Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie

Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc pora zaplanować wigilijne menu : ) U nas na pewno nie zabraknie sernika z brzoskwiniami na kruchym spodzie. Bezowa pianka i kakaowa kruszonka dopełniają pysznego efektu. Ze względu na wzmożony czas, gdy pieczemy dużo ciast i kilka dań jednocześnie, super sprawdzają się technologie takie jak Dual Cook. W tym samym czasie przygotowujemy różne potrawy i to bez mieszania zapachów! Za pomocą separatora dzielimy piekarnik na dwie strefy z różnymi ustawieniami i poza pysznym sernikiem przygotowujemy równocześnie np. wigilijny piernik, na który przepis zdradzę Wam już wkrótce : ) 


Sernik z brzoskwiniami przepis
Składniki na ciasto (blacha 25×35 cm):

  • 5 żółtek ( z jajek wielkości L)
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać zimne masło pokrojone w małe kawałki oraz mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego). Podzielić na dwie równe części i owinięte folią spożywczą schłodzić w zamrażarce przez co najmniej 20 minut. Po tym czasie jedną z nich zetrzeć na grubych oczkach tarki na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut, przestudzić.

Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu półtłustego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g śmietanki kremówki 30 %
  • 100 g śmietany 18 % (można zastąpić kremówką)
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Twaróg zmielić co najmniej dwukrotnie. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować na gładką masę.

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (850 ml)
  • 5 białek (z jajek wielkości L)
  • 1 szklanka cukru

Na przestudzony spód wylać masę serową, ułożyć dokładnie odcedzone, osuszone na papierowym ręczniku i pokrojone w plasterki brzoskwinie. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Lśniącą pianę przełożyć na brzoskwinie i delikatnie, równomiernie rozsmarować na całej powierzchni. Na bezę zetrzeć pozostałą część kakaowego ciasta (na dużych oczkach tarki). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 60 minut. Po tym czasie delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do całkowitego przestygnięcia, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego!


Sernik na kruchym spodzie

sernik z brzoskwiniami i bezą przepis
 

Piekarnik samsung dual cook
Piekarnik samsung

Jeśli zdecydujecie się na zakup piekarnika Samsung do 24 grudnia, otrzymacie jako prezent zestaw do słodkich wypieków z produktami Delecta oraz Bakalland i kulinarną broszurą „Mała Księga Ciach” : )

Szczegóły promocji i dodatkowe informacje na temat piekarników Samsung dostępne są pod adresem www.kuchnia.samsung.pl.

 

*Wpis powstał przy współpracy z Samsung

Komentarzy: 71

  1. Natalia
    15 grudnia 2016 / 10:24

    Ale smakowicie wyglada !

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2016 / 20:08

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Matylda
    15 grudnia 2016 / 14:23

    Najlepszy sernik na świecie 🙂

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2016 / 20:08

      <3

  3. Ania
    15 grudnia 2016 / 15:27

    Uwielbiam serniki a Twój wygląda bardzo okazale chyba się skusze 🙂

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2016 / 20:08

      Bardzo mi miło, daj znać jak smakowało 🙂

  4. Majka
    15 grudnia 2016 / 15:29

    Połączenie smakowe jest świetne 🙂 Żeby to wszyscy w domu lubili brzoskwinie…

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2016 / 20:09

      Co za pech! ale może dla tych, którzy nie lubią dorzucisz np. wiśnie? 🙂

  5. Jaga
    15 grudnia 2016 / 15:47

    Mniaaaaam ❤️

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2016 / 20:12

      Dziękuję 🙂

  6. Aga
    15 grudnia 2016 / 17:15

    Ojjjj nie wytrzymam do świąt będę piec już jutro 🙂

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2016 / 20:12

      Daj znać jak smakowało 🙂

  7. Ula
    15 grudnia 2016 / 17:52

    Jakie cudo i teraz nie wiem na co się zdecydować, bo będę piekła tylko jedno ciacho w tym roku na święta 🙁

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2016 / 20:12

      Oj trudny wybór 🙂 sama nie wiem, co bym wybrała 🙂

  8. Kasia
    15 grudnia 2016 / 20:41

    Uwielbiam takie serniki 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2016 / 0:57

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Monia
    15 grudnia 2016 / 23:22

    Prawdziwie świąteczny klimat 😊

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2016 / 0:57

      To już niedługo <3

  10. Ania
    16 grudnia 2016 / 0:23

    Marto zaglądam do Ciebie często i tym razem nie mogę nie skomentować po prostu pięknie! a Twoje przepisy zawsze mi się sprawdzają, więc bez obaw upiekę ten sernik na święta i na pewno zbierze wiele pochwał jak zawsze 🙂 Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2016 / 0:58

      Bardzo, bardzo mi miło, dziękuję! i mam nadzieję, że uda mi się dalej inspirować 🙂

  11. Krysia
    16 grudnia 2016 / 13:05

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2016 / 0:58

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2016 / 22:22

      W prostocie siła 🙂 super, że posmakowało 🙂

  12. Zuza
    23 grudnia 2016 / 1:07

    Sernik wyszedł przepyszny polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      25 grudnia 2016 / 23:21

      Bardzo mi miło, że smakował 🙂

  13. Anita
    23 grudnia 2016 / 12:14

    Super serniczek 🙂 dobrze że Wigilia już jutro bo chyba by nie doczekał 🙂 wsyztskiego dobrego Pani Marto czytelniczka Anita 🙂

    • Marta
      Autor
      25 grudnia 2016 / 23:23

      Bardzo mi miło 🙂 Dziękuję i również życzę Wesołych Świąt 🙂

  14. Renia
    28 grudnia 2016 / 13:30

    Super smak taki własnie pamiętam jak spędzałam święta u Babci 🙂 Milo bylo powrocić 🙂

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2016 / 17:48

      Ogromnie się cieszę, że mogłam przywołać wspomnienia 🙂 Klasyka zawsze górą 🙂

  15. Asia T.
    28 grudnia 2016 / 17:39

    Przepyszny klasyczny sernik dziękuję za inspirację 🙂

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2016 / 17:49

      Bardzo proszę 🙂 miło mi, że posmakował 🙂

  16. Inus88
    2 stycznia 2017 / 14:34

    Bardzo lubię takie serniki bo przypominaja mi smak dzieciństwa 🙂 moja Mama też taki robiła ale w jasnej wersji i zawsze miałam problem z pianką .. z Twojego przepisu wyszła perfekcyjnie 🙂

    • Marta
      Autor
      3 stycznia 2017 / 1:47

      Bardzo mi miło 🙂

  17. FitFreak
    10 stycznia 2017 / 23:03

    Przepyszny!!!

    • Marta
      Autor
      11 stycznia 2017 / 0:42

      Miło mi, że posmakował 🙂

  18. Jowita
    12 stycznia 2017 / 17:25

    Sernik jest dokładnie taki jak pamiętam u mojej Mamusi 🙂 bardzo fajny przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      13 stycznia 2017 / 1:05

      Bardzo mi miło, cieszę się, że posmakował 🙂

  19. Ania K.
    20 stycznia 2017 / 21:38

    Kocham takie tradycyjne ciasta 🙂 smak dzieciństwa 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2017 / 1:07

      Bardzo mi miło 🙂

  20. Jagoda
    27 stycznia 2017 / 21:35

    Wyszedł idealnie łącznie z bezową pianką dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2017 / 1:31

      Bardzo mi miło 🙂

  21. Oli
    2 lutego 2017 / 11:33

    Ciacho wyszło przepyszne 🙂 oczywiście nie miałam brzoskwiń a nie uznaję puszkowanych owoców ale z jabłuszkami świetnie też pasuje 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2017 / 23:50

      Świetna podmiana 🙂 cieszę się, że smakowało 🙂

  22. Kuna
    2 lutego 2017 / 20:10

    Najlepszy bez dwóch zdań 🙂 jak ja długo szukałam takiego przepisu :))))) pominęłam kakao bo u mnie raczej jasna wersja lepiej schodzi i naprawdę ideał 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2017 / 23:58

      Bardzo mi miło 🙂 u nas akurat wersja kakaowa zawsze wyżej ceniona 😉

  23. Nina
    9 lutego 2017 / 17:03

    Wyszedł pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2017 / 17:27

      Bardzo mi miło 🙂

  24. Ewa.J.
    13 marca 2017 / 22:49

    Serniczek wyśmienity bardzo nam smakował 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2017 / 1:05

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

  25. Ula
    20 marca 2017 / 18:58

    Mniam mniam kocham Twoje serniki 🙂 kiedyś namiętnie piekłam ten z mascarpone a teraz już drugi raz z brzoskwiniami był 🙂 dziękuję za wszystkie inspiracje 🙂

    • Marta
      Autor
      21 marca 2017 / 0:08

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  26. Carla
    21 marca 2017 / 23:35

    Sernik idealny pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      22 marca 2017 / 0:39

      Bardzo mi miło, również pozdrawiam 🙂

  27. Milena
    29 marca 2017 / 12:38

    Cudowny przepis 🙂 serniczek pychotka 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2017 / 22:42

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  28. Agata
    30 kwietnia 2017 / 10:15

    Przepyszny wyszedł bardzo dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      1 maja 2017 / 0:02

      Super, że posmakował 🙂

  29. Natalia Maliniak
    28 października 2017 / 16:45

    Super przepis wyszedl idealnie 🙂

    • Marta
      Autor
      29 października 2017 / 23:10

      Bardzo mi miło 🙂

  30. bg
    9 listopada 2017 / 10:08

    czy pasowałyby w tym serniku maliny?

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2017 / 0:48

      Tak 🙂

  31. bg
    9 listopada 2017 / 10:10

    czy pasowałyby w tym serniku mrozone maliny?

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2017 / 0:49

      Tak, oczywiście 🙂

  32. bg
    11 listopada 2017 / 22:03

    Sernik super w smaku i wyglądzie, dałam maliny z brzoskwiniami 🙂 ale mam 2 pytania dot, problemów, jakie się pojawiły: 1. spód czekoladowy po kilku godz. jest mokry i cieknie tłuszcz:( co moze być tego przyczyną, czy to że wyłożona jest blacha papierem? 2. sernik niestety wygląda środkiem wewnątrz jakby się nie dopiekł…:( a pieklam tak jak w przepisie 60min.

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2017 / 23:09

      Super, że posmakował, ale problemy lekko mnie zaskoczyły, bo ciasto na spód wykorzystuję też do innych przepisów i nigdy nie miałam podobnej sytuacji 🙁 Papier do pieczenia może być przyczyną, choć ja też go używam, więc może zbyt wcześnie została nałożona serowa masa? Czy spód był przestudzony? – powinien lekko stwardnieć. Czy sernik studziłaś przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a później spędził noc w lodówce? 🙂

  33. bg
    13 listopada 2017 / 8:17

    No dopiero na drugi dzień rano włożyłam go do lodówki 😣 ale ewidentnie nie dopiekl się…będę go pięć dłużej kolejnym razem…Wszyscy się zachwycali pomimo tego że niektóre kawałki były ‘ciapkowate ‘

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2017 / 23:15

      Niestety każdy piekarnik jest inny, a z sernikiem o tyle trudno, że nie pieczemy do suchego patyczka 😉 Najważniejsze, że smakował i następnym razem na pewno wyjdzie idealnie 🙂

  34. Pati
    12 grudnia 2017 / 10:32

    Pycha goście juz przejęli przepis i wszystkim polecam pan blog 🙂

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2017 / 11:41

      Super, bardzo mi miło 🙂

  35. Elwira
    14 grudnia 2017 / 22:45

    Przepyszny, skusilam się po komentarzach i nie żałuję 🙂

Pozostaw odpowiedź Ewa.J. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
22 + 2 =