Słonecznikowiec

Ciasto z kremem kajmakowym i chrupiącym, prażonym słonecznikiem w karmelu to prawdziwy rarytas dla wszystkich łasuchów : ) Wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania, a smak wynagradza czas spędzony w kuchni. Herbatniki nasączone alkoholem przełamują słodycz ciasta, ale jeśli chcecie podać je również wśród dziecięcego grona proponuję zastąpić ciastka drugim blatem czekoladowego biszkoptu. Polecam!!

Słonecznikowiec najlepszy przepis

Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 23×33 cm):

  • 4 jajka (wielkość L)
  • 130 g cukru
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju

Do nasączenia:

  • 1/2 szklanki zaparzonej kawy

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Ubita piana powinna być gładka i lśniąca, a cukier całkiem rozpuszczony. Dodać żółtka, krótko zmiksować. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając szpatułką. Na koniec dodać olej, delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 165 C (góra-dół) przez ok 30-40 minut do suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić i nasączyć kawą.

Składniki na krem:

  • 1 puszka masy kajmakowej (temp. pokojowa)
  • 260 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 300 g łuskanego słonecznika
  • 50 ml wódki
  • 200 g herbatników

60g masła roztopić, dodać cukier, mleko i słonecznik. Zagotować i często mieszając gotować na średnim ogniu do czasu, aż płyn odparuje (ok. 15 minut). Po tym czasie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 10 minut do czasu aż będzie jasnozłoty. Uwaga, aby słonecznik zbyt mocno się nie przypiekł, ponieważ będzie gorzki! Przestudzić, a następnie podzielić na mniejsze kawałki. Pozostałe masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Łyżka po łyżce dodawać masę kajmakową, cały czas miksując. Następnie do kremu przełożyć 2/3 uprażonego słonecznika i delikatnie wymieszać. Krem wyłożyć na upieczony i naponczowany biszkopt, wyrównać. Na wierzchu ułożyć herbatniki i nasączyć je wódką.

Składniki na polewę:

  • 8 łyżek wody
  • 8 łyżek cukru trzcinowego
  • 80 g masła
  • 3 łyżki ciemnego kakao

Wszystkie składniki przełożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia, a następnie na średnim ogniu gotować do czasu, aż polewa trochę zgęstnieje (ok. 5 minut). Zdjąć z ognia, przestudzić. Przełożyć na herbatniki, posypać pozostałym słonecznikiem.

Smacznego!

Słonecznikowiec przepis
Ciasto z prażonym słonecznikiem

Komentarzy: 22

  1. Aga
    13 czerwca 2019 / 16:10

    Cudowne!

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2019 / 10:38

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Ania
    13 czerwca 2019 / 17:09

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2019 / 10:38

      Miło mi, że przypadło do gustu 🙂

  3. 13 czerwca 2019 / 18:33

    Chodzi za mną to ciasto, chyba muszę je wreszcie zrobić 🙂

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2019 / 10:39

      Polecam, jest pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2019 / 10:39

      Bardzo mi miło 🙂 🙂 🙂

  4. Isia
    13 czerwca 2019 / 20:59

    Pychotka 🙂

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2019 / 10:39

      Super, że posmakowało 🙂

  5. Bannie
    14 czerwca 2019 / 23:57

    Wspaniałe ciasto zrobiłam bez dodatku wódki ale dałam trochę rumu i efekt był ciekawy 🙂

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2019 / 10:41

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  6. Asia
    22 czerwca 2019 / 10:04

    Rewelacyjny przepis bardzo dziękuję!

    • Marta
      Autor
      24 czerwca 2019 / 11:41

      Miło mi, że przypadł do gustu 🙂

  7. Maze
    2 lipca 2019 / 13:14

    Ciasto ląduje w moich top 10 jest pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lipca 2019 / 12:28

      Super! 🙂

    • Polarisa
      10 kwietnia 2020 / 23:12

      Wygląda cudownie. Właśnie przymierzam się do pieczenia go na święta, ale co można dać zamiast wódki? Rozcienczyc spirytus..?

      • Marta
        Autor
        11 kwietnia 2020 / 1:15

        Oj nie wiem, takich eksperymentów ze spirytusem nie robiłam 😉

  8. Agata
    6 maja 2020 / 11:04

    Witam. A puszka masy kajmakowej ile ma mieć g , bo chyba mam za duża 510g?

    • Marta
      Autor
      7 maja 2020 / 14:10

      Zazwyczaj używam 400g lub 460 g 🙂

  9. Ella
    20 września 2021 / 10:15

    Na każdą niedzielę inne ciasto, tym razem padło na słonecznikowiec, pysznie, chrupiący słonecznik w kajmaku jak i na polewie:) świetny przepis jak i wiele innych z tej strony. Tylko piec:)

    • Marta
      Autor
      22 września 2021 / 22:50

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 9 =