Śniadanie Mistrzów, czyli warsztaty kulinarne z MAKRO

W ostatnią sobotę miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych „Śniadanie Mistrzów”, organizowanych przez MAKRO Cash & Carry w Warszawie.

Warsztaty prowadzone były przez Przemysława Kaczora, szefa kuchni Makro Horeca w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości. W bardzo szczegółowy i przystępny sposób przekazywał nam on swoją wiedzę i wskazówki dotyczące przygotowania potraw. Co więcej każdy z uczestników miał zapewnione dodatkowe wsparcie ; ) W moim przypadku mogłam liczyć na pomoc Natalii Ostrowskiej, która należy do kulinarnej młodzieżowej reprezentacji Polski oraz Piotra Archicińskiego, laureata konkursu Zgotuj Sobie Sukces (więcej o konkursie możecie przeczytać tutaj). Muszę przyznać, że dzięki tak wyjątkowej „opiece” przyswajanie nowych wiadomości było jeszcze bardziej efektywne.

Nasze menu składało się z koktajlu z krewetek z galaretką mojito, kremu z zielonego groszku z mascarpone, sandacza z puree z marchewki, fenkułem i sosem cytrynowym oraz sufletu czekoladowego z sosem pomarańczowym.
Być może część z Was będzie zaskoczona, że to nie czekoladowy suflet podbił moje serce. Tym razem byłam absolutnie zachwycona przygotowanym przez nas sandaczem, pomimo że nie należę nawet do miłośniczek ryb… Sandacz jest jednak tak smaczny, że trudno było przejść obok niego obojętnie, a co więcej jest prosty w przygotowaniu i nie potrzebujemy go nawet specjalnie doprawiać, aby był pyszny. Do tego dobrane przez szefa kuchni dodatki i mamy danie wyjątkowe ; )

W związku z pozytywną i swobodną atmosferą pracowało się sprawnie i przyjemnie. Pomimo, że byłam zdecydowanie starsza niż moje kulinarne wsparcie, byli to ludzie tak otwarci, że bez oporów pytałam ich o najdrobniejsze kulinarne szczegóły, które przyszły mi akurat do głowy ; ) Jestem pełna podziwu dla ich pasji i zazdroszczę tak dużej wiedzy i umiejętności w tak młodym wieku! Mam nadzieję, że uda im się powtórzyć zeszłoroczny sukces i pod skrzydłami Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości Makro zdobyć kolejne medale Kulinarnego Pucharu Świata.

Organizatorom serdecznie dziękuję za zaproszenie i mam nadzieję na kolejne udane spotkania. Wam zostawiam mój ulubiony przepis na sandacza i krótką fotorelację z naszych działań ; )

Składniki (receptura dla 10 osób):

  • 1,8 kg filetów z sandacza

Składniki na puree:

  • 1,5 kg marchewki
  • 0,5 l śmietany
  • 1 l mleka
  • 0,05 kg masła
  • kardamon, anyż, kmin rzymski

Składniki na fenkuł:

  • 0,7 kg fenkułu
  • 0,4 l oliwy szczypiorkowej
  • 0,04 kg musztardy
  • 0,05 l octu winnego
  • 0,03 kg cukru/miodu

(mała wskazówka: z tego co zapamiętałam marynatę przygotowaliśmy w stosunku 1 łyża musztardy na 1 łyżkę octu ; )

Składniki na sos:

  • 0,2 l bulionu rybnego
  • 0,1 kg szalotki
  • 0,04 kg cukru
  • 3 cytryny
  • 0,5 l śmietany 36%
  • 0,1 kg masła
  • sól, pieprz

Z ryby wyciąć filety. Doprawić solą i pieprzem. Skórę naciąć delikatnie w kilkucentymetrowych odstępach. Smażyć rybę na maśle klarowanym, od strony skóry na rozgrzanej patelni około 3 minut, przewrócić na drugą stronę, zdjąć z ognia i pozostawić na minutę, aby doszła.

Marchewkę pokroić w kawałki. W garnku przesmażyć na tłuszczu marchewkę z przyprawami około 2 minut. Zalać mlekiem i śmietaną, dodać masło i gotować około 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. Następnie odlać płyn i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Przetrzeć przez sito.

Fenkuł przekroić na pół, wyciąć głąb. Pokroić w cieniutkie plasterki na maszynie i przełożyć do wody z lodem. Trzymać w lodówce około 2 godzin, aż stanie się chrupiący. W misce wymieszać musztardę, ocet i miód. Następnie dodając stopniowo oliwę ucierać rózgą do uzyskania konsystencji dressingu. Wymieszać dressing z fenkułem i doprawić do smaku.

Szalotkę pokroić w kostkę. Cytryny obrać ze skóry i pokroić na kawałki. W rondelku przesmażyć szalotkę z cytryną, dodać cukier i całość skarmelizować. Dodać bulion i śmietanę, zredukować płyn do połowy objętości. Doprawić solą i pieprzem. Przecedzić przez sito, ponownie zagotować. Powoli dodawać zimne masło, tak aby sos zemulgował.

Na talerzu ułożyć porcje puree, rybę i sałatkę z fenkułu. Całość wykończyć sosem cytrynowym.

Smacznego : )

Prowadzący ; )

Grzegorz Kazubski makro

Natalia  i Piotr

Makro warsztaty

Przystawka
Jak przyrządzić krewetki

Zupa

Zupa krem z groszku

Danie główne
Jak przyrządzić sandacza

Produkcja sufletów w toku… ; ) Okazuje się, że kierunek smarowania kokilek masłem ma znaczenie! Pamiętajcie, aby boki smarować od dołu do góry, wtedy nasz suflet będzie miał jasno określony kierunek wyrastania ; )

Jak przygotować suflet

Jak przygotować suflet czekoladowy

Czekoladowy suflet

Suflety czekoladowe

 

 

Komentarzy: 14

  1. Joasia
    27 grudnia 2014 / 15:44

    Super, ależ apetycznie to wygląda <3

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2014 / 20:19

      Dziękuję, tak właśnie smakowało 🙂

  2. DusiawKuchni
    27 grudnia 2014 / 23:51

    Ale się uśmiałam na wieść o suflecie hhaaha jesteś najlepsza 😀

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2014 / 22:21

      hihi cieszę się, że mogłam Cię zaskoczyć 😉

  3. kasienka85
    29 grudnia 2014 / 19:35

    Podziwiam pasje i troche zazdroszcze 😀

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2014 / 20:34

      :):)

  4. iwona
    15 stycznia 2015 / 22:49

    Zazdroszczę takich warsztatów, a ryba wydaje się być pyszna.

    • Marta
      Autor
      16 stycznia 2015 / 11:15

      Było super, a przepis na rybę gorąco polecam 🙂

  5. asia
    17 stycznia 2015 / 16:58

    Piękne zdjęcia! chciałabym pojechać na takie warsztaty …

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2015 / 17:17

      Dziękuję i mam nadzieję, że się uda 🙂

  6. asia
    21 stycznia 2015 / 14:40

    Aż ślinka cieknie!

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2015 / 16:10

      🙂

  7. Mini
    21 stycznia 2015 / 16:46

    Piękne zdjęcia:)

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2015 / 18:50

      Bardzo dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
14 − 12 =