Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc pora zaplanować wigilijne menu : ) U nas na pewno nie zabraknie sernika z brzoskwiniami na kruchym spodzie. Bezowa pianka i kakaowa kruszonka dopełniają pysznego efektu. Polecam!!
- 5 żółtek ( z jajek wielkości L)
- 2 łyżki cukru
- 250 g masła
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać zimne masło pokrojone w małe kawałki oraz mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego). Podzielić na dwie równe części i owinięte folią spożywczą schłodzić w zamrażarce przez co najmniej 20 minut. Po tym czasie jedną z nich zetrzeć na grubych oczkach tarki na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut, przestudzić.
Składniki na masę serową:
- 750 g twarogu półtłustego
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka (wielkość L)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g śmietanki kremówki 30 %
- 100 g śmietany 18 % (można zastąpić kremówką)
- 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Twaróg zmielić co najmniej dwukrotnie. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować na gładką masę.
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie (850 ml)
- 5 białek (z jajek wielkości L)
- 1 szklanka cukru
Na przestudzony spód wylać masę serową, ułożyć dokładnie odcedzone, osuszone na papierowym ręczniku i pokrojone w plasterki brzoskwinie. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Lśniącą pianę przełożyć na brzoskwinie i delikatnie, równomiernie rozsmarować na całej powierzchni. Na bezę zetrzeć pozostałą część kakaowego ciasta (na dużych oczkach tarki). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 60 minut. Po tym czasie delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do całkowitego przestygnięcia, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.
Smacznego!
Ale smakowicie wyglada !
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Najlepszy sernik na świecie 🙂
Autor
<3
Uwielbiam serniki a Twój wygląda bardzo okazale chyba się skusze 🙂
Autor
Bardzo mi miło, daj znać jak smakowało 🙂
Połączenie smakowe jest świetne 🙂 Żeby to wszyscy w domu lubili brzoskwinie…
Autor
Co za pech! ale może dla tych, którzy nie lubią dorzucisz np. wiśnie? 🙂
Mniaaaaam ❤️
Autor
Dziękuję 🙂
Ojjjj nie wytrzymam do świąt będę piec już jutro 🙂
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Jakie cudo i teraz nie wiem na co się zdecydować, bo będę piekła tylko jedno ciacho w tym roku na święta 🙁
Autor
Oj trudny wybór 🙂 sama nie wiem, co bym wybrała 🙂
Uwielbiam takie serniki 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Prawdziwie świąteczny klimat 😊
Autor
To już niedługo <3
Marto zaglądam do Ciebie często i tym razem nie mogę nie skomentować po prostu pięknie! a Twoje przepisy zawsze mi się sprawdzają, więc bez obaw upiekę ten sernik na święta i na pewno zbierze wiele pochwał jak zawsze 🙂 Pozdrawiam 🙂
Autor
Bardzo, bardzo mi miło, dziękuję! i mam nadzieję, że uda mi się dalej inspirować 🙂
Pycha 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂
pyszny klasyczny serniczek 🙂
Autor
W prostocie siła 🙂 super, że posmakowało 🙂
Sernik wyszedł przepyszny polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakował 🙂
Super serniczek 🙂 dobrze że Wigilia już jutro bo chyba by nie doczekał 🙂 wsyztskiego dobrego Pani Marto czytelniczka Anita 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 Dziękuję i również życzę Wesołych Świąt 🙂
Super smak taki własnie pamiętam jak spędzałam święta u Babci 🙂 Milo bylo powrocić 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, że mogłam przywołać wspomnienia 🙂 Klasyka zawsze górą 🙂
Przepyszny klasyczny sernik dziękuję za inspirację 🙂
Autor
Bardzo proszę 🙂 miło mi, że posmakował 🙂
Bardzo lubię takie serniki bo przypominaja mi smak dzieciństwa 🙂 moja Mama też taki robiła ale w jasnej wersji i zawsze miałam problem z pianką .. z Twojego przepisu wyszła perfekcyjnie 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Przepyszny!!!
Autor
Miło mi, że posmakował 🙂
Sernik jest dokładnie taki jak pamiętam u mojej Mamusi 🙂 bardzo fajny przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło, cieszę się, że posmakował 🙂
Kocham takie tradycyjne ciasta 🙂 smak dzieciństwa 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wyszedł idealnie łącznie z bezową pianką dziękuję 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Ciacho wyszło przepyszne 🙂 oczywiście nie miałam brzoskwiń a nie uznaję puszkowanych owoców ale z jabłuszkami świetnie też pasuje 🙂
Autor
Świetna podmiana 🙂 cieszę się, że smakowało 🙂
Najlepszy bez dwóch zdań 🙂 jak ja długo szukałam takiego przepisu :))))) pominęłam kakao bo u mnie raczej jasna wersja lepiej schodzi i naprawdę ideał 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 u nas akurat wersja kakaowa zawsze wyżej ceniona 😉
Wyszedł pysznie 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Serniczek wyśmienity bardzo nam smakował 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂
Mniam mniam kocham Twoje serniki 🙂 kiedyś namiętnie piekłam ten z mascarpone a teraz już drugi raz z brzoskwiniami był 🙂 dziękuję za wszystkie inspiracje 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Sernik idealny pozdrawiam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, również pozdrawiam 🙂
Cudowny przepis 🙂 serniczek pychotka 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Przepyszny wyszedł bardzo dziękuję 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Super przepis wyszedl idealnie 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
czy pasowałyby w tym serniku maliny?
Autor
Tak 🙂
czy pasowałyby w tym serniku mrozone maliny?
Autor
Tak, oczywiście 🙂
Sernik super w smaku i wyglądzie, dałam maliny z brzoskwiniami 🙂 ale mam 2 pytania dot, problemów, jakie się pojawiły: 1. spód czekoladowy po kilku godz. jest mokry i cieknie tłuszcz:( co moze być tego przyczyną, czy to że wyłożona jest blacha papierem? 2. sernik niestety wygląda środkiem wewnątrz jakby się nie dopiekł…:( a pieklam tak jak w przepisie 60min.
Autor
Super, że posmakował, ale problemy lekko mnie zaskoczyły, bo ciasto na spód wykorzystuję też do innych przepisów i nigdy nie miałam podobnej sytuacji 🙁 Papier do pieczenia może być przyczyną, choć ja też go używam, więc może zbyt wcześnie została nałożona serowa masa? Czy spód był przestudzony? – powinien lekko stwardnieć. Czy sernik studziłaś przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a później spędził noc w lodówce? 🙂
No dopiero na drugi dzień rano włożyłam go do lodówki 😣 ale ewidentnie nie dopiekl się…będę go pięć dłużej kolejnym razem…Wszyscy się zachwycali pomimo tego że niektóre kawałki były 'ciapkowate ’
Autor
Niestety każdy piekarnik jest inny, a z sernikiem o tyle trudno, że nie pieczemy do suchego patyczka 😉 Najważniejsze, że smakował i następnym razem na pewno wyjdzie idealnie 🙂
Pycha goście juz przejęli przepis i wszystkim polecam pan blog 🙂
Autor
Super, bardzo mi miło 🙂
Przepyszny, skusilam się po komentarzach i nie żałuję 🙂