proszę dać znać jak posmakowało 🙂

  17. Zuza
    22 stycznia 2020 / 12:38

    Przepyszny sernik i łatwo się robi 🙂

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2020 / 15:23

      Miło mi, że przypadł do gustu 🙂

  18. Iwona
    28 stycznia 2020 / 16:22

    Sernik wyszedł wyśmienity, natomiast w związku z tym, że nie jest zbyt słodki polukrowałam go i posypałam prażonymi migdałami. Trzeba przyznać, że wyszedł po prostu doskonały, a upiekłam już mnóstwo serników. Na pewno na stałe u mnie zagości . Dziękuję i pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2020 / 12:07

      Ogromnie się cieszę! 🙂 Dziękuję za wiadomość i również pozdrawiam 🙂

  19. ANULKA
    3 lutego 2020 / 20:48

    SERNIK REWELACJA BARDZO POLECAM

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2020 / 12:29

      Super, że posmakował 🙂

  20. Jagoda
    7 lutego 2020 / 17:36

    Pani Marto…Właśnie się wystudził 🙂 jest super…wierzch zrobiłam z musem owocowym z dodatkiem soku z cytryny…
    Również polecam👍
    Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      8 lutego 2020 / 12:01

      Brzmi super, bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

  21. gumka
    13 lutego 2020 / 20:06

    robiłam wszystko jak w przepisie (dałam mniej czekolady), piekłam tak jak napisane, a sernik wyrósł sporo ponad formę (użyłam 26cm), popękał, a przy studzeniu opadł. Co mogło pójść nie tak? 🙁 i z góry jest brązowy, może to wina starego piekarnika?

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2020 / 17:59

      A czy odpowiednia temperatura została zachowana? z zachowania sernika, wydaje się jakby była zbyt wysoka, być może Twój piekarnik mocniej grzeje, choć 120 C w żadnym piekarniku nie powinno być zbyt mocne 🙂

      • gumka
        15 lutego 2020 / 11:49

        Mam stary piekarnik na pokrętła, więc pewnie nie trafiłam dokładnie w temp. Będę jeszcze próbować, bo smak sernika super!

        • Marta
          Autor
          16 lutego 2020 / 21:28

          Bardzo się cieszę 🙂

  22. Agnieszka
    21 lutego 2020 / 19:59

    Wspaniały sernik. Wczoraj upieklam. Podałam dzisiaj z frużelina wiśniowa.

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2020 / 21:43

      Bardzo mi miło 🙂 pozdrawiam 🙂

  23. Eliza
    6 kwietnia 2020 / 16:21

    Dzień dobry. Proszę mi powiedzieć czy sernik wyjdzie jeśli pominę dodanie mascarpone i użyje dwóch tabliczek czekolady?

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2020 / 16:48

      Tak, dwie tabliczki w zupełności wystarczą 🙂 sernik będzie mniej słodki 🙂

  24. Marta
    7 kwietnia 2020 / 9:28

    Sernik wygląda obłędnie
    Czy na wierzchu on też polany jest białą czekoladą?

    • Marta
      Autor
      7 kwietnia 2020 / 10:48

      Dziękuję 🙂 Nie, na górze nie ma już dodatkowej warstwy czekolady 🙂

  25. Marta F
    7 kwietnia 2020 / 9:29

    Sernik wygląda obłędnie
    Czy na wierzchu on też polany jest białą czekoladą?

  26. Justyna
    17 kwietnia 2020 / 10:39

    Mój pierwszy w życiu sernik ! Nie jest zbyt słodki, jest meeega 🥰 błąd który zrobiłam, to temperatura składników była zbyt niska.. dlatego podczas miksowania nie rozbiła się do końca czekolada. Ale pyyyszne i tak ! Dziękuję 🥰

    • Marta
      Autor
      18 kwietnia 2020 / 0:08

      Super, gratuluję 🙂 cieszę się, że posmakował 🙂

  27. Justyna
    17 kwietnia 2020 / 10:41

    Mój pierwszy w życiu sernik ! Nie jest zbyt słodki, jest meeega 🥰 błąd który zrobiłam, to temperatura składników była zbyt niska.. dlatego podczas miksowania nie rozbiła się do końca czekolada. Ale pyyyszne i tak ! Dziękuję 🥰

  28. Jowita
    15 czerwca 2020 / 20:11

    Przepyszny ❤️

  29. Agnieszka
    8 lipca 2020 / 13:18

    Przepis sprawdzony kilkukrotnie – rewelacja! Sernik wręcz niebiański, rozpływający się ustach. Poezja.
    Mam jednak pytanie przed kolejnym pieczeniem – czy jego można mrozić? Miałam w planie zamrozić połowę w razie niespodziewanych gości, czy ma Pani bądź ktoś inny jakieś doświadczenie w tym temacie?

    • Marta
      Autor
      8 lipca 2020 / 13:38

      Super, że smakuje 🙂 Osobiście nie mroziłam, ale moja Mama zawsze po większych imprezach tak 🙂 Szczelnie zapakowane w pojemnik lub specjalne torebki do mrożenia, choć w przypadku sernika, aby nic się nie przyklejało bezpieczniejsze jest pudełko 🙂 Jedyne ciasta, których nie mrozimy to z galaretką, bezą lub bitą śmietaną 🙂

  30. Sernik
    12 lipca 2020 / 12:17

    Czy mozna go upiec na podluznej blaszce 24×30?

    • Marta
      Autor
      12 lipca 2020 / 20:27

      Tak, trzeba tylko przeliczyć składniki, jeśli ma wyjść tak samo „wysoki” 🙂

  31. Ola
    12 lipca 2020 / 21:16

    Na jakim poziomie należy piec sernik, na środkowej czy dolnej półce? 🙂

    • Marta
      Autor
      13 lipca 2020 / 1:45

      U mnie na dolnej 🙂

  32. Magda
    9 października 2020 / 20:50

    Witam, a jeśli przetrzymam go trochę dłużej w piekarniku to może się coś wydarzyć? 🙂 Właśnie go piekę 😊😊

    • Marta
      Autor
      9 października 2020 / 23:09

      Czas pieczenia zawsze należy dostosować do swojego piekarnika, ale jeśli przesadzimy z długością pieczenia zmieni się jego konsystencja, będzie mniej kremowy 😉

  33. Kamila
    12 października 2020 / 18:29

    Cześć, robilam go juz kilka razy ale nigdy nie wyszedl mi taki idealny wierzch jak tu na zdjeciu. rosnie a potem opada i mam zapadniety srodek. co moge zmienic?

    • Marta
      Autor
      15 października 2020 / 23:54

      Cześć 🙂 czy pamiętałaś, aby zmniejszyć temp.? Pieczenie w niskiej temperaturze jest tu kluczowe 🙂 Ważne też, aby składniki miksować tylko do połączenia, nie dłużej, aby niepotrzebnie nie napowietrzać sernika.

  34. Misia
    14 października 2020 / 10:44

    Przepyszny taki super gładki i do tego nie opada więc idealnie równy 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2020 / 23:54

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  35. Ada
    22 października 2020 / 10:56

    Czy jeśli podwoje składniki ( tak żeby zrobić sernik na tradycyjnej blaszce) czas pieczenia będzie taki sam ? 🤔

    • Marta
      Autor
      22 października 2020 / 11:06

      Tak, jeśli wysokość sernika pozostanie podobna czas się nie zmieni 🙂

  36. Katarzyna
    28 października 2020 / 12:20

    Czy zamiast herbatników można poukładać biszkopty na spód?

    • Marta
      Autor
      29 października 2020 / 11:40

      Tak, ale uzyskamy inny efekt, nie będzie tej kruchości spodu, biszkopty na pewno nasiąkną od masy serowej 🙂

  37. Kama
    30 października 2020 / 12:43

    Piekłam, istne szaleństwo, jeden z najlepszych serników ever. Dziś zamierzam popełnić po raz drugi 🥰 mam nadzieję, że tym razem też się uda 👌

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2020 / 9:45

      Jak super! <3 Bardzo się cieszę 🙂

  38. Monika
    6 grudnia 2020 / 21:33

    W którym momencie łączenia składników można dodać trochę cukru?

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2020 / 22:45

      Już na początku przy łączeniu sera z czekoladą 🙂

  39. Marta
    9 grudnia 2020 / 13:05

    Witam. Robiłam już podobny Ale piekłam w kąpieli wodnej. Czy jak ten też tak upiekę to wyjdzie? Pół godz w 165° i 60-70 min w 130°

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2020 / 12:51

      Niestety nie próbowałam 🙂 mogę polecić sposób opisany w przepisie, bo sernik wychodzi super 😉

  40. Anna
    18 grudnia 2020 / 15:32

    Dzien dobry, chciałabym zapytać jakiej wielkości tortownicy Pani użyła?;)

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2020 / 23:50

      Tak jak podałam w przepisie – 24 cm 🙂

  41. Jadwiga
    21 grudnia 2020 / 12:18

    Najlepszy serniczek jaki jadłam, nie za słodki sam sie w buzi rozpływa, rodzinka też zachwycona więc powtarzamy na święta 🙂

    • Marta
      Autor
      21 grudnia 2020 / 14:36

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  42. Tomek
    22 grudnia 2020 / 23:17

    Właśnie sernik jest w piecu, piekę (jestem facetem) 3 raz. Sernik rewelacja! Kremowy itd. Ach … na górę robię zygzaki z gorzkiej czekolady a na to maliny i borówki 🙂 dzisiejszy będzie z zygzakami z gorzkiej czekolady oraz musem z malin na cieplo. 🙂

    • Marta
      Autor
      24 grudnia 2020 / 0:31

      Super 🙂 a mus z malin na ciepło brzmi rewelacyjnie!

  43. Karolina
    24 grudnia 2020 / 1:37

    Dzień dobry! 🙂 co by się stało jakbym dodała 750 g mascarpone i 500 g sera? Chciałabym go jutro rano upiec, ale nigdzie nie mogę dostać już sera na sernik, mam tylko 500 g 😀 będę bardzo wdzięczna za odpowiedź! Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2020 / 13:12

      Przepraszam, że nie zdążyłam odpowiedzieć na czas 🙁 można użyć proporcji, które Pani opisała 🙂

  44. Sandra
    28 grudnia 2020 / 11:17

    Rewelacyjny bardzo polecam !!!

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2020 / 13:12

      Super, że posmakował 🙂

  45. Justyna
    31 grudnia 2020 / 13:57

    Dziś zrobiłam, jest smaczny ale z przykrością muszę stwierdzić, że w niczym nie przypomina tego ze zdjęcia. Wyszedł bardziej jak sernik japoński. Niestety nie jestem zadowolona.

    • Marta
      Autor
      2 stycznia 2021 / 18:06

      Cieszę się, że posmakował 🙂 Przykro mi, że wygląd nie spełnił Pani oczekiwań, sernik na zdjęciu odzwierciedla ten upieczony przeze mnie 🙂

  46. Ilona
    8 stycznia 2021 / 20:58

    Dziś piekę z Pani przepisu sernik na syna urodziny, mam nadzieję że jutro gościa posmakuje.

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2021 / 12:23

      Również mam taką nadzieję 🙂

  47. Magda
    15 stycznia 2021 / 12:22

    Przepyszny bardzo dziękuję za kolejny super przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2021 / 14:08

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  48. Joanna
    19 stycznia 2021 / 12:21

    Witam, a czy mogę użyć 1kg normalnego twarogu półtłustego (oczywiście wcześniej zmielonego przez maszynkę)??

    • Marta
      Autor
      19 stycznia 2021 / 15:05

      Tak 🙂

  49. Śmietanka
    2 lutego 2021 / 22:20

    Dzień dobry, a ile to będzie ml śmietanki? 🙂

    • Marta
      Autor
      3 lutego 2021 / 11:38

      Nigdy nie sprawdzałam, bo daję cały kubeczek, który ma akurat 200g 😉 Znalazłam przelicznik wg którego 250 ml śmietanki odpowiada 270 g 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 − 8 =