Słodkie bułeczki drożdżowe

Niestety często brakuje u nas w domu pieczywa ; ) Pomimo, iż wiele się słyszy, że chleb, a tym bardziej bułki są niezdrowe (zwłaszcza te pszenne ; p ), nie wyobrażam sobie śniadania bez nich! ; ) Całe szczęście, że przeważnie w niedzielny wieczór, gdzie o pieczywo jest trudno, pozostaje mi możliwość domowych wypieków. Bułeczki zachęciły mnie ze względu na swój słodki posmak i kruszankę! Jeśli tylko lubicie chałkę, na pewno również one Wam posmakują.


Słodkie bułeczki drożdżowe
Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 6 łyżek cukru
  • kruszanka (5 łyżek cukru + 50 g masła + 100 g mąki)

Mąkę przesiać, dodać cukier. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem odrobiny cukru i masła. Jajko rozbełtać i połączyć z resztą składników. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Jeśli korzystacie z maszyny do wypieku chleba, wszystkie składniki włożyć do formy i wybrać program do wyrabiania ciasta.

Z gotowego ciasta formować małe kulki i układać na blasze, posypując kruszanką. Piec w temp. 190 C przez ok. 25 min.

Smacznego : )

Komentarzy: 6

  1. Arachela
    18 października 2011 / 22:47

    I znowu ślinka aż cieknie!

  2. lurituri
    21 października 2011 / 20:08

    Bardzo apetycznie się prezentują. Mam nadzieję, że też mi wyjdą takie piękne!

  3. 23 października 2011 / 20:06

    Poproszę jedną bułeczkę:)

  4. michał_92
    24 października 2011 / 15:29

    Czekam na nowe przepisy:)

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2013 / 21:31

      Super, ze smakowały:)

Pozostaw odpowiedź Mary Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
5 + 1 =